REKLAMI GEÇ

Alzheimer hastaları kaybolmayacak, onlar için sistem kuruluyor

Alzheimer hastaları kaybolmayacak, onlar için sistem kuruluyor

Emniyet Müdürlüğü ile Alzheimer Derneği örnek bir çalışmaya imza attı. Sık sık kaybolma sorunu ile karşı karşıya kalan Alzheimer hastalarının kimlik tespitlerinin kısa sürede yapılabilmesi ve yuvalarına kavuşması için parmak izi taramaları yapılmaya, veri tabanı oluşturulmaya başlandı.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 22 Şubat 2017 Çarşamba, 15:36

Alzheimer günümüzün en ciddi hastalıklarından biri. Bu hastalığın pençesinde kıvrananların en büyük sorunlarından biri de kaybolmaları. İşte bu sorunu ortadan kaldırmak, kaybolan Alzheimer hastalarının kısa süre içinde yuvalarına dönmelerini sağlamak amacıyla Emniyet Müdürlüğü ile Alzheimer Derneği tarafından proje geliştirildi.

“Huzurlu Yaşam” adı verilen proje kapsamında, kayıt altındaki tüm Alzheimer hastalarının parmak izleri alınmaya ve hepsi için ayrı dosyalar oluşturulmaya başlandı. Muhtemel bir kayıp durumunda, kendisini anlatamayan, adresini veremeyen Alzheimer hastasının parmak izinden kısa süre içinde bilgilerine ulaşılacak ve yuvasına dönmesi sağlanacak.

İLK ADIM ATILDI
Emniyet Müdürlüğü ile Alzheimer Derneği’nin ortak projesi olan çalışmanın ilk adımı atıldı. Emniyet Müdürlüğü’ne giden Alzheimer Derneği yönetimi ve 20 hastasının parmak izleri Emniyet Müdür Yardımcısı Erdinç Gündüz’ün koordinasyonunda alındı, dosyaların oluşturulması için form hazırlandı.

MÜDÜR DEMİR İLE BİR ARAYA GELDİLER
Parmak izi alınması ve dosya hazırlanmasının ardından dernek üyeleri ve Alzheimer hastaları Emniyet Müdürü Mevlüt Demir’i ziyaret etti. Dernek yönetimi ile sohbet eden Müdür Demir, konuyu Vali Ahmet Altıparmak ve İl Jandarma Komutanı Cengiz Yıldız ile de paylaştığını belirtti.

Emniyet Müdürü Demir, “Çalışmamız Vali beyin talimatı ile şekilleniyor. Burada güvenlik sistemi oluşturuyoruz. Bu sistem sayesinde Alzheimer sorunu olan kışı kaybolduğunda, evini bulamadığında alınacak parmak izi sayesinde kısa sürede sonuca ulaşmayı hedefliyoruz” dedi,

Sistemin yalnızca Denizli merkezde değil 19 ilçenin tamamında kurmayı amaçladıklarını ifade eden Demir, “Alzheimer Derneği ile birlikte, sistemin 19 ilçenin tamamında kurabilmek için ortak bir çalışma yürütmeliyiz. Bu sistemin içinde dernek, biz, sağlık ve valilik de olacak” diye konuştu.

KORKULARIMIZDAN KURTULABİLECEĞİZ
Alzheimer hastalarına yönelik gerçekleştirilen bu çalışmayı çok önemsediklerini belirten Alzhemir Derneği Denizli Şube Başkanı Hülya Hatice Eryılmaz, kendilerine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür etti.

Konuyla ilgili araştırmalarının sürdüğünü belirten Eryılmaz, “İlk etapta parmak izi uygulaması hayata geçiriliyor. Bugün bazı hastalarımızın parmak izleri verildi, sistemde ilk adım atıldı. Bunu daha da genişletmek, sistemi farklı hale getirmek istiyoruz. Cipli sistem olur mu diye araştırıyoruz” dedi.

İlçelerde de aynı çalışmayı yapmak istediklerini ifade eden Eryılmaz, “Uzmanlar ile birlikte ilçeleri geziyoruz. Sosyal etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliklerde parmak izlerini da almayı planlıyoruz. Parmak izi uygulamasına tüm hastalar için oluşturduğumuzda amacımıza ulaşmış olacağız ve korkularımızdan kurtulacağız” dedi.

Yorumlar

Mehmet Aktaş   -  Bağlantı 22 Şubat 2017, 20:55

Hastalara Gps li kol saati hediye edilsin. Bütün kimlik bilgileri kol saatine yüklensin. Daha hızlı sonuç alınır. Bütün hastalarımıza geçmiş olsun

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı