REKLAMI GEÇ

Geleceğin avukatlarına Denizli Barosu tarihi anlatıldı

Geleceğin avukatlarına Denizli Barosu tarihi anlatıldı

Denizli Barosu bünyesinde avukatlık stajı yapan yaklaşık 100 avukat adayının katıldığı haftalık “Staj Eğitim Toplantıları”nın bu haftaki konusu Denizli Barosu tarihi oldu. İlk toplantıda Denizli Başsavcısı Ergül Yılmaz ile tanışan stajyer avukatlar, ikinci toplantıda Denizlihaber.com yazarlarından Yaşar Tok’un anlattığı Baro tarihini dinledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Ekim 2017 Cumartesi, 10:32

Denizli Barosu’nun adli yılın açılması ile birlikte başlayan eğitim amaçlı stajyer toplantıları devam ediyor. Haftada iki günlük eğitim çalışması olarak süren toplantıların bu haftaki ilk konukları Denizli adliyesine yeni atanan Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Denizlihaber.com ve “Denizli Barosu Tarihi” adlı kitabın yazarı Yaşar Tok oldu.

Haftada iki gün devam eden toplantıların ilki Salı günü yapıldı. İlk toplantıda geçtiğimiz aylarda yeni atanan Ergül Yılmaz ile tanışan stajyer avukatlar, ikinci toplantının yapıldığı Perşembe günü yaklaşık iki saat boyunca Denizli Barosu tarihini dinledi.

Yazarımız Yaşar Tok’un geçen ay yayından çıkan Denizli Barosu Tarihi adlı yapıtı, ikinci toplantının konusu oldu.

Baro tarihinin bu güne kadar bilinmeyen dönemlerinin araştırıldığı yapıtın içeriğini avukat adaylarına özetleyen Yaşar Tok, “Denizli Barosu tarihi, aslında Cumhuriyetin bir tür hukuk tarihidir” dedi.

Baronun 1927’de kurulduğunu ve neredeyse Cumhuriyet’le yaşıt olduğunu belirten Tok, “Baroyu Kurtuluş Savaşı’na katılmış, Cumhuriyet’in kuruluşunda rol almış, daha sonraki dönemlerde devletin örgütlenmesi ve hukuk kurumlarının yerleşmesinde görevler üstlenmiş bir kuşak kurdu. Yaklaşık 30 yıl boyunca aynı kuşak Baro yönetiminde görev aldı. Kurumsal kimlik kazanmasına, kendi değerlerinin yerleşmesine öncülük yaptı. Hukukun demokratik yorumunun nasıl olması gerektiğinin özgül örneklerini içeren kararlara imza attı. Yer yer ulusal çapta tepkilerle demokratikleşmenin öncülüğünü üstlendi. 12 Eylül darbesi Denizli Barosunda yetişmiş bir eski bir avukatın açtığı dava sayesinde yargılanabildi. Cezaevlerinde avukatların üst araması kararına ilk karşı çıkan Baro Denizli Barosu oldu ve bu konuda üyelerini bağlayıcı kararlar alarak yargılandı. Tüm bunlar tesadüf değildi. Demokrasiyi sindirmiş bir Baro geleneğinin üyeleri olmanın sonuçlarıydı” dedi.

Denizli Barosu stajyer avukatlara yönelik eğitim çalışmalarına her hafta Salı ve Perşembe günleri farklı konukların seminerleriyle devam ediyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı