REKLAMI GEÇ

Boşanan kadınlar şiddete daha çok maruz kalıyor

Boşanan kadınlar şiddete daha çok maruz kalıyor

Pamukkale Üniversitesi’nde “Toplumsal Cinsiyet: Hukuk ve İşgücü Piyasasında Kadın” paneli düzenlendi. Panelde şiddetin tarihsel süreci, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar ve şiddete karşı alınabilecek önlemler konuşuldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Aralık 2018 Cumartesi, 10:22

Pamukkale Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KASUAM), Denizli Barosu ve Türk Eğitim Vakfı işbirliği, Denizli Kadın Platformu’nun katkılarıyla “Toplumsal Cinsiyet: Hukuk ve İşgücü Piyasasında Kadın” paneli düzenlendi. Şiddetin tarihsel süreci, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar ve şiddete karşı alınabilecek önlemlerin konuşulduğu panele ilgi yoğun oldu.

Panelin ilk konuşmacısı Solmaz Başkaya sunumunda şiddetin tarihçesi, nedenleri, şiddete uğrayan ve şiddete tanık olan bireylerin, şiddeti önlemek için yapılması gereken konuları ele aldı. Türkiye’de şiddete yönelik çalışmaların ilk olarak 1988 yılında yapıldığını hatırlatan Başkaya, araştırmalara göre en çok 30 yaş altı kadınların şiddete maruz kaldıklarını ve boşanmış kadınların evli kadınlara oranla 25 kat daha fazla şiddete maruz kaldıklarını belirtti.

Yükseköğrenim gören erkeklerin altıda birinin şiddete eğilimli olduğunu da dile getiren Başkaya, kadına yönelik şiddet konusunda kamu kurum ve kuruluşların ortak çalışmalar yaptığını ifade etti. Konuşmasında şiddete mazur kalan kadınlara yönelik tavsiyelerde bulunan Solmaz Başkaya, şiddete maruz kadınların kimlik gibi önemli belgeleri ve varsa kullandıkları ilaçları bulunduran bir ihtiyaç çantasını hazır bulundurmalarını ve 183 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “183 Alo Sosyal Destek Hattı”nı arayarak kurum, sivil toplum örgütleri ile güvenlik güçlerinden yardım talep etmelerini söyledi.

Sunumunda hukukta kadının yerinden bahseden Denizli Barosu Temsilcisi Av. Bedia Karababa ise Denizli Barosu olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesinde Denizli Barosu’nun yaptığı çalışmaları anlattı. Karababa, Baro olarak şiddete uğrayan kadınlara, yargılama süreci boyunca gönüllü avukatlık hizmeti verdiklerine değindi.

Panelin son konuşmacısı olan Prof. Dr. Handan Kumaş ise ülke örnekleri ile işgücü piyasasında kadın ve erkeklerin istihdam oranları ve özellikle kadın ve genç olmak üzere kendi işini kurmak isteyen bireylerin kamu ve özel kuruluşlardan alabilecekleri girişimcilik ve diğer ekonomik desteklere yönelik bilgiler aktardı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı