REKLAMI GEÇ

ÖĞRETMENLER BORÇLU

ÖĞRETMENLER BORÇLU

Eğitim-İş, Denizli’nin de aralarında bulunduğu 24 ilde 833 öğretmenle görüşerek yaptığı “Öğretmenlerin Borç Durumları’ araştırması ürkütücü gerçeği ortaya koydu. Anket sonucuna göre, 833 öğretmenin yüzde 71’i kredi kartı, yüzde 74’ü banka, yüzde 43’ü esnaf, yüzde 36’si ise kişilere borçlu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Kasım 2015 Salı, 08:45

Eğitim-İş Denizli Şubesi Basın-Yayın Sekreteri Peral Kurt, Eğitim-İş’in 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle, Denizli’nin de aralarında bulunduğu 24 ilde 833 öğretmenle görüşerek yaptığı “Öğretmenlerin borç durumlarına ilişkin öğretmen görüşleri” adlı araştırma sonuçlarını paylaştı.

Anket sonucunun, öğretmenlerin ekonomik açıdan yaşadığı sıkıntıları ortaya koyduğunu belirten Kurt, “Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 71’i kredi kartına, yüzde 74’ü bankaya, yüzde 43’ü esnafa, yüzde 36’sı ise şahıslara borcu olduğunu belirtirken, yüzde 46’sı annesinden ve babasından maddi destek alıyor. Borçla geçinmek zorunda kalan öğretmenlerin yüzde 29’u ek iş yapıyor, sinemaya, tiyatroya, tatile gidemiyor, yüzde 7’si maaşına en az bir kez icra geldiğini kaydediyor. Araştırma sonuçları öğretmenlerin yüzde 73’ünün gelecekten ümitli olmadığını ortaya koyarken, yüzde 80’i özgürce fikirlerini açıklayamadığını, yüzde 70’i de siyasi baskı hissettiğini söylüyor” dedi.

Öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları, Cumhuriyet döneminden bugüne sürekli gerilediğini vurgulayan Kurt, “Özellikle AKP iktidarı döneminde eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama hevesi, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi öğretmenlerin yaşadığı sorunları daha da derinleştirmiştir. Aday öğretmenin yetiştirme süreci siyasallaştırılarak çökertilmiş, öğretmenliğin saygınlığı da bundan büyük zarar görmüştür. Son yıllarda siyasi iktidar tarafından öğretmenlik mesleğinin itibarını zedeleyen söylem ve tutumların süreklilik kazanması, Alo 147 gibi isimsiz ihbar hatlarının kurulması, öğretmene yönelik şiddet eylemlerini artırmıştır. Bu tür olaylar sonucunda hayatını kaybeden ya da ciddi sağlık problemleri yaşayan öğretmenler bulunmaktadır. Yine siyasi iktidar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapmayı planladığı değişiklikler ile iş güvencesinden yoksun bir kamu istihdamı oluşturmayı amaçlamakta, esnek ve kuralsız çalışma uygulanmak istenmektedir” dedi.

Eğitim-İş’in 24 ilde 833 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin satır başları ise şöyle:
* Araştırmaya katılan öğretmenlerin %70’i il merkezinde, %24’ü ilçe merkezinde, %6’sı ise belde ya da köyde çalıştığını belirtmiştir.
* Araştırmaya katılan öğretmenlerin %48’inin kadın, %52’sinin ise erkek olduğu görülmektedir.
* Öğretmenlerin %29’u ek iş yaptığını belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %46’sı annesinden, babasından, birinci derece yakınlarından ya da arkadaşlarından maddi yardım aldığını belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %77’si tatilini evinde ya da köyünde geçirdiğini belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %74’ü herhangi bir bankaya borcu olduğunu, borcu olanların %68’i borcunun 10.000 TL’den fazla olduğunu belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %71’i kredi kartı borcu olduğunu, borcu olanların %69’u borcunun 0-5.000 TL arası olduğunu belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %43’ü esnafa borcu olduğunu, borcu olanların %51’i 0-5000 TL arası, %28’i ise 5000-10.000 TL arası borcunun olduğunu belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %36’sı şahıslara nakit borcu olduğunu, borcu olanların %45’i 0-5000 TL arası, %27’si ise 5000-10.000 TL arası borcunun olduğunu belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %40’ı ev kredisi ödediğini belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %27’si taşıt kredisi ödediğini belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %3’ü maaşında icra olduğunu belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %7’si maaşına en az bir kez icra geldiğini belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %32’si her ay borç para bulması gerektiğini belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %21’i çocuklarının eğitimi için kredi çektiğini ifade etmiştir.
* Öğretmenlerin %49’u maaşının düşük olması nedeniyle son bir yıldır tiyatroya gidemediğini belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %42’si maaşının düşük olması nedeniyle son bir yıldır sinemaya gidemediğini belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %72’si haftada bir kez ailesi ile birlikte yemeğe gidemediğini belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %80’i herhangi bir otele tatile gidemediğini belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %66’sı maaşının düşük olması nedeniyle gazete, dergi ve kitap alamadığını belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %73’ü gelecekten ümitli olmadığını belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %80’i özgürce fikirlerini açıklayamadığını belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %70’i siyasi baskı hissettiğini belirtmiştir.
* Öğretmenlerin %82’si okul yöneticilerinin siyasi iktidarın etkisi ile atandığını belirtmiştir.

Yorumlar

harun türkmen   -  Bağlantı 24 Kasım 2015, 13:01

kamil bey yorumunuza yürekten katılıyorum….

kamil   -  Bağlantı 24 Kasım 2015, 10:33

Allah’ım özel sektörde asgari ücretle çalışmak zorunda kalan kullarına sabır ihsan eyle. (amin)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı