REKLAMI GEÇ

DOÇEV kolları sıvadı

DOÇEV kolları sıvadı

Doğa ve Çevre Koruma Vakfı-DOÇEV, Büyük Menderes Havzası’ndaki toprak ve su kirliliğinin önlenmesi konusunda kamu bilincini artırmak amacıyla ‘Büyük Menderes Havzası’nda Tarım Kimyasallarının Bilinçli Kullanımının Yaygınlaştırılması’ adlı bir proje düzenliyor.

/ DENİZLİHABER / 3 Ocak 2008 Perşembe, 01:00

DOÇEV’in geliştirdiği ve Denizli Ziraat Odası ile ortaklaşa yürütülen ‘Büyük Menderes Havzası’nda Tarım Kimyasallarının Bilinçli Kullanımının Yaygınlaştırılması’ Projesi’ne, Avrupa Birliği’nden de destek geldi. Büyük Menderes Havzası’nın, tarım ilaçları tarafından kirletilmesini önlemek ve bölge çiftçisini de bilgilendirmeyi amaçlayan projenin tanıtım toplantısını Denizli Basın Merkezi’nde düzenleyen DOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Abalıoğlu, projeyle birlikte havzadaki tarımsal kirliliğin büyük oranda önüne geçileceğini belirtti. Abalıoğlu, Büyük Menderes Havzası, Türkiye’nin tarımsal potansiyeli yüksek alanlardan olup, Türkiye alanına oranı yüzde 3.5’tir. Hızlı sanayileşme ve kentleşme sonucunda oluşan sanayi ve evsel atıklar ile hatalı kullanılan suni gübre ve pestisitlerden kaynaklanan tarımsal kirlilik, nehir ekosistemini ve havza verimliliğini olumsuz etkileyerek. Sürdürülebilir tarımı, çevre ve insan sağlığını tehdit etmektedir” diye konuştu.

AB’den projeye 11 bin Avro

Proje hakkında teknik bilgiler veren Proje Sorumlusu Bahtiyar Aksoy, Büyük Menderes Havzasının birçok madde tarafından kirletildiğini fakat tarımsal kirlilik konusunda hiçbir şey yapılmadığını söyledi. Bu yüzden DOÇEV olarak ‘Büyük Menderes Havzası’nda Tarım Kimyasallarının Bilinçli Kullanımının Yaygınlaştırılması’ Projesi’ni tasarladıklarını belirten Aksoy, “Projeyi iki aşamada yürüteceğiz. İlk olarak zirai ilaçların kullanımı konusunda bölgede yaşayan çiftçilerin bilinçlenmesini sağlamak istiyoruz. Daha sonra da bölge halkının, bölgede yaşayan gençlerin, çevre bilincini oluşturmalarını sağlamak amacıyla bir takım çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Projeyi ilk etapta Sarayköy’ün Sığma ve Ahmetli Beldeleri ile Adaköy, Hasköy ve Köprübaşı köylerinde uygulayacağız. Denizli Ziraat Odası ile ortaklaşa yürüttüğümüz projenin toplam maliyeti 16 bin Avro. AB de talebimiz üzerine, projemize destek veriyor. 5 bin Avro’sunu kendi kaynaklarımızdan karşıladığımız projenin 11 bin Avro’su, AB tarafından finanse ediliyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı