REKLAMI GEÇ

“TERÖRÜN BİTİRİLMESİ İÇİN DESTEĞE HAZIRIZ

“TERÖRÜN BİTİRİLMESİ İÇİN DESTEĞE HAZIRIZ

TÜSİAD Başkanı Boyner Denizli’de yaptığı konuşmada; terörün sona ermesi için reformlara destek vermek gerektiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 2 Haziran 2010 Çarşamba, 19:48

DSO (Denizli Sanayi Odası) ve TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) işbirliği ile düzenlenen, ‘Türkiye Sanayisine Sektörel Bakış: Tekstil Sanayi’ konulu konferansa katılmak üzere Denizli’ye gelen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İsrail’in yardım gemilerine saldırmasının uluslararası camiaya karşı yapılmış bir saldırı olduğunu belirterek, bunun uluslararası bir tepki göreceğini söyledi. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın terörle ilgili yaptığı açıklamalar, konferansa damgasını vurdu.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Denizli’de ilk olarak, Denizli Valisi Yavuz Erkmen’i ziyaret etti. TÜSİAD’ın Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, sektörel toplantılar düzenlediğini ifade eden Bakan Yılmaz, Denizli’nin Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, burada gazetecilerin, İsrail’in yardım gemilerine saldırısı ile ilgili sorusunu da yanıtladı.
Bakan Yılmaz, “Başbakanımız bu konuda gerekli açıklamaları yaptı. Başbakanımızın dediği gibi bu aslında, uluslararası camiaya yapılmış bir hadisedir. İnşallah uluslararası tepkiler görecek. Bu hadiseler, tüm insanlığın vicdanını sızlatması gereken hadiseler. Evrensel hukuk açısından olaya yaklaşılması gerekir” dedi. Yardım gemilerinde, sadece Türk vatandaşlarının bulunmadığını, çeşitli ülkelerden vatandaşların bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, “İnşallah tüm dünyanın bu yönde tepkisiyle, bu yönde atacağı adımlarla öteden beri aslında devam eden bu sıkıntılar, bu sorunlar da aşılacaktır diye ümit ediyorum” dedi. Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir ve Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Zolan’ın da hazır bulunduğu ziyarette, Vali Erkmen de Bakan Yılmaz’a Denizli ekonomisi hakkında bilgi verdi. Bakan Yılmaz, Valilik’te şeref defterini de imzaladı.

Bakan Yılmaz, Valilik ziyaretinin ardından, Pamukkale Üniversitesi’ndeki konferansa katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan DSO Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli’nin tüm zorluklara rağmen, geçen yıl 9. sırada olduğu en çok ihracat yapan iller sıralamasında, bu sene 8. Sıraya çıkmayı başardığını söyledi. Vali Yavuz Erkmen, Denizli tekstilinde yaşanan sorunun, bankaların elini taşın altına koyması ile çözüleceğini söyledi.

“Türkiye, güçlü ve büyük bir ülke”
Yılmaz, Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Salonu’nda verilen konferansta, İsrail’in yardım gemilerine yaptığı saldırıyı ve İskenderun’daki PKK saldırısını değerlendirdi. İsrail’in yardım gemilerine yaptığı saldırıyı ‘terör’ olarak nitelendiren Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İskenderun’daki şehit edilen askerler için de büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Yılmaz, “Türkiye çok güçlü ve büyük bir ülke. Türkiye Cumhuriyeti, üç günlük bir devlet değil. Bu süreçleri başarıyla yönetecek bir ülke. Bunu da uluslararası camiayla yapacak. Çünkü bu yapılanlar, sadece Türkiye’ye karşı değil, tüm dünyaya karşı temel haklara, evrensel değerlere karşı yapılmış bir hadisedir. Tüm dünyanın, gereken tepkiyi vermesi lazım” dedi.

“Ekonomik kalkınmamız
birilerini rahatsız ediyor”
İskenderun’daki olaydan dolayı üzüntülü olduklarını tekrarlayan Yılmaz, terörün hiçbir zaman başarıya ulaşamayacağını hep birlikte göstermemiz gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Türkiye demokratikleştikçe, demokrasi ivmesi arttıkça, ekonomik gelişmesinin ivmesi arttıkça, uluslararası alanda daha farklı bir konuma geldikçe terör olaylarının artması bir tesadüf değil. Demek ki Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak istiyorlar. Demek ki demokrasimizi, gelişmemizi istemiyorlar. Ekonomik kalkınmamızı hızlandırmamız birilerini rahatsız ediyor. Uluslararası alanda, bölgemizde küresel ölçekte etkili bir güç haline gelmemizden çok da hoşlanmayanlar var. Ama biz o eylemlere bekledikleri gibi bir tepki göstermeyelim. Soğukkanlı bir şekilde politikalarımıza devam ederek, inşallah Türkiye’yi çok daha farklı, çok daha güzel noktalara hep birlikte taşıyacağız” diye konuştu.

“Türkiye’nin en büyük yumuşak
gücü demokratikleşmesidir”
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Gazze halkına insani yardım amacıyla yola çıkan yardım gemilerine, İsrail ordusunun uluslararası sulardaki kanlı askeri müdahalesinin insanlık trajedisi olduğunu söyledi ve bunu kabul etmenin mümkün olmadığını dile getirdi. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Sorumlular uluslararası hukukta hesap vermek zorundadır. Bundan sonraki süreçte önemli olan BM’nin kınama kararının arkasında durması ve uluslararası hukuk kanalları yoluyla bunun üzerine sonuna kadar gidilmesidir. Akdeniz’deki bu trajik olay, bölge barışı için uluslararası arenada kolektif bir tutum anlayışının gereğini bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye demokratikleşmesini derinleştirdiği ölçüde, uluslararası ilişkilerde insanı dayanışmayı hukuka bağlı olarak, insan haklarına verdiği önem ve değeri ortaya koydukça etkili olacaktır. Türkiye’nin en büyük yumuşak gücü demokratikleşmesidir, öyle kalmalıdır” dedi.

“Reformlara destek vermek zorundayız”
Boyner, konuşmasında, İskenderun’daki terör saldırısına da değindi. Boyner, “İskenderun’daki terör saldırısı ile yeniden canımız yandı. Terörü lanetlemek yeterli değil. Terörün bitmesi için sosyal, siyasi ve ekonomik reformlara destek vermek zorundayız. Kapasitelerimizi birleştirmeliyiz. Hem terörün temeline yerleşmiş olan ekonomik, kültürel ve sosyal arızaların tamirinde, hem de devletin güvenlik güçlerinin şiddete karşı verdiği mücadeleye aynı anda ve aynı ölçüde desteğimizi sürdürmeye devam etmeliyiz” dedi.

Konferans, açılış konuşmalarının ardından, TÜSİAD Sanayi Çalışma Grubu Başkanı Agah Uğur ve Marmara Üniversitesi İİBF İngilizci iktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suut Doğruel’in konuşmalarıyla devam etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı