REKLAMI GEÇ

Kanadoğlu: Patronlu başkanlık sistemi diktatörlük rejimidir

Kanadoğlu: Patronlu başkanlık sistemi diktatörlük rejimidir

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Denizli Şubesi’nin düzenlediği “Türkiye için Parlamenter Sistem mi? Başkanlık mı?” konulu söyleşiye konuk olan Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, başkanlık sisteminin bir rejim değişikliği olduğunu ve Türkiye’yi diktatörlük rejimine doğru sürükleyeceğini söyledi. Prof. Dr. Kanadoğlu, “Geleceğimizi ve çocuklarımızı düşünüyorsak buna izin vermemeliyiz” dedi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 20 Şubat 2016 Cumartesi, 17:39

ADD Denizli Şubesi’nin düzenlediği “Türkiye için Parlamenter Sistem mi? Başkanlık mı?” konulu söyleşi Halk Eğitim Merkezi’nde yapıldı. Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye, CHP Denizli Milletvekilleri Kazım Arslan ve Melike Basmacı, CHP Parti Meclisi üyesi Gülizar Biçer Karaca, CHP İl Başkanı Teoman Sancar, PAÜ eski rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç ve çok sayıda davetli katıldı.

denizli-add-baskanlik-sistemi-korkut-kanadoglu-ic-4

Türkiye gündemini oluşturan yeni Anayasa çalışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, yeni Anayasa’nın, Cumhuriyetin değerleriyle sorunları olanlar, tek kişilik iktidar gücünü isteyenlerin talebi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Kanadoğlu, “Anayasamızın ilk üç maddesinde, yer alan düzenleme, evrensel demokratik çağdaş değerlerle örtüşüyor. Bunu aksini savunanlar, ön kabulle hareket ediyorlar. ‘Darbe Anayasa’sından kurtulmamız gerekir’ söylemi, kötüye kullanılan bir söylemdir. Evet, Anayasa’nın yapılış dönemine darbe dönemi olabilir, otoriter ve demokrasiden uzak Anayasa olabilir. Ama 171 maddeden 112’si değiştirilecek, daha demokratik ve liberal hale gelmiştir” dedi.

denizli-add-baskanlik-sistemi-korkut-kanadoglu-ic-2
HER SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ ANAYASA’DAN BEKLİYORUZ
“Cumhuriyet değerlerinden uzaklaşmak istemiyorsak, eğer tek kişilik, tek patronlu, diktatörlük rejim istemiyorsak bunu izin vermemeliyiz” diyen Prof.Dr. Kanadoğlu, “Yeni bir Anayasa’dan çok, demokrasiyi engelleyen hükümler üzerinde tartışmamız gerekiyor. Her sorunun çözümünü anayasadan bekliyoruz. Ülkenin istikrarını belirleyecek olan ,ekonomik, sosyal kalkınmasıdır. Bu kalkınma sağlanmadan, siyasal değişiklik, her türlü siyasal rejim değişikliği karşılık göremeyecektir” diye konuştu.

TALEP EDİLEN SİSTEMİN NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL
Başkanlık Rejimi ile yönetilen ülkelere bakıldığında, 3-5 ülke dışında başkanlık rejiminin tıkandığını söyleyen Prof. Dr. Kanadoğlu, “Aslında Türkiye’de talep edilen sistemin ne olduğu tespit edilemedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2013 yılında komisyona sunduğu metin ve söylemlerinden yola çıkarak tespit etmeye çalışıyoruz. Bu tespitlerimizden yola çıkarak, Türkiye’de başkanlık sistemi adı altında, diktatörlük rejimi, tek adamlık güç talep edildiğini görüyoruz” dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ DEMOKRASİYİ ÖLDÜRÜR
Başkanlık siteminin uygulandığı ilkelere bakıldığında 3-5 ülke hariç tıkandığını ileri süren Prof. Dr. Kanadoğlu, “Başkanlık Rejimi demokrasiyi öldürür. Demokrasinin en iyi işlediği rejim Parlamenter Rejimdir. Bizim bugün tartışmamız gereken konu, Parlamenter Sistemdeki daha demokratik işler hale getirmek olmalıdır. Bugün Sol partiler istemez ama dar bölge sistemi, halkın parlamentoda temsil gücünü artıracaktır. Siyasi partilerin genel merkezi örgütlerini değil, yerel örgütlerinin güçlenmesini sağlayacaktır” diye konuştu.

denizli-add-baskanlik-sistemi-korkut-kanadoglu-ic

DENİZLİ BENİ UMUTLANDIRDI
Söyleşinin yapıldığı salonun dolu olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Kanadoğlu, şunları söyledi:
“Kolaycılık ve acele içerisinde bir rejim değişikliğine doğru sürükleniyor ve itilmeye çalışıyoruz. Rejim değişikliği, geleceğimizi ve çocuklarımızı ilgilendirecek karar olduğunu, bu kararın bir kişinin, kişisel ve siyasal tercihine bırakılmamalıdır. Bin salondaki katılımı gördükten sonra buna izin vermeyeceğinizi anladım. Denizli beni umutlandırdı. Bu kadar geniş bir kitle varken, bir kişi istedi diye, Türkiye rejim değişikliğine gitmeyecektir.”

Yorumlar

önder   -  Bağlantı 21 Şubat 2016, 11:43

abd diktator mü desek hayır dersiniz

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı