REKLAMI GEÇ

Saygın: Kadın bakan ve vekillerden tık yok

Saygın: Kadın bakan ve vekillerden tık yok

Topluma Kadın Kazandırma ve Uluslararası Kadınlar Dayanışma derneklerinin Genel Başkanı Işılay Saygın, kız çocuklarının küçük yaşlarda evlendirilmesine kadın bakan ve milletvekillerini sessiz kalmakla suçladı. Eski bir milletvekili ve bakan olan Saygın, “Eskiden sayımız azdı ama sesimiz gür çıkıyordu. Şimdi tık yok” eleştirisinde bulundu.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 23 Mayıs 2016 Pazartesi, 17:24

Kadın Haklarını Koruma (KHKD) Denizli Şubesi’nin düzenlediği ”Kadının Siyasetteki Yeri” ve “ Kadının İnsan Hakları” konulu konferans Çatalçeşme Oda Tiyatrosu salonunda yapıldı. Konferansa Topluma Kadın Kazandırma Derneği ve Uluslararası Kadınlar Dayanışma Derneği Genel Başkanı Işılay Saygın, Kadın Halklarını Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Engin Demir ve kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

denizli-eski-bakan-isilay-saygin-3

FATMA ŞAHİN’İ ÖRNEK GÖSTERDİ
“Kadından siyasetçi olmaz, kadından başkan olmaz” denilen 1974 yılında belediye başkanlığına seçildiğini ve TBMM’de 5 dönem milletvekili olarak görev aldığını söyleyen Işılay Saygın, kadınların sorunlarını, mağduriyetlerini çok iyi bildiğini belirtti.

Son dönemde kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığını ifade eden Saygın, eğitimdeki 4+4+4 sisteminin kız çocuklarının okuldan alınmasının ve küçük yaşta evlendirilmelerinin önünü açtığını dile getirdi. Evlenme yaşanın 18, mecburi dönemlerde 17 olarak sınırlayan yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini, buna kadın bakanlar ve milletvekillerinin sessiz kaldığını kaydeden Saygın, “Anayasa Mahkemesi bu maddeyi hangi gerekçelerle kaldırdı bilemiyorum. Şu anda iki kadın bakanımız, 80 kadın milletvekili var. Buna sessiz kalmalarına anlam veremiyoruz. Benim dönemimde kadın milletvekili sayısı azdı ama sesimiz güçlü çıkıyordu. Şimdi bakıyoruz tık yok. Bana göre, kabineye Fatma Şahin gibi güçlü bir kadın bakan gerek” dedi.

“DAHA ÇOK BÜYÜMELİSİNİZ”
Kadın STK’larında üye sayısının artırması ve daha çok güçlenmesi gerektiğini vurgulayan Saygın, “Büyüyemez, güçlenemezsek hep aynı şeyleri kendi kendimize konuşur dururuz. Güçlenmeliyiz, karar alma mekanizmalarında görev almalıyız. Sesimiz biraz daha gür çıkmalı ve biraz daha cesur olmalıyız” diye konuştu.

denizli-eski-bakan-isilay-saygin-1

600 YIL KADIN YOK SAYILDI
Kadın Halklarını Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Engin Demir ise, kadın hakları ile ilgili Türkiye ve dünyada yaşanan süreç hakkında katılımcılara bilgi verdi. Demir, eski Türklerde kadın-erkek ayrımı yapılmadığını, eşit haklara sahip bulunduklarını, han ile hatunun yönetimde eşit söz sahibi olduklarını söyledi.

Bunun Türklerin Arap Kültürünün etkisi altına girene dek ve Osmanlı Dönemi’ne kadar devam ettiğini anlatan Demir, “Osmanlı döneminde, 600 yıl kadın yok sayıldı. Osmanlı’nın son dönemlerinde biraz hareketlilik yaşandıysa da Kadın gerçek kimliğini Cumhuriyet döneminde kazanmıştır” dedi.

HAKLARIMIZIN ALINMASINA İZİN VERMEYİZ
Kadın Haklarını Koruma Derneği Denizli Şube Başkanı Nurten Karakış ise, mecliste Boşanma Komisyonu’nun hazırladığı rapora değinerek, “Bu rapor ile kazanılmış haklarımız alınmaya çalışılıyor. Biz kadınlar buna izin vermeyiz. Kadın yoksa demokraside yoktur. Biz kadınlara önemli görev düşüyor. Haklarımızı korumak yine biz kadınların görevidir” ifadesini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı