REKLAMI GEÇ

“Kent belleğine ve mirasına sahip çıkılsın”

“Kent belleğine ve mirasına sahip çıkılsın”

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Şenel, Denizli Valiliği yanında yer alan Kız Meslek Lisesi binasında yıkıma hazırlık yapıldığını belirterek, “Bu binanın yıkılması ile devletin hukuku, sözü ve itibarı erozyona uğramış olacaktır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 17 Haziran 2010 Perşembe, 17:48

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı İbrahim Şenel, Denizli Hükümet Konağı ve Çevresinin Düzenlenmesi Projesi’nde, bölgede yer alan Kız Meslek Lisesi binasının, proje için açılan yarışmada seçilen projede korunacağının belirtilmesi, proje için düzenlenen sempozyumda da bu yönde karar alınmasına rağmen, binanın yıkılması için çalışmaların başlatıldığını söyledi.

“Binanın korunması kararı alınmıştı”
Şenel, “Denizli kamuoyunun uzun süredir takip ettiği Denizli Hükümet konağı ve çevresi projesi uzun yıllardır tartışılan ve İçişleri Bakanlığı’nın 2009 yılı yatırım programına alınması ile hızlandırılan konu olarak geçtiğimiz yıl önemli bir kent gündemi oluşturdu. Bölgede yapılacak projelendirme çalışmaları öncesinde planlamaya katkı koymak amacıyla Mimarlar Odası Denizli Şubesi olarak, bölge özelinde bir sempozyum düzenledik. Sempozyumda yeşil dokudan trafik kararlarına, yapılacak yeni hükümet konağının mimari yaklaşımlarına kadar pek çok konudaki kararlar üretildi. Bu kararların biri de Kız Meslek Lisesi binasının anı değeri, Cumhuriyetin eğitim mirasının göstergesi olarak var olması ve kent belleği oluşumundaki etkileri sebebi ile korunarak kullanılması yönündeydi” dedi.

“Tartışmalar sonunda da binanın korunması kararına varıldı”
Şenel, “ Ancak Kız Meslek Lisesi ile ilgili bu karar, kentte yöneticiler ve STK’lar arasında ciddi bir görüş ayrılığı oluşturdu. Bütün bu farklı görüş ve beklentiler, konunun bir yarışma ile sonuçlandırılması ve yarışmada birinci seçilen projenin Kız Meslek Lisesi’nin korunması yönünde vereceği karara uyulması yönündeki mutabakatla sonlandırıldı ve bu uzlaşma yazılı bir protokol ile imza altına alındı. Yarışma şartnamesinde kazanan birinci projenin aynen uygulanacağı belirtildi. Sonuç olarak protokolün ardından, açılan ulusal ölçekli proje yarışması sonucunda birinciliği kazanan proje, meydana ve bölgeye getirdiği güncel yorumlarla birlikte Kız Meslek Lisesi’ni koruyan bir proje oldu. Yarışma sonucunun ardından Sn. Valimiz, protokole ve verilen sözlere uyacağını ifade ederek önceki tüm tartışmaları da noktalamış idi” dedi.

Yıkıma hazırlık mı var?
Şenel, Kız Meslek Lisesi binasının korunmasına yönelik tüm bu kararlara rağmen, bugün gelinen noktada yapının çatı kiremitlerinin toplatılmaya başlandığını hatırlatarak, “Binanın camı çerçevesi, doğramalarının kırılmış, sökülmüş ve yıkıma hazırlık yapılıyormuş türünden bir görüntü oluşmuştur” dedi.

“Vali Erkmen, yalnızca bir kolunun yıkılacağını söyledi”
Mimarlar Odası olarak öncelikle konuyu değerlendirmek, konu hakkındaki detayları birinci ağızdan dinlemek adına Vali Yavuz Erkmen ile dün görüştüklerini söyleyen ve bu görüşme hakkında bilgi veren Şenel, “Sayın Valimiz ile yaptığımız görüşmemizde, yapının tamamının yıkılması gibi bir yaklaşımlarının kesinlikle olmadığı, ancak yarışmada jürinin 1. proje değerlendirme raporunda yer alan ve yapının yanından geçen yolun genişletilme mecburiyetinden kaynaklanan şekilde, yalnızca bir kolunun yıkılmasının söz konusu olduğunu ifade etmişlerdir” dedi.

“Yıkım, Denizli Belediyesi’ne devredildi”
Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Şenel, “Ancak görüşme sırasında bilgi sahibi olduğumuz üzere; bölgedeki tüm yıkım ve moloz atımı çalışmaları, Denizli Belediyesi tarafından yürütülmekte, Denizli Valiliği bu konudaki yetkiyi Denizli Belediyesi’ne devretmiş durumdadır” dedi.

“Protokole uygun hareket edilmezse,
devletin hukuku erozyona uğrar”
Şenel, “Beklentimiz Denizli Belediyesi’nin bölgedeki yıkım çalışmaları sırasında tarafları Denizli Valiliği, TMMOB İKK Sekreterliği, TMMOB Mimarlar Odası olan protokole ve hepsinden önemlisi yarışma ile elde edilen projeye uygun hareket etmesidir. Aksi takdirde her şeyden önce Denizli Valiliği’nin kurumsal tavrına ve imzalarına, Sayın Vali’nin bugüne kadar sergilediği tavra ve yapının korunacağı yönünde verdiği sözlü ve yazılı garantilere karşı gelinmiş olacak, dolayısıyla devletin hukuku, sözü ve itibarı erozyona uğramış olacaktır” dedi.

“Mimari mirasa, kentin belleğine sahip çıkılsın”
Şenel, “Kız Meslek Lisesi yapısının korunarak kullanılması da uzun ve sancılı bir tartışma sürecinden sonra üzerinde uzlaşı sağlanan bir karardır. Bu yapı ile ilgili uzlaşmaya aykırı başka kararların üretilmesi Denizli’de hiç kimsenin artık yaşamak istemediği bir takım gerginliklere sebep olacak ve kaybeden her zamanki gibi Denizli olacaktır. Sonuç olarak Mimarlar Odası olarak Denizli’deki tarihi, mimari, doğal ve insan mirasına sahip çıkılmasını, kalan birkaç eserin de yok edilmemesini ısrarla istiyor, başta devletin temsilcisi Sayın Valimizin garantisi altında gördüğümüz yapının korunarak kullanılması yönündeki kararın, kentin idarecileri, STK’ları ve Belediye yetkilileri tarafından da aynı hassasiyetle takip edilmesi beklentimizi bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı