REKLAMI GEÇ

Bu ailenin horoz tutkusu bir başka

Bu ailenin horoz tutkusu bir başka

Merkezefendi’nin Sırakapılar Mahallesi’nde 3 binanın ortasında kalan yeşil alanda 200 yıldır Denizli horozu yetiştiriliyor. 4. kuşak olan Ahmet Fışgın’ın ilgilendiği Denizli horozu ve Denizli tavuğu veteriner nezaretinde yetiştiriliyor. Alanına yabancı ırk tavuk ve horoz sokulmuyor.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 12 Haziran 2016 Pazar, 12:15

Merkezefendi’nin Sırakapılar Mahallesi’nde 3 bina ortasında kalan ve Denizli horozlarının barındığı yeşillik alan 200 senedir hiç değişmedi. Emekli Türkçe Öğretmeni 59 yaşındaki Ahmet Fışgın’ın dedesinin annesinden kalan kümeslerin bulunduğu alanda uzun yıllardır Denizli horozu yetiştiriliyor. Babasının vefat etmesi üzerine Denizli horozu yetiştiriciliğini eline alan Ahmet Fışgın, aile geleneğini sürdürüyor.

denizli-4-kusaktir-horozcular-ic

Denizli horozu ırkına sahip çıkmak ve yaygınlaştırılması istediklerini belirten Ahmet Fışgın, “Babamdan kalan Denizli horozlarını yetiştiriyorum. Bizim evde küçüklüğümden bu yana hep horoz vardı. Dedemin zamanından beri burası hep böyleydi. Burası da zaten dedemin annesinin eviydi. Yani 200 senelik bir mazisi var” dedi.

denizli-4-kusaktir-horozcular-ic-3

GÖRÜNÜŞÜ KADAR LEZZETİ DE GÜZELDİR
Geçmiş zamanlarda Denizli’de her bahçeli evde Denizli horozunun yetiştirildiğini belirten Fışgın, zaman geçtikçe horoz yetiştirenlerin kalmadığını ve Denizli horozu yetiştirenlerin bir elin parmaklarını geçmediğini söyledi. Fışgın, “Biz geçmişten gelen horoz, tavuk yetiştirme geleneğini devam ettirmeye çalışıyoruz. Denizli horozunun heybetlisi ve güzel seslisi daha çok ilgi uyandırıyor ama Denizli’nin horozunun eti de lezzetlidir. Diğer hazır tavuklara benzemez. O yüzden de Denizli horozu tercih ediliyor” diye konuştu.

YABANCI HOROZ VE TAVUK ALANA GİRMİYOR
Kümesteki hayvanlar için damızlık baktıkları zaman alacakları tavuk ve horozun geçmişini inceledikleri ifade eden Fışgın, “Denizli horozunun kan değişikliğini bulabilmek için yavrularına, ötüşlerine bakıyoruz ve ona göre başka yerden damızlığı getirmeye çalışıyoruz. Sıradan rastgele horozları getirip çiftleştirmiyoruz. Ondan çıkan yavrulara bakıyoruz. Yabancı horozları bahçemize katmıyoruz. Eskiden ‘En güzel öten horoz benim olsun’ deniyordu ancak benim öyle bir şansım yok. Çünkü Denizli’de horoz yetiştiriciliği bir elin parmağını geçmez. Denizli horozu besleyen ya var, ya yok. Bu yüzden bu ırkın yayılması için hizmet yaptığımı düşünüyorum. Bu ırkın bozulmadan orijinal şekilde yayılması için de çaba sarf ediyorum” dedi.

denizli-4-kusaktir-horozcular-ic-1

BİNALAR ARASINDA OLMASI DİĞER İNSANLARI RAHATSIZ ETMİYOR
Horozlarının ötüşlerinin vakitli olduğunu kaydeden Fışgın, Denizli horozu değil de başka ırktan bir horozun ötüşünün insanları rahatsız edeceğini belirterek, “Komşular yokken horozlarımız vardı. Onlar sonradan geldi, buraya. Apartman içinde belki rahatsızlık oluyordur ama şimdiye kadar ciddi bir şikayet olmadı. Benim horozlarım belirli saatlerde öttüğü için rahatsız olmuyorlar. Denizli’nin bahçelerinde eskiden beri Denizli horozu beslenir. Bu Denizli’nin sembolü” diye konuştu.

denizli-4-kusaktir-horozcular-ic-2

Kümesinde 15 horoz ve 30 tavuk bulunduğunu söyleyen Fışgın, hayvanların bakımında veterinerden destek aldığını ifade etti. Denizli horozu ırkına sahip çıkıp yaygınlaştırmaya çalıştıklarını anlatan Fışgın, geleceğe bir eser bırakmaya özen gösterdiklerini kaydetti. Fışgın, Denizli horozuna bir çok bölgeden talep olduğunu belirterek, özellikle konar göçerlerin özel ilgi gösterdiğini anlattı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı