REKLAMI GEÇ

“Yapı Güvenliği Önemli”

“Yapı Güvenliği Önemli”

Cumartesi günü Gökçeada açıklarında meydana gelen ve Denizli’den de hissedilen depremi Jeoloji Mühendisleri Oda Başkanı Hakan Şekerci değerlendirdi. Şekerci, “Orada deprem yaratan fay ile Denizli’nin bir bağlantısı yok” dedi ama yapı güvenliğine dikkat çekti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Mayıs 2014 Pazartesi, 16:58

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Hakan Şekerci, cumartesi günü Gökçeada açıklarında meydana gelen depremi değerlendirdi.

AYRI FAYLAR

Yazılı açıklama yapan Şekerci, “İlimiz açısından bir değerlendirme yapacak olursak; Denizli, Ege Bölgesi Graben Sistemi içerisinde yer almaktadır. Cumartesi günü meydana gelen deprem ise Kuzey Anadolu Fay hattında meydana gelmiştir. Dolayısıyla meydana gelen deprem bölgemizi kapsamayan ve bölgeyi etkisi olmayan farklı bir fay zonunda oluşmuştur” dedi.

YAPI GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ
Son depremin, zararların denetimsizlikten kaynaklandığını bir kez daha gösterdiğini söyleyen Şekerci, “Yapı Üretim-Denetim Sistemi”ne dikkat çekti. Şekerci, öncelikle zemin seçimine dikkat edilmesi gerektiğini belirtirken şunları söyledi: “Ülkemizde meydana gelen depremlerin yol açtığı afet zararlarının, önemli ölçüde yanlış yer seçiminden ve binanın üzerine oturduğu zeminle ilişkisinden kaynaklandığı bilinmesine rağmen, binanın oturacağı zeminin özelliklerini ortaya koyan Zemin ve Temel Etüt çalışmalarının “Yapı Denetim Sisteminin” dışında tutularak projeler ekinde sunulan önemsiz belgeler haline dönüştürülmüş olması yapı güvenliğinde ciddi bir zafiyet yaratmıştır.”

Şekerci  ayrıca belediyelerde jeolojik ve jeoteknik birimler kurulması ve yapı denetimi kanununun revize edilmesi gibi önerilerde de bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı