REKLAMI GEÇ

Bugün 8 Mart. Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Bugün 8 Mart. Dünya Emekçi Kadınlar Günü

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve fabrikaya kilitlemesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın can verdi. Bu acı olayın ardından 8 Mart tarihi Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak ilan edildi. Türkiye’de ise 1921 yılından beri kutlanıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Mart 2018 Perşembe, 08:00

Denizli protokolü de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili mesajlar yayınlayarak bu özel günü kutladı.

İşte Denizli protokolünün o mesajları;

HASAN KARAHAN (Vali)
Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadının hak ettiği değeri hatırlatmak, onların karşılaştıkları sorunların doğru olarak tespit edilerek, bu sorunlara çözüm üretilmesi için, gereken toplum bilincinin oluşturmak amacıyla 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Bir toplumun ilerlemesi, kadınıyla, erkeğiyle toplumun tüm fertlerinin, hep birlikte yücelmesiyle mümkündür. Bu duygu ve düşüncelerle, başta şehit ve gazi anneleri ile eşleri olmak üzere; kuşakların yetişmesinde en önemli rolü üstlenen kadınlarımıza, topluma verdikleri katkılar, bilgili ve kültürel değerlerine bağlı, ahlaklı bireyleri yetiştirmek için gösterdikleri özveri nedeniyle minnet ve şükranlarımızı sunar, tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.

OSMAN ZOLAN (Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı)
Kadınlar, yaşamımızın her anında yanımızda olan, bizleri dünyaya getiren, büyüten, yetiştiren, eğiten, sevgisi ile kuşatan ve şefkatli yürekleriyle bir an olsun bile bizleri yalnız bırakmayan, en değerli varlıklarımızdır. Hayatımızın anlamı olan kadınlar için ne yapsak azdır, onlar bizim her şeyimiz. Bizlerin baş tacı; annemiz, hayat arkadaşımız, kızımız, kardeşimiz, hayatımıza renk katan ve anlamlı kılan varlıklardır. Kadim medeniyetimizden bugüne kadar milletimizin var olmasında büyük rol oynayan, Fatma Yıldız’dan Hayme Hatun’a, Nene Hatun’dan Çete Emir Ayşe’ye kadar bugünlere gelmemizde büyük fedakarlıklar gösteren tüm kahraman kadınlarımızı rahmetle anıyorum. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak pek çok çalışmamızda Denizlili hanım kardeşlerimizin yanında olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Bizlere düşen görev, kadınlarımızı her platformda desteklemek ve pozitif ayrımcılık yapmaktır. Bu vesilelerle başta tüm şehit anneleri ve eşleri olmak üzere, yaşamın her anında her türlü fedakârlıkta bulunan, yokluğumuzu ve sıkıntılarımızı paylaşan, her zaman yanımızda olan tüm fedakar kadınlarımızın ve attığım her adımda bana güç veren eşim ve kızlarımın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

NECİP FİLİZ (AK Parti Denizli İl Başkanı)
Yıllardan beridir bilimden sanata, spordan edebiyata, siyasetten çalışma hayatına kadar hayatın her alanında kadınların büyük çaba ve başarılarına şahit olunmuştur. Şüphesiz gelişmiş ve medeni bir toplumun en başta gelen özellikleri arasında kadınlara yönelik baskının, şiddetin, hakaretin, dışlanmışlığın, eşitsizliğin ortadan kalkması yer almaktadır. Her şeyin en güzeline layık olan kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Türk-İslam coğrafyasındaki kadınların bu anlamlı gününü tebrik ediyor, hepsini hürmetle selamlıyorum. Aziz şehitlerimizin muhterem annelerine de en derin hürmetlerimi bildiriyor, şiddet ve cinayete kurban giden tüm kızlarımızı, kadınlarımızı rahmetle anıyorum.

ALİ RIZA ERTEMUR (CHP Denizli İl Başkanı)
8 Mart’ın çıkışı bir kutlama değil, üreten ve emek veren kadınların sömürüye başkaldırmasıdır. Fabrikada çalışan 20 bin emekçi kadının çalıştıkları fabrikada çıkan yangında mahsur bırakılmasıdır. Türkiye’de de kadınlar bir yangının içinde. Kadınlar üzerinden yürütülen politikalar bunun göstergesi. Kadınlar her daim üretkendir. Kadınların eğitimi bir toplumu eğitir. Kadınlar ekonomik üretim faaliyetlerine katılırsa o toplum kalkınır. Kadınlar için bu karanlık günlerde haklarını bilmelerinin ve korumalarının zor olduğunu biliyorum. Ancak çaresiz değilsiniz. Sizler ki bir toplumun en kıymetli varlıklarısınız. Cesur olun. Elbet bu karanlık günlerin sonu aydınlığa çıkacak. Gelin aydınlıkları, güneşin zerreciklerini beraber oluşturalım.

YUSUF GARİP (MHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Grup Başkanvekili)
Kadın, hayatımızın yarısı değil bütünüdür. Çünkü kadınsız bir hayatın devamı mümkün değildir. Kadının olmadığı yerde eksiklik vardır. Kadınsız dünya öksüzdür, boynu büküktür. Kadına el kaldırmak ve ona şiddet uygulamak aklın, vicdanın kabul edeceği bir şey değildir. Artık, kadını dışlayan, hor ve hakir gören, kadına şiddet uygulayan bir anlayışı gündemden düşürmek hepimizin ortak görevidir. Son zamanlarda yaşanan cinayetler ülkemiz insanına yakışmamaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle kadına yönelik şiddetin, istismarın olmadığı, dışlanmışlığın görülmediği, kadınların hak ve hukukunun en üst düzeyde savunulduğu ve uygulandığı bir dünya özlemini gerçekleştirmek için başta ülke yöneticileri olmak üzere herkesin kendisini sorumlu kabul etmesi gerektiğine inanıyorum. Vahşi cinayetlerle hayatını kaybeden bütün çocuklara, kadınlara Allah’tan rahmet diliyor, bütün kadınlarımızın gününü en içten duygularla kutluyorum.

UĞUR ERDOĞAN (Denizli Ticaret Odası Başkanı)
Tarihimizde ki çeşitli örneklerde olduğu gibi kadınlarımıza hayatımızın her alanında hak ettikleri değeri vererek yanımızda bulundurursak, ülkemizi her açıdan güçlü hale getiririz. Ülkemizin en ücra köşesindeki kadınlarımızı bile gerek sosyal hayata gerekse üretime kazandırmak açısından Denizli Ticaret Odası olarak her türlü desteği veriyoruz. Çocuklarımız yani ülkemizin, insanımızın yarınları da onlara emanet. O nedenle, iyi bir eğitim almaları ve üretken bireyler olarak toplumda aktif yer almaları, hayati önem taşıyor. Kadınlar toplumun temel taşıdır. Toplumları sağlam ve sağlıklı bir şekilde inşa ve imar edip ayakta tutan kadındır. Kadının olmadığı bir dünyanın ve insanlığın bir yarısı hep eksik kalır! Gerektiğinde vatan savunmasında da yer alan kahraman Türk kadını, hemcinslerine her konuda eşsiz bir timsaldir. Sizin aracılığınızla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum; hepsine sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum” diye konuştu.

MÜJDAT KEÇECİ (Denizli Sanayi Odası Başkanı)
Gelişmiş ülke seviyesine yükselmenin en temel şartı her alanda kadın ve erkeğin eşit olmasıdır. Türk kadını, Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğü sayesinde Avrupalı hemcinslerinden çok daha önce bazı haklarına kavuşmuştur. Fakat Türkiye geneline baktığımızda Türk kadını hala iş hayatında, siyasette ve sivil toplum örgütlerinde arzu edilen seviyede yer almamaktadır. Her geçen gün kadına şiddetin arttığı, kız çocuklarının okuma ve hatta özgürce yaşama hakkının olmadığı, küçük yaşta evlendirildiği bir dönemden geçiyoruz. Biz kız çocuklarımızın eğitim almasını ve ekonomik alanda daha iyi işler başarmasını beklerken, böyle haberler almak ve üzücü manzara ile karşılaşmaktan ciddi manada rahatsız oluyorum. Ekonomik alanda daha fazla kadının yer almasıyla kadın erkek eşitliğinin her alanda sağlanmasını ve kadına şiddetin olmadığı bir gelecek dileyerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

SÜLEYMAN KOCASERT (TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı)
Kadınların hem dinimizde hem de toplumumuzdaki yerinin ne denli önemli olduğu son derece açık. Türk toplumunun binlerce yıllık tarihinde ve dinimizde, kadın ve erkeğin bir bütünün ayrılmaz parçaları ve biri için diğerinin vazgeçilmez hayat arkadaşı olduğunu görüyoruz. Öte yandan, temel eğitimimizi veren ve ilk öğretmenimiz olan annelerimiz, geleceğimizde de belirgin bir rol oynuyor. Kadınlar, ekonominin de can damarı. Kadınların iş gücüne ve istihdama katılımı, çalışma hayatında daha fazla yer alması ve sorumluluk üstlenmesi ülkemiz ekonomisinin gelişmesi adına oldukça önemli. Hatta bugün ilimiz ekonomisinin ve ihracatının en önemli sektörü olan tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışan her iki kişiden birinin kadın olduğunu ifade edebiliriz. Bu duygu ve düşüncelerle, dünyaya geleceğimiz anın başlangıcından son nefesimize kadar varlıklarıyla her saniye yanımızda olan, desteklerini asla esirgemeyen, eğiten, öğreten, yetiştiren, yüreklerindeki sonsuz sevgiyi bizlere sunan fedakâr ve vefakâr kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

NURCAN DALBUDAK (AK Parti Denizli İl Kadın Kolları Başkanı)
Bizim topraklarımızda, bizim medeniyetimizde, kadın, hem toplumun hem de toplumun çekirdeği olan ailenin temelidir. Kadınların toplum içerisinde güçlerini ortaya koymaları sadece kendilerine değil, hem ailelerine, hem de yaşadığı topluma büyük değer sağlamakta ve o milleti iyi bir yaşam düzeyine ulaştırmada yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kadınlara hoşgörü göstermeyen toplumlarda gelişim ve kalkınma hiçbir zaman sağlanamayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü ”nü en içten dileklerimizle kutluyor, dünyada ve ülkemizde kadınlarımızın barış, eşitlik ve adalet içinde sevgi ve saygının egemen olduğu, mutlu ve huzurlu bir yaşantıya sahip olmalarını dilerim.

DENİZLİ BAROSU ve ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU
8 Mart, Dünya Kadınlarının taleplerini birlikte daha gür haykırdıkları, kendilerini toplumda eşit bir birey olarak yok sayan çağdışı zihniyetlere karşı çıktığı, kadını sömüren, aşağılayan, yok eden sistem ve zihniyetlere karşı omuz omuza mücadele verdiği gündür. Kadına yönelik ayrımcılığı, dünyada sömürünün, şiddetin, eşitsizliğin, yoksulluğun artmasına neden olan sistemden ayrı düşünmek mümkün değildir. Cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılmasıyla özgür, eşit bir birey ve toplum oluşumu sağlanabilir. Ülkemizde toplumsal cinsiyet ayrımcılığı; aile içinde başlayarak, toplumun her alanında var olmaya devam etmektedir. Tarihsel, kültürel ve dinsel bir takım gerekçeler üretilerek kadınlar eğitimden, iş hayatından ve toplum yaşantısından uzaklaştırılmaktadır. Aile kavramı kullanılarak; kadına yönelik şiddette ve aile mahkemesinin görevli olduğu alanlarda ve davalarda arabuluculuk ve uzlaştırma yöntemleri kabul edilmemelidir. Kadına sadece ailenin bir parçası gören politik, kültürel anlayış değiştirilerek, kadının eşit ve özgür birey olduğu kabul edilmelidir. Bizler; Denizli Barosu olarak; Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) üyesi olarak; kadınlarımızın cumhuriyet devrimleri kazanımlarından ödün vermeyeceğimizi; kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının birey olarak var olduğu, özgürlüklerinin kısıtlanmadığı, şiddettin ve istismarın önlendiği, barışın sağlandığı bir Türkiye ve dünya istediğimizi bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyoruz.

EMRE ERDOĞAN (Türk Eğitim-SEN Şube Başkanı)
Zincire vurulan, eğitimsiz bırakılan, çalışma hayatından uzaklaştırılan, cinayete kurban giden, istismar edilen, şiddete uğrayan, baskı ve ötekileştirmeyi tüm hücrelerine kadar hisseden kadınlar toplumun kanayan yarasıdır. Toplumda müstesna bir yeri olması, erkeklerle aynı kulvarda yürümesi gereken kadınlarımızın ne yazık ki hak ve özgürlüklerine kelepçe vurulmaya çalışılmakta, kadınlar ayrımcılığa tabi tutulmakta, iş hayatında, sivil toplum kuruluşlarında, siyasette hak ettiği konumda olamamaktadır. Kadınları eve hapseden, çalışmasının, yükselmesinin önüne set çeken anlayış ile mücadele etmek konusunda özellikle bu ülkeyi yönetenler başta olmak üzere tüm siyasetçilerimize büyük görevler düşmektedir. Türk Eğitim-Sen olarak başta vatanımızın bölünmez bütünlüğü için şehit düşen kahraman Mehmetçiklerimizin anneleri olmak üzere, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor; kadınların baş tacı edildiği, toplumsal statülerinin yükseltildiği, karar mekanizmalarına dahil edildiği, şiddet kurbanı kadınların değil, kadınların başarılarının konuşulduğu bir Türkiye görmeyi arzu ediyoruz.

HÜSEYİN UTANGAÇ (Türk Büro-SEN Şube Başkanı)
Dünyanın her yerinde emeğine, haklarına sahip çıkan, eşitsizliklere ve ayrımcılığa karşı direnen kadınlarımızın var olma mücadelesine katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü, yine buruk, kadının eğitim ve çalışma hakkından tutun da en temel hak olan yaşam hakkına kadar uzanan baskılara ve şiddete maruz kaldığı bir dünyada kutlamak durumundayız.
Maalesef her yıl olduğu gibi kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığı, bu cinayetlerin işleniş biçiminin vahşileştiği, Kadınların yaşam tarzına saldırıların sık sık gündeme geldiği, cinsel şiddetin yaygınlaştığı, çocuk istismarının hızla arttığı bir dönemden geçiyoruz. Yarınların daha güzel olması için hep birlikte çalışacağımızı kamuoyuna saygı ile bildirir, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarız.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı