REKLAMI GEÇ

BU CEZAEVİ PARA BASIYOR

Sarayköy’de bulunan ve 2005 yılında açık cezaevi olarak hizmet vermeye başlayan Sarayköy Açık Ceza İnfaz Kurumu, yaptığı çalışmalar ile hem hükümlülere meslek kazandırıyor hem de para. Bir işyeri gibi çalışan cezaevi, 2006 yılında toplam 270 Bin YTL kar etti.

/ DENİZLİHABER / 29 Kasım 2007 Perşembe, 01:00

Türkiye genelinde sayısı 30 civarında olan açık cezaevlerinde yürütülen çalışmalar, hükümlülerin meslek sahibi olmasını sağladığı kadar, kamu adına küçümsenemeyecek bir gelir kapısı haline geldi.

Sarayköy’de 2005 yılında kapılı cezaevinden açık cezaevine dönüştürülen Sarayköy Açık Ceza İnfaz Kurumu, hem görünümü hem de işleyişi ile bir fabrikayı aratmıyor. Toplam 110 hükümlünün bulunduğu cezaevinde hükümlüler günlerini yatarak değil çalışarak geçiriyor. İlçede 5 büfe, 1 otopark, 1 kantin işleten ve bunun yanında kurulan atölyelerde el işi ve benzeri çalışmalarda bulunan Sarayköy Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan hükümlüler, geçtiğimiz yıl kuruma önemli ölçüde gelir sağladı.

Sarayköy’deki açık cezaevinin idari ve hizmet binaları da hem dış görünüşü hem de çevre düzenlemesiyle oldukça dikkat çekiyor. Yeşillerin arasındaki göze hitap eden yapılara sahip cezaevinin kapılarında da ne polis, ne jandarma nöbet bekliyor.

270 Bin YTL kar etti

110 hükümlü bulunduğu cezaevinde 35 idari personel görev yapıyor. Cezaevinde kalan mahkûmların yüzde 50’si fiilen çalışıyor. İstihdama yönelik her türlü zorunlu sigorta ve vergilerinin Ceza İnfaz Kurumu Genel Müdürlüğü’nce karşılandığı hükümlülerin çoğu mesleklerini icra ediyor, meslek sahibi olmayanlar ise burada meslek öğreniyor.

Kurum bünyesinde yapılan çalışmalarda geçen yıl tam 270 Bin YTL gelir elde edildi. Bu yıl hedef en az yüzde 30 daha bu geliri arttırmak. Cezaevi bu yönüyle de AB ülkesindeki birçok benzerini geride bıraktı. Yakaladığı bu denli geliri sayesinde kendi kendine yetebildiği gibi, bir de devlete kazandıran cezaevi bu yönüyle tam bir örnek.

AB’yi solladık

Sarayköy Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Özer Duman, gelinen noktadan son derece memnun. Yıllık 270 Bin YTL kazancı olan kurumun Avrupa’daki cezaevlerini bile geride bıraktığını belirten Duman, “ 2000 yılından sonra Türkiye’deki ceza evlerinde büyük değişikler yaşandı. Türkiye genelinde şuanda 30’a yakın açık cezaevi bulunmakta. Bunların hepside devlete katkı sağlayan yerler. Maddi katkısının dışında en önemli konu ise hükümlü insanların topluma yararlı bir fert haline getirilmesidir. Avrupa’da bulunan cezaevleri daha Türkiye’deki bu statüye ulaşamadı” dedi.

Hükümlü ellerden paha biçilmez eserler

Sarayköy Açık Ceza İnfaz Kurumunda bulunan el işi atölyeleri kurumda faaliyet gösteren hükümlülere önemli meslekler kazandırıyor. Cezaevinde 7 aydır hükümlü olan Ahmet Hacızeyit isimli heykel tıraş ise cezaevinde bulunan yaklaşık 15 kişiye bu mesleğini öğretti. 16 kişi ile 2 ay gece gündüz demeden çalışan ve 130 adet resim ve bakır kabartma figürleri ortaya çıkartan cezaevi hükümleri açtıkları sergi ile ürünlerini satışa çıkardı. Normalde fiyatı bin dolar civarında olan ürünler daha ucuza satışa sunuldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı