REKLAMI GEÇ

Kafkaslar 7. kez buluştu

Kafkas Kültür Derneği’nin düzenlediği Ege Bölgesi 7. Kafkas Şenlikleri büyük katılımla yapıldı.

/ DENİZLİHABER / 2 Temmuz 2007 Pazartesi, 00:00

Çardak İlçesi Hayriye Köyü Çatalçeşme mevkiinde yapılan şenliklere, Vali Hasan Canpolat ve eşi Nuran Canpolat’ın yanı sıra Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu ve eşi, Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, Bozkurt Kaymakamı Nuri Özder, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cihan Candemir, Denizli Kafkas Derneği Başkanı Ali Oymak, Hayriye köyü sakinleri ile Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen çok sayıda vatandaş katıldı.

Şenlik nedeniyle düzenlenen törende konuşanDenizli Kafkas Derneği Başkanı Ali Oymak, Ege bölgesinde düzenlenen şenliğin 7.’ nin Hayriye köyünde düzenlenmesinden mutluluk duyduğunu belirterek, “Amacımız geçen yüzyıllarda kitleler halinde Anadolu’ya göç eden Kafkas kökenliler arasındaki birlik ve dayanışmayı sağlamak. Geçen yıl İzmir- Torbalı Arıkbaşı köyünde düzenlenen şenliğin bu yıl Hayriye köyümüzde düzenlenmesi bizlere ayrı bir mutluluk veriyor” dedi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cihan Candemir, aynı kökten geldikleri akrabalarıyla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “ Bugün Bursa’da da bir festivalimiz var. Bu festivaller kültürümüz açısından çok önemli. Kültürümüzü yaşatmak için çaba gösteren derneklerimize teşekkür ediyorum. Dil ve kültür alanında yaptığımız çalışmalar zamanında bölücülük gibi algılandı. Bizim kültürümüz ve dilimiz binlerce yıldır atalarımızdan kalmış olan bir miras. Ayrıca biz biliyoruz ki Anadolu’da konuşulan ilk dil Kafkas dilidir. Eti’lerden başlayarak birçok medeniyet bu dili konuştu ve dolayısıyla bu dilin yaşaması Anadolu medeniyeti açısından son derece önemli. Bizler Anadolu medeniyetinin bir parçasıyız. Amacımız dilimizi ve kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak” dedi.

Vali Hasan Canpolat, Anadolu coğrafyasının tabiatı ve insanıyla dünyanın en güzel yerlerinden birisi olduğunu belirterek, “Ege bölgesinin değişik yörelerinden gelen insanlarımız burada bugün kaynaşmış bir şekilde kültürlerini yaşatıyorlar. İşte Türkiye’nin zenginliği bu. Bu zenginliği ve bu güzelliği korumamız gerekiyor. Yüzlerce yıl önce Çarlık Rusyası’nın zulmü nedeniyle Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan Kafkas toplulukları, Anadolu’nun bir zenginliğidir. Her yönüyle Anadolu’nun vatan haline getirilmesinde, Türk bayrağının yükseltilmesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasında, yaşatılmasında, değerlerinin yükseltilmesinde, bugün her yönüyle birleşmiş ve kaynaşmış bir millet olarak yaşamamızda, Kafkas toplumunun çok büyük payı ve önemi vardır. Allah insanları ve toplumları farklı farklı yaratmış ama bu farklılıklar bizim zenginliğimizdir. Anadolu’da insanlar bir arada yaşamayı bilir. Anadolu’da yaşayan toplulukların kültürlerini yaşatmaları, geleneklerini ve göreneklerini korumaları en tabii haklarıdır. Elbette ki bizi biz yapan ortak değerlerimizi de koruyacağız. Anadolu’da bizi dimdik ayakta tutan formül bu. Farklılıklarımız bizim bir ayrılık değeri değil bir zenginlik değerimizdir. Zaten biz bunu böyle görüyoruz. Türk milletinin güzelliklerini ve zenginliklerini ayrılık vesilesi yapmaya çalışanlara asla izin veremeyiz. Bunu geçmişte de denediler ve başaramadılar, şimdi de başaramayacaklar. Bizler bu şenliğe katılan bütün vatandaşlarımızı burada ağırlamaktan memnunluk duyuyoruz. Şenliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardındanDenizli Kafkas Derneği Başkanı Ali Oymak tarafından Vali Hasan Canpolat’a, şenliğin düzenlenmesinde verdiği destek ve şenliğe katılarak verdiği onur nedeniyle plaket verildi.

Çerkez kökenli vatandaşlarımızın yaşadığı Hayriye köyündeki şenliğe katılan vatandaşlara Çerkez yemekleri ikram edildi. Bazı davetliler Lepsi ve Kaçamak adı verilen Çerkez yemekleriyle bu şenlikle ilk defa tanışma fırsatı buldular. Çocuklar arasında Çerkez dili ile ilgili yarışma düzenlendi. Yarışmada çocuklara Türkçe kelimelerin Çerkezce karşılığı, Çerkezce kelimelerin Türkçe karşılıkları soruldu. İzmir- Torbalı Arıkbaşı köyünden ve Denizli’den katılanhalk oyunları ekipleri, Kafkas Halk oyunlarından çeşitli örnekler sundular. Katılımcılar tarafından ilgi ile izlenen ve şenliğe katılanların da eşlik ettiği halkoyunları gösterileri katılımcıları coşturdu. Ancak uzun süredir özlemini duyduğumuz yağmurun şenlikler sırasında yağması, açık havada düzenlenen şenliği olumsuz etkiledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı