REKLAMI GEÇ

Kırgızistan’a örnek oldular

Kırgızistan’a örnek oldular

Ülkelerinde sadece 8 koruyucu aile bulunan Kırgızistan yetkileri ‘Koruyucu Aile Sistemi”ni öğrenmek için Denizli Koruyucu Aile Derneği’ni (DEKAD) seçti.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 30 Ekim 2016 Pazar, 14:50

Uluslararası projeleri ile Türkiye’de öncü sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Denizli Koruyucu Aile Derneği, yaptığı çalışmalarla artırdığı bilgi ve deneyimleri uluslararası arena paylaşmaya başladı.

Bu alandaki çalışmalarıyla DEKAD’ı örnek alan ülkelerden biri de Kırgısiztan oldu. Ülkelerinde sadece 8 koruyucu aile olduğu öğrenilen Kırgızistan yetkilileri Denizli’ye koruyucu aile sistemini öğrenmek için geldi.

Family Four Every Child Kırgızistan temsilcisi Djumashova Olmaskhon Tashtanovna, Kırgızistan Çocuk Hizmetleri Müdürlüğü’nden Gulmira Akhmatova ve koruyucu aile çalışmaları ile ilgili sivil toplum kuruluşu yöneticisi Anarkhon Kalilova’yı ağırladıklarını belirten DEKAD Başkanı Ayfer Doğan, Kırgız konuklara Türkiye’deki koruyucu aile sisteminin işleyişi ve uluslarası standartlarda olması gereken noktaya ilişkin detaylı bir bilgi verdiklerini ve tecrübe paylaşımında bulunduklarını söyledi.

Doğan, “Maalesef sadece 8 koruyucu ailenin olduğu Kırgızistan’ın bundan sonraki süreçte çocuklar için daha yararlı çalışmalar yapabileceklerine inanıyoruz” dedi

“SİSTEMİ DOĞRU ÖĞRENMEK İÇİN DERNEĞİMİZİ SEÇTİLER”
Kırgızistan’da koruyucu aile sistemi hayata geçmediği için koruyucu aile sayılarının düşük olduğunu belirten Doğan, “Sistemi en doğru şekilde öğrenip, ülkelerinde hayata geçirmek istiyorlarmış. Onlarla çok güzel anlaştık. Kültürel anlamda da bir yakınlığımız var belki de. Çok tatlı insanlardı. İstekli ve hevesliydiler. Türkiye’deki modelin işleyişini ve koruyucu aile sisteminde olması gereken ihtiyaçların da neler olduğuna da değindik. Varılması gereken nokta, olması gerekenler konusunda onlara bilgi verdik. Bizler öncellikle hukuksal, sosyal hizmet ve psikolojik anlamda sistemin ihtiyaçlarından bahsettik” dedi.

PROFESYONELLER ANLATTI, ONLAR DİNLEDİ
Başkan Doğan, Koruyucu Aile Derneği’nin hukuksal boyutunu Avukat Jülide Keleş Yarışan, Türkiye’deki sosyal hizmet boyutunu Sosyal Hizmet uzmanı Ömer Yılmaz, çocuğun psikolojik ruhsal sağlığının sistemin işleyişinde ne kadar önemli olduğunu ise psikolog Şebnem Üzülmez’in anlattığını belirterek, kendisinin de derneğin bugüne kadar yaptığı çalışmaları aktardığını ifade etti.

“GÜÇLÜ SAĞLAM GÖNÜLLÜLERİMİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği sayesinde Kırgız dostları ile tanıştıklarını ifade eden Doğan, Kırgız konuklar tarafından da ülkelerine davet edildiklerini belirterek, “Onlara destek olmayı düşünüyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı