REKLAMI GEÇ

“Elinizi kooperatiflerden çekin”

“Elinizi kooperatiflerden çekin”

Köy-Koop Denizli Birliği Başkanı Mehmet Varol, Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulan 1163 sayılı Kooperatifler Yasası’nda yapılan değişikliklerle, kooperatiflerin kendi kendini yönetme hakkının ellerinden alınmaya çalışıldığını ifade ederek, “Kooperatiflerden ellerinizi çekin” dedi.

/ DENİZLİHABER / 4 Haziran 2010 Cuma, 18:05

Köy-Koop Denizli Birliği Başkanı Mehmet Varol, 1163 sayılı Kooperatifler Yasası’nın TBMM’de değiştirilerek Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulduğunu söyledi. Varol, bu değişikle kooperatiflerin diz çöktürülerek, kendi kendini yönetme hakkının elinden alınmaya çalışıldığını ifade etti. Varol, bu değişikliğe karşı mücadele başlattıklarını belirtti. Varol, bu değişiklikle, gerek görüldüğünde siyasi erke, yönetimlere müdahale etme hakkı tanıdığının altını çizdi. Gerekli itirazların yapıldığını, bunun sonuç getirmemesi durumunda tüm Türkiye’deki kooperatiflerin, ‘Elini, kooperatiflerimizden çek mitingleri’ başlatacağına da değindi.

Köy-Koop Denizli Birliği Başkanı Mehmet Varol açıklamasında,”1163 sayılı Kooperatifler Kanunu, mevcut kanunların içerisinde, en demokratik olanı idi. Demokratikti, çünkü; katılımcılığı, kendi kendini yönetmeyi, kendi kendini denetlemeyi içeren özerk bir iktisadi yapılanma idi. Yapılması gereken değişiklik, mevcut yapı kooperatiflerinin 1163 sayılı kanunda yapılacak değişiklik ile Sanayi Bakanlığı’ndan ayrılıp, Bayındırlık Bakanlığı’na bağlanmayı içermekte idi. Tarım Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı bürokratlarının ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımı ile yaklaşık bir yıl önce, Tarım Bakanlığı’nda, benim de içinde bulunduğum, bir komisyon oluşturuldu. Olması gereken değişiklikler, ortak uzlaşı ile hazırlanarak, Bakanlığa 3 ay önce gönderildi. Ve nihayet değişiklikler, 26 Mayıs 2010 tarihinde, TBMM’de gündeme alınarak görüşülmeye başlanıldı. Görüşmeler esnasında son dakikada verilen değişiklik önergesi ile tasarının 3. maddesinde, değiştirilmesi öngörülen, 1163 sayılı kanunun 90. maddesi değiştirilerek, AKP’li milletvekillerince verilen değişiklik önergesi, oylattırılarak kabul edildi. Cumhurbaşkanlığı’nın görüşüne sunuldu” dedi.

“Talebin geri çekilmesini istedik”
Değişiklik talebinin geri çekilmesi için girişimlerde bulunduklarına değinen Varol, “Biz, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na, yapılan uygulamanın yanlış olduğunu bildirdik ve geriye çekilmesini talep ettik. Yapılan son dakika değişikliğinde, tüm tarımsal amaçlı kooperatifler, özerk yapısını kaybederek, Bakanlığın görevlendirdiği görevli memurların insaf ve görüşüne bırakılmıştır. Yapılan son dakika değişikliği ile eğilmeyen kooperatif ve birlik başkanları, yönetim kurulu üyeleri, görevinden alınarak, yerine atama yapabilecektir. Dünya kooperatifçilik hareketinde böyle bir uygulama olmadığı gibi, bu uygulama; diz çöktürme, sindirme ve siyasileşme uygulamasıdır. Bu uygulama; yargıyı by-pas etme uygulamasıdır. Bu uygulama antidemokratiktir” diye konuştu.

“Elini, Kooperatiflerimizden çek”
Girişimlerinin sonuç vermemesi durumunda mitingler başlatacaklarını da söyleyen Varol, “Önceki uygulamada, herhangi bir sorun olduğunda, Bakanlık müfettişleri, inceleme yapıp, herhangi bir olumsuzluk tespit ettiklerinde tenbihname hazırlayıp, 45 gün içinde düzelttirilmesini ister. 45 gün sonra eksikler giderilemez ise; Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunur, yöneticiler yargılanır idi. Şimdi ise, Bakanlığın görevlendireceği bir görevlinin yazacağı rapor ile yöneticiler görevinden alınabiliyor. Biz; bu yeni kanun değişikliğine şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu anlamda, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ve Uluslararası Kooperatifçilik Örgütü (ICA) nezdinde çalışma başlattık. 5 Haziran 2010 tarihinde, Ankara’da OR_KOOP Merkez Birliği’nde değerlendirme toplantısı, 27 Haziran 2010 tarihinde, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği öncülüğünde, Ankara’da Uluslararası Kooperatifçilik Kurultayı’nı topluyoruz. Toplantıya, ilgili bakanlıklar olan, Tarım Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı’nı da davet ettik. Şayet; sonuç alamaz isek, “Elini, Kooperatiflerimizden Çek” mitinglerini başlatacağız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı