REKLAMI GEÇ

Şekerci’den hayati ikaz

Şekerci’den hayati ikaz

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hakan Şekerci, Denizli’nin büyükşehir olmasıyla yerel yönetimlerdeki yapısal değişikliğe dikkat çekerek, “Bu süreçte oluşabilecek afet durumları için de hazırlıklar muhakkak suretle yapılmalıdır. Bu hazırlıklar göz ardı edilmemelidir. Depremler, afetler bizleri beklemez” ikazında bulundu.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 17 Ağustos 2014 Pazar, 11:54

17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 15 yıl geçti. Resmi raporlara göre, 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasar gördü. Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen Marmara depreminin üzerinden 15 yıl geçti. Ancak hala gerekli önlemlerin alınmadığını ve çıkarılması gereken derslerin çıkarılmadığını söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hakan Şekerci, “TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak; geçen süre içerisinde maddi kayıplar telafi edilse de yitirdiğimiz insanlarımızın açısını hala yüreğimizde yaşamaya devam ediyoruz. Aradan geçen bunca yıla ve çıkarılması gereken derslere rağmen 1999 depremlerinden sonra meydana gelen Kütahya ve Van depremlerinde olduğu gibi her yıkıcı depremde can ve ekonomik kayıpları yaşamaya hala devam ediyoruz” dedi.

“DEPREMLER OLACAKTIR”
Şekerci, Denizli’nin de 1. Derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlattığı yazılı açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Denizli ve çevresi, Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına göre 1. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır.Denizli Havzası güneyde kuzeydoğuya eğimli ve 2000 m yüksekliğe sahip, kuzeyde güneybatıya eğimli ve 700 m yüksekliğe sahip topoğrafik yükselimlerle sınırlıdır. Bu yükseltiler aktif düşey atımlı normal faylara bağlı olarak oluşmuşlar ve Denizli Havzasının sınırlarını oluşturmuşlardır. Bu faylar; Babadağ, Honaz, Aşağıdere, Küçükmalıdağ, Pamukkale ve Kaleköy Fay zonları olarak adlandırılmıştır. Bu ana faylara paralel gelişmiş havza içinde tali faylar yer almaktadır. Kuzeydoğu-güneybatı yönündeki açılma yaklaşık 14 milyon yıl önce başlamış ve havzayı sınırlayan faylar o zamandan beri aktivitlerini sürdürmüşlerdir. Bu hafta içinde de bu faylanlamalara bağlı oluşan 2,3-3,0 büyüklüğünde 4 adet deprem gerçekleşmiştir. Bundan sonra da ilimizde farklı zamanlarda, farklı büyüklüklerde depremler olacaktır.”

YEREL YÖNETİMLERE İKAZ
Deprem ile ilgili bilinçlendirme çalışmalarının, öğrenciler için okullarda , çalışanlar için kurumlarda periyodik olarak her an deprem olacakmışçasına yapılması gerektiğini de belirten Şekerci, “Denizli, Büyükşehir olduktan sonra kurumlarda da değişiklikler gündeme geldi, yerel yönetimlerin yapılanmaları değişti. Bu sebeple bazı belediyelerin hizmet alanları genişledi, yeni belediyeler oluştu; bu süreçte oluşabilecek afet durumları için de hazırlıklar muhakkak suretle yapılmalıdır. Bu hazırlıklar göz ardı edilmemelidir. Depremler, afetler bizleri beklemez” ikazında bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı