REKLAMI GEÇ

Gezi ile Berkin eylemleri arasındaki fark

Gezi ile Berkin eylemleri arasındaki fark

Denizli dün akşamdan bu yana, yakın tarihine bakıldığında ender denilebilecek istenmeyen olaylara sahne oluyor. Oysa ki kent Haziran ayında çok daha geniş kitlelerin katıldığı ve 20 güne yakın süren Gezi Parkı Eylemleri’ni sıfır sorunla kapatmıştı. Peki ne oldu da aynı kentte, aynı göstericiler ve aynı polisler bu kez birbirine karşı daha sevimsiz bir tutum içine girdi. İşte Denizlihaber’den günün analizi.

/ DENİZLİHABER / 12 Mart 2014 Çarşamba, 18:12

Denizli dün öğle saatlerinden bu yana hayli gerilimli bir sürecin içinde. Yakın tarihinde olmadığı denli tatsız ve üzücü olayların yaşandığı kentte, dün akşam saatlerinde göstericiler ve polis arasındaki olaylar 3 saat sonra durulmuştu. Benzer görüntüler bugün PAÜ Kampusu önünde yaşandı… Denizli’de bir çok kişi Gezi Olayları’nda bile yaşanmasının manidar olduğu görüşünde.

İşte Gezi Eylemleri ile Berkin Elvan Eylemleri arasındaki benzerlikler ve farklar

KİTLESEL KARŞILAŞTIRMA
Gezi Eylemleri, Denizli’nin son yıllarda gördüğü en geniş katılımlı kitlesel eylemler olarak tarihe geçti. 2 Haziran günü başlayan eylemde ilk gün kalabalığın sayısı kimilerine göre yirmi binin çok daha üzerindeydi. Günler süren eylemler boyunca, binler alanları deyim yerindeyse terk etmedi ancak sayıları hiçbir zaman ilk günkü kalabalığı bulmadı. Ancak Berkin Elvan için dün akşam Çınar Meydanı’nda toplanan kalabalık grup, kitlesel anlamda Gezi Eylemleri’yle mukayese edemeyecek denli azdı. Polisin bu nedenle alana hakim olması beklenirken, bir anda patlak veren olayları yatıştırmak 3 saati geçti.

EYLEM ŞEKLİ VE TARAFLARIN TAVIRLARI
Gezi Eylemi’nde ilk gün Çınar Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, yürümek istedi. Polis kitleyi kararlı görünce durumu üstlerine bildirdi. Birçok kentte sert müdahalelerle Gezi protestocuları dağıtılırken polis Denizli’de risk alıp gösterilere bir anlamda serbestilik kazandırdı. Polisin adımına göstericiler de bir adımla yaklaştı. İlk gün marjinal tavırlara polisten önce göstericiler müdahale etti. Gezi olaylarına gösterilecek reaksiyonun boyutlarını iyi kavrayan Denizlili Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü, gösteriler boyunca değil toma ya da panzerli önlem almak, alanlara çevik kuvveti bile sokmadı. Polis hiçbir üniformalıyı kalabalık kitlelerle buluşturmadı. Gezi eylemleri boyunca yoğun kitleler kendiliğinden aslında adı konmamış bir temsilciler meclisi oluşturdu. Eylemler boyunca bazı STK ve meslek odası başkanları ile siyaset adamları sürekli olarak polis ile kitleler arasında tampon görevini üstlendi. Oysa dün yaşanan olaylarda ne polis Gezi’ye oranla daha uzlaşmacıydı ne de toplanan binlerce genç…

NEDENLER VE SONUÇLARI
Gezi Olayları’nda temelinde insan hakları ve özgürlükler yatıyordu. Berkin Elvan eylemlerinde ise Gezi eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeği sonrası yaşamını yitiren bir çocuğun ölümü. Gezi’de kitlelerin birincil muhatabı Ak Parti Hükümeti iken, Berkin Elvan eylemlerinde ise Ak Parti Hükümeti’nin yanı sıra o ölüme neden olan polisler de hedefteki yerini aldı. Aslında söylemler daha sert, taraflar daha keskindi.

AMA DEĞİŞEN DAHA ÖNEMLİ BİRŞEY VARDI
Gezi Olayları’nda polisin, aslında kitlesel hareketlere karşı tavrı konusundaki kırmızı çizgileri koyan, bir anlamda da yerel iradeye inisiyatif sınırlarını çizen İçişleri Bakanlığı koltuğunda Muammer Güler oturuyordu. Ancak 17 Aralık Depremi sonrası yaşanan değişiklik sonrası koltuğa Efkan Ala geçti. Değişim Emniyet Müdürlüğü’nünün en kılcal damarlarına kadar sürdü.

ÖNCE TEPEDE BAŞLADI
Yereldeki değişim Emniyet Müdürü Zeki Bulut ile başladı. Bulut Başkent’e çekilirken yerine Mevlüt Demir geldi.

Ardından neredeyse tüm şube müdürlüklerinde operasyon yapıldı. Ve kitlesel olaylarda devletin alanlardaki hakimiyetini koordine eden Güvenlik Şube Müdürlüğü ve Çevikkuvvet Şube Müdürlüğü gibi kritik noktalar da bu değişimden nasibini aldı.

Şube Müdürlüklerinin yanı sıra aynı anda birkaç birimin koordinasyonunu sağlayan emniyet müdür yardımcılarının sorumluluk alanları değişti.

EYLEMCİLER ALANLARA POLİS SINAVA ÇIKTI
Emniyet Müdürlüğü’nde peşi sıra yapılan operasyonlar sonrası, Gezi Olayları’nda kitlelerle iletişimi sağlayan isimler alanlardan çekilmiş, yerine yenileri gelmişti. Dün aslında, Haziran Ayı’nda Denizli sokaklarını arşınlayan geziciler aylar sonra yeniden alana çıktığına; Denizli Emniyet Müdürlüğü’nün yeni a takımının ise ilk sınavına çıktığına şahitlik ettik.

ASLINDA BEKLENTİLER AYNI
Denizlide hakim olan kanı, olayların büyüyerek daha farklı boyutlara taşınmaması; aslına bakılırsa hiçbir şekilde olumsuz bir olayın yaşanmaması. Bu konuda iki tarafa da önemli sorumluluklar düşüyor. Ancak şüphesiz en büyük sorumluluk Denizli Emniyet Müdürlüğü’nün yeni kurmaylarında…

Yorumlar

vatandaş   -  Bağlantı 13 Mart 2014, 08:14

eylemler sırasında yaralanan ve sonrasında hayatını kaybeden bir çocuk. belki bilmediğimiz pek çok vatandaş.kendi attıkları biber gazından zehirlenip şehit olan polis memuru.bu insanlar ne istiyor.neyin peşinde.bu zararları canıyla malıyla ödeyen milletimiz. ne gerek vardı eylem denen şiddete

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı