REKLAMI GEÇ

“SU BASKININDAN BELEDİYE SORUMLU”

“SU BASKININDAN BELEDİYE SORUMLU”

İMO Başkanı Doç. Dr. Ceylan, bir yazılı basın açıklaması yaparak Perşembe günü yaşanan su baskınlarının altında Denizli Belediyesi’nin alt yapı çalışmalarının yattığını ileri sürerken, “Yetkililer ya çıkıp ikna edici bir açıklama yapmalı ya da sessiz kalarak yanlışı kabul etmelidir” diye seslendi.

/ DENİZLİHABER / 31 Mayıs 2010 Pazartesi, 18:01

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Doç. Dr. Halim Ceylan, yaptığı yazılı basın açıklamasında, Perşembe günü kent merkezinde yaşanan su baskınlarının sorumlusunun Denizli Belediyesi olduğunu ima etti. Denizli’de 18 aydır sürdürülen altyapı çalışmalarının proje ile uygulaması arasında ciddi farklılıklar yaşandığını, bunların ise bir dizi sorunları beraberinde getirdiğini öne süren İMO Başkanı Doç. Dr. Ceylan, projeyi İMO olarak çok yerinde ve kusursuz olarak gördüklerinin altını çizdi.

Sistemin çalışmaması düşündürücü!
Yüzde 82’sinin bitmiş olduğu ilan edilen alt yapı sisteminin her 5 yılda bir uzmanlarca tekrar ettiği vurgulanan yoğun yağışın ardından oluşan yağmur sularına dayanamadığının altını çizen Ceylan, “sistemin çalışmaması düşündürücüdür” dedi.

İMO Başkanı açıklamasında, sistemde yaşandığını söylediği sorunlara yönelik tespitlerini de ortaya koydu.

İşte Başkan Ceylan’a göre ana nedenler;
PROJE UYGULAMADA İKİLEMLER İÇERİYOR!
-Mevcut kanalizasyon projesi; yağmur ve atık suyu beraber toplayacak şekilde (Birleşik Sistem) tasarlandığından, büz çapları bu debiye göre seçilerek genelde Ø600 mm büz kullanıldı.
Yeni sistem; yağmur suyunu ve atık suyu ayrı ayrı kanallarda toplayacağından kanalizasyon hattında yağmur suyu yükü olmayacaktı ve bu yüzden kanalizasyon hattında kullanılan büzlerin çapları küçültüldü. Toplama kısmı için Ø200 mm, ana iletim kısımları için ise Ø 300-400 mm büzler seçildi.
Ancak alt yapıdaki değişiklik; eski sisteme göre inşa edilen üst yapıda yapılmadı. Yani çatı, teras, açık balkon giderleri bina ana giderlerine, bina ana gideri de doğrudan kanalizasyon hattına bağlandı.

Başkan Ceylan’a göre üst yapı ve alt yapının uyumsuzluğu, 27 Mayıs’ta yaşanan sıkıntıların oluşmasındaki ana etkenlerden biri. Sistem tasarlanırken, alt yapıdaki yeniliğin üst yapıya da uyarlanması zorunluydu!

KANALİZOSYON ŞEBEKESİ BODRUM KATLARIN ÜSTÜNDE
Sistemde başlangıç kotunun 1.90m-2.10 m olarak ön kabulü ile işe başlandığına dikkat çeken Ceylan, oysa bodrum katlarının yol kotundan en az 2.50 m derinlikte bulunduğuna dikkat çekip yeni döşenen büzlerin, bina giderinden yukarıda kaldığını öne sürdü.

DERELER YENİ PROJEYE DAHİL EDİLMEDİ
Denizli’nin ayrık sistemlerinin beslediği üstü açık dereleri olduğunu, ancak yeni sistemde bu derelerin dikkate alınmadığını vurgulayan Ceylan, “Mevcut küçük derelerin ıslahı yapılmamıştır, halen üstü kapalı olarak akmaya devam etmektedir” diye konuştu.

PROJE GERÇEĞE UYMUYOR!
Projelendirmede yağmur suyu sisteminin ana yol güzergahında yapılıp, yolun üst kısmından akan yağmur suyunun toplanması prensibine göre hazırlandığını vurgulayan Ceylan, birbiri içine girmiş çarpık sokak ve caddelerin farklı kod ve eğimleri yüzünden projenin hayata geçirilmesini imkansız kıldığını, bunun da proje safhasından önce yapılan fizibilite çalışmalarının ne denli ciddiye alındığını ortaya koyduğunu söyledi. Ceylan, yağmur suyu kanallarının kaç yıllık taşkın debisini taşıyacağı ya da periyodunun bilinmemesinin bu durumu açıkça ortaya koyduğunu ileri sürdü.

ÇAPTA OYNAMA BORULARI PATLATIR!
Lise Caddesi’ndeki gibi ana borularındaki çaplarında yapılan oynamaların sistemin tümünü etkileyeceğini söyleyen Ceylan, bu nedenle Akkonak ve Saltak gibi bazı mahallelerde armatür bozuklukları ve boru patlamalarının olacağını duyurdu. Şimdilerde yaşanmaya başlanan bu sorunlara yönelik belediyenin olayın münferit ve vatandaş kaynaklı olduğuna yönelik açıklamalarının ise inandırıcı ve kabul edilir olmadığını vurguladı.

PROJE REVİZYONA GİTTİ!
“İçme suyu borularının döşenip sonra çaplarının değiştirilip tekrar döşenmesi ise projede revizyonun yapıldığı manasına gelir” diyen Ceylan, yeni yapılan bir projede ana hatta revizyona gidilmesinin oldukça düşündürücü olduğunu vurguladı.

DEPREME ÖNEM VERİLDİ Mİ?
Ceylan, birinci derece deprem bölgesinde olan Denizli’nin kent merkezine yapılan böylesine önemli projenin kentin bu gerçeği ne kadar önemseyerek uygulandığı sorusuna da açıklamasında yer verdi. Yapılan yeni şebekenin 272 kilometre uzunlukta olmasına karşın ancak yüzde 10’luk kısmı yani yaklaşık 27-30 km’lik kısmında depreme dayanıklı boruların kullanılmasının da ayarı bir dikkat çekici nokta olduğuna vurgu yaptı.

İMO Başkanı Ceylan, yazılı basın açıklamasının sonuç bölümünde ise Denizli Belediyesi’nin 27 Mayıs’ta yaşanılanların kendilerinden kaynaklanmadığını ikna edebilir bir dille ifade etmesi gerektiğini, aksi takdirde yaşanılanlardan ötürü sorumlu sayılacağını dile getirdi.

İşte Başkan Ceylan’ın yazılı basın bildirisinin sonuç kısmında yazdıkları;
“Sonuç olarak; 27 Mayıs’ta sistemin yağan yağmurla test edilmesi sonucu ortaya çıkan manzarayı, sorumlu teknik elemanların önceden görmemesi nerdeyse mümkün değildir. Ortaya çıkan sonuç, yapılan onca çalışmanın ve harcamanın ve halkın çektiği onca sıkıntının karşılığının ne olduğunu görmemize vesile olmuştur. Sorumlu kişiler, ortaya çıkan manzaranın altyapı projesinin eksikliğinden kaynaklı olmadığını Denizli kamuoyunu, ikna edecek şekilde açıklamaları gerekmektedir. Eğer bu konuda kamuoyunun tatmin edici açıklama ortaya konmayacaksa bu altyapı projesinin yanlış, hatalı ve eksik olduğunun kabul edildiği anlamını taşıyacaktır. Ya da uygun projenin uygulama esnasında hata olduğu kabul edilmiş olacaktır. Bu konuda sorumlulardan açıklama bekliyoruz. Aksi takdirde, gereğinin yerine getirilmesi kentimizin kaynaklarının önümüzdeki dönemlerde daha verimli kullanılmasının yolunu açacaktır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı