REKLAMI GEÇ

YASA DEĞİŞİKLİKLERİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ AZALTMADI

YASA DEĞİŞİKLİKLERİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ AZALTMADI

Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu’ndan yapılan açıklamada yeni yasal düzenlemelerin kadına yönelik şiddeti azaltmadığı, mevzuat ve uygulama arasındaki yetersizliğin buna neden olduğu vurgulandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Kasım 2017 Cumartesi, 10:04

“Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslarası Mücadele Günü” nedeniyle bir açıklama yayınlayan Denizli Barosu Kadın ve çocuk Hakları Komisyonu, Türkiye’de yeni yasal düzenlemelere rağmen kadına yönelik şiddetin azalmak yerine arttığına vurgu yaptı.

Yapılan açıklamada mevzuat ile uygulama arasındaki yetersizliğin kadına yönelik şiddetin tırmanmasında önemli etkenlerden biri olduğu kaydedildi. Kadına yönelik şiddetin, kadınların sosyal hayata katılımını engelleyen bir unsur olduğuna vurgu yapılarak, kadına şiddete karşı mücadelenin önleme yönüne ağırlık verilmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada; “Yasalarımızda yapılan değişikliklerin kadına yönelik şiddeti azaltmaya yetmediği, hatta en önemli insan hakkı olan yaşam hakkını ihlal eden öldürme filinin çok arttığı bir gerçektir. Bu artışın önemli bir nedeninin de ülkemizde mevzuatla uygulama arasındaki yetersizliktir. Mücadelede sonuca varılmak isteniyorsa devletin bu soruna odaklanması gerekmektedir. Bu nedenle kadına yönelik şiddetin önlenmesi için devletin çok yönlü, bütüncül politikalar üretmesi yanında; bu mücadelenin toplumsal düzeyde ortak ve kararlı bir şekilde yürütülmesi, her şeyden önce kadının birey olduğunun kabulünü sağlayacak toplumsal zihniyet dönüşümünün sağlanması zorunludur. Kadınlara yönelik şiddeti doğuran ve sürekli hale getiren olumsuz tutum ve davranışları ortadan kaldırmak için cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle ilgili sosyal farkındalık yaratmak, zihniyet değişikliği yaratarak bireylerin ve toplumun kadına bakış açısını dönüştürmek zorunluluktur” denildi.

Kadınların cumhuriyetle kazandıkları hakların yasa değişiklikleri ile ortadan kaldırıldığına da vurgu yapan komisyon açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi: “Cumhuriyetle kazandığımız kadın haklarımızın ortadan kaldırılmasına yol açacak yasal değişikliklerin yapılması, laik eğitimden uzaklaştırılması, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kurumlarda kullanılan dilin ve açıklamaların kadın haklarına aykırı olması, kadının her şeyden önce birey olduğunun kabul edilmemesi yönündeki beyan ve tutumlar kadının insan haklarının ihlalinin artmasına yol açmakta ve yapılan mücadeleyi engellemektedir. Bu nedenle kadına yönelik şiddetle mücadele alanında karar alma sürecinin kapsayıcı bir süreç olması ve tüm paydaşların rol oynamasının sağlanması gerekmektedir. Türkiye Barolar Birliği’nin, baroların ve kadın alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin karar alma sürecine katılımı mutlaka sağlanmalı, kadın örgütlerine danışılmalı, dinlenmeli ve destek olunmalıdır. Karar alma mekanizmasında insan hakları ön planda yer almalı, kadına yönelik şiddet bireysel kadın hakları ihlali olarak kabul edilmelidir”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı