REKLAMI GEÇ

“Eğitim arttıkça stres de artıyor”

“Eğitim arttıkça stres de artıyor”

Tükenmişlik sendromu konusunda hastane çalışanlarını bilgilendiren DDH Psikologu Handan Hasırcıoğlu, yapılan araştırmalara göre, eğitim arttıkça stres yaratan durum ve sorumluluklarla karşılaşma olasılığının da arttığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 6 Temmuz 2010 Salı, 17:36

Denizli Devlet Hastanesi Psikoloğu Handan Hasırcıoğlu, hastane çalışanlarına ‘Tükenmişlik Sendromu’ konulu bir seminer verdi.

Tükenmişliğin, hem birey hem de örgütler açısından iş yaşamını önemli ölçüde tehdit eden bir sorun olduğunu söyleyen Hasırcıoğlu şöyle konuştu: “Bireyde ruhsal ve fiziksel açıdan enerjinin tükenmesi olarak ifade edilebilecek olan tükenmişlik, örgütte strese neden olan gerek işe ilişkin, gerekse örgütsel faktörlerin uzun dönemli etkisi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tükenmişlik kavramı duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarıda düşme hissi olarak üç alt boyuttan oluşur. Yapılan çalışmalara göre kadınlar, erkeklere göre daha fazla duygusal tükenmişlik yaşamaktadır. Duyarsızlaşma ve kişisel başarıda düşme hissini ise erkeklerin daha fazla yaşadığı ortaya konmuştur. Genç çalışanların, mesleğin ilk yıllarında beklentilerinin de yüksek olması nedeniyle daha fazla tükenmişlik hissettikleri ortaya konulmuştur. Kişisel başarıda düşme hissi yaşayan kişiler ise daha uzun bir süredir çalışanlardır. Çalışmaların büyük çoğunluğunda, eğitimin arttıkça tükenmişliğin de arttığı gözlemlenmiştir. Bu sonuç eğitim arttıkça, stres yaratan durum ve sorumluluklarla karşılaşma olasılığının artması ile de açıklanabilir. Eğitim arttıkça, bireylerin geleceğe yönelik kariyer beklentilerinin artması da bir stres kaynağı olarak görülebilir.”

Hasırcıoğlu konuşmasında son olarak tükenmişliği önlemede bireylere önemli görevler düştüğünü belirterek, “Kişilerin tükenmişliğin ne olduğunu ve belirtilerini bilmesi, yaşadıkları durumu erken tanımalarına ve çözüm aramaya yönelmelerini sağlayacaktır. Kişiler, duygularını ve zorlukları paylaşmalarının, gerektiğinde yardım istemelerinin, sorunlar artmadan çözümde önemli bir kolaylık sağlayacağını bilmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı