REKLAMI GEÇ

TRAFİK TERÖRÜNE DİKKAT!

TRAFİK TERÖRÜNE DİKKAT!

DAYGED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Özmen, yaptığı açıklama ile trafik terörüne dikkat çekti. Özmen, “Dikkatsizlik ve kötü hava şartlarının da etkisiyle artan kazaların en büyük sebebi sürücülerin dikkatsizliği” dedi.

/ DENİZLİHABER / 30 Nisan 2010 Cuma, 16:39

Doğal Afetler ve Yol Güvenliği Derneği (DAYGED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Özmen, trafik terörüne dikkat çektiği açıklamasında, dikkatsizlik ve kötü hava şartlarının da etkisiyle artan kazaların en büyük sebebinin sürücülerin dikkatsizliği olduğunu söyledi. Özmen, “Kazalardaki insan faktörünün yüzde 94 oranında etkili olduğunu belirten trafik uzmanları, bu etkinin yüzde 66’sının sürücüden kaynaklandığını ifade ediyor. Türkiye’de her yıl 10 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. 200 bin yaralı ve 15 milyon YTL’lik maddi kaybı da düşündüğümüzde trafikteki tablo çok daha acı verici bir boyuta ulaşıyor. Her yıl Türkiye’de meydana gelen trafik kazaları sonucu 10 bin kişi can veriyor ve bu rakam tüm Avrupa ile eşdeğer. Diğer yandan ülkemizdeki araçların sayısı Almanya’daki araç sayısının yarısı düzeyinde. Ülkemiz artık öyle bir noktaya geldi ki medyada kazalar sonucu birkaç kişinin ölümü haber olmuyor; ancak toplu ölümler haber oluyor” dedi.

Özmen, “Kazaların yüzde 90’ı insan hatalarından kaynaklanıyor. Basitmiş gibi görünen emniyet kemeri aslında hayat kurtarıyor. Ülkemizdeki can kayıplarının çoğu tatil dönüşlerinde meydana geliyor. Türkiye’nin artık bu acı tabloyu yaşamasını istemeyen Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ‘Trafikte Dikkat 10 Bin Hayat’ sloganıyla bir proje başlatılmıştır. Cumhurbaşkanı ve Türkiye’nin önde gelen isimlerinin katılımıyla geçtiğimiz nisan ayında başlatılan bu proje olumlu sonuçlarını vermeye başladı. Sürücüleri bilinçlendirme ve uyarma kampanyasının sonuçları sevindirici. 1 Mayıs ile 1 Ekim arasında gerçekleşen kazalarda can kaybı yüzde 16, kazalar ise yüzde 19 azaldı” dedi.

DAYGED Başkanı Dr. Yılmaz Özmen, “İyi niyetli bir girişim olarak başlayan ‘Trafikte Dikkat 10 Bin Hayat’ kampanyası, zamanla ‘Hayat Kurtarma Platformu’na dönüştü. Cumhurbaşkanlığı’nın yanında platforma İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı da destek veriyor.
Ayrıca İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılmış olan Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler Ve Çözüm Projeleri bir seri projeleri içermekte ve önemli bileşenlere sahiptir. Geniş bir paydaş kitlesine sahip projenin hedefleri ve kapsamı çok güzel ve yerinde olarak ortaya koyulmuştur. Konuya ilişkin detaylı bilgi http://www.trafik.gov.tr/ bulanabilir. Bir STK olarak bu ve benzeri her türlü projenin hem içerisinde hem de destekleyicisi olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Ayrıca dernek olarak da benzer projeler üretmekte ve ilimizde yapabildiklerimizi kamu kurumları ile işbirliği yapmak sureti ile gerçekleştirmeye devam ediyoruz” dedi.

Özmen, “Ancak burada vurgulamamız gereken en önemli husus bireysel hata ve vurdumduymazlıklarımız bu konuda çözüm üretmek isteyenlere fazlaca bahane bırakıyor. Bireyler olarak mutlaka bilinçli ve eğitimli olmak durumundayız. Bu konuda kamunun yapması gerekenler ise aşikâr. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilk ve orta öğretim müfredatına koyduğu trafik eğitiminin çok yerinde olduğunu ifade etmekte ve okul yönetimleri bunu bir fırsat bilerek konuyu öğrencilere çok iyi bir şekilde verilmesinin çok yararlı olacağını belirtmenin gerekliliğine inanıyoruz. Derneğimiz olarak bu ve diğer konularda sürekli fikir ve projeler üretmeye devam edecek ve uyarı ve eğitim görevini yerine getirmeye çalışacaktır. Bir STK olarak kendilerine her türlü desteğimizi ve iyi niyet dileklerimizi buradan bir defa daha sunmak istiyorum. Bu çerçevede 2008 yılında tüm Denizli I. ve II. Kademe ilköğretim okullarımızda düzenlemiş olduğumuz Trafik Güvenliği konulu karikatür yarışmasında dereceye giren karikatürlerden sergilenerek öğrenciler ve öğretmenler ödüllendirilmiştir. Ayrıca 2009 yılı trafik haftası etkinliklerinde derneğimiz tarafından açılan stant da uygulanan bilgi yarışması testinde dereceye giren 3 öğrenciye hediyeler verilerek konuya olan duyarlılık artırılmıştır. Farklı bir formatta benzer bir yarışmayı bu yıl da 3 Mayıs tarihinde saat 11.00 de Delikliçınar Meydanı’nda derneğimiz tarafından açılacak stantta tekrarlayarak dereceye giren öğrencileri ödüllendireceğiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı