REKLAMI GEÇ

PAÜ’de lezzetli festival

PAÜ’de lezzetli festival

Pamukkale Üniversitesi Gastronomi Topluluğu tarafından düzenlenen “Yöresel Gastronomi Festivali” panel, konferans, yemek yarışması, sergi ve workshoplar ile dolu dolu geçti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Mart 2017 Cuma, 16:41

Pamukkale Üniversitesi Gastronomi Topluluğu’nun organizasyonuyla Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞKAPON), Denizli Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nin işbirliği ile “Yöresel Gastronomi Festivali” gerçekleştirildi.

Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan festivale Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semin Fenkci, TAŞPAKON Genel Başkanı Gökhan Tufan, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı E. Aykut Yenice, Denizli Aşçılar ve Pastacılar Dernek Başkanı Ertuğrul Çakır, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurten Çekal, Türkiye ve K.K.T.C’den üniversiteler, alanlarında uzman isimler, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Denizli Aşçılar ve Pastacılar Dernek Başkanı Ertuğrul Çakır, festivalin eğitim ve gelişim açısından önemli bir etkinlik olduğunu belirterek, sohbet havasında tatlı bir organizasyon geçmesini diledi.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurten Çekal, Pamukkale Üniversitesi olarak yurtiçinde ve dışında birçok organizasyona katıldıklarını, ülkeyi ve üniversiteyi en iyi şekilde temsil ettiklerini söyledi.

Pamukkale Üniversitesi olarak ulusal kongre düzeyinde bir organizasyon gerçekleştirdiklerini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semin Fenkci ise, “Bir ülkenin en önemli zenginliklerinden biri turizmdir. Yörenin tanıtılması adına turizmin en önemli konularından biride gastronomidir. Organizasyonun başarılı ve ülke turizmine katkı sağlayacağına olan inancımla tüm katılımcılara teşekkür ederim” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından “Türk Mutfağı” adlı konferansa geçildi. Katılımcılara sunum yapan TAŞPAKON Genel Başkanı Gökhan Tufan, “Türk mutfağı bu milletin en önemli değerlerinden biridir ve özü korunmalıdır. Geliştirilmesi gereken değerlere karşı değilim. Bir yemek yapımında sunuma katkı sağlarken pişirme teknikleri gibi has özelliklerine dokunmamalı, kullanılan malzemeleri değiştirmeye kalkmamalıyız. Türk mutfağını konuşacaksak, Türk vatandaşları olarak görevimiz öz mutfağımızı layıkıyla orijinal unsurlarına dokunmadan sahip çıkmaktır” diye konuştu.

İnsanlığın varlığından bu yana yapılan bir mesleği icra ettiklerini ifade eden Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı E. Aykut Yenice ise, “Sevgi ve emek bu meslekte çok önemlidir. Türk mutfağı temsili konusunda rotasından çıkmıştır. Dünyada Türk mutfağı algısı yıllarca yanlış tanıtılmıştır. Türk mutfağının doğru tanıtılmasında yeni yetişen, özellikle annelik titizliği ve kadın hassaslığıyla hazırlanmış sunumlar oldukça önemlidir. Bu konuda kadın aşçılara büyük görevler düşüyor. Türk mutfağının alacağı yol haritası devlet kanalıyla belirlenmelidir. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin balık ihracatı 800 milyon dolar; sadece somon ihraç eden Norveç’in balık ihracatı ise 6.5 milyar dolardır” diye konuştu.

Konferans sonunda TAŞPAKON Genel Başkanı Gökhan Tufan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semin Fenkci ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurten Çekal’a adlarına dikilen fidanların sertifikasını verildi.

Gün boyu süren festivalde Beykent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Esat Özata, Gastronometro Direktörü Maximilian Thomae, Chefs Table Mutfak Akademisi Kurucusu ve Şefi Serkan Bozkurt, Metro Kültür Yayınları Yayın Yönetmeni Nilhan Aras, Yemek Stilisti ve Fotoğrafçısı Mesut Erdoğan, EKS Mutfak Akademisi Kurucusu ve Şefi E. Kemal Sevinç ve Hürriyet Gazetesi Yemek Yazarı Sahrap Soysal panelist ve konuşmacı olarak deneyimlerini paylaştı.

Fuaye alanına kurulan stantları gezen katılımcılar, bölgelere has yöresel yiyecekleri tatma fırsatı buldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı