REKLAMI GEÇ

Çanakkale’yi çadırda anlatıyorlar

Yenişehir’deki Teras Park karşısında açılan çadırda, Çanakkale Savaşı ile ilgili dokümanlar, kullanılan savaş malzemeleri sergileniyor. Çadırda, siperleriyle, toplarıyla, şehitlikleriyle savaşta yaşananlar öyküleniyor. Çadır, hafta boyunca ziyarete açık olacak.

/ DENİZLİHABER / 18 Mart 2008 Salı, 01:00

Avrupa Birliği’nin desteklediği, Denizli Ticaret Odası’nın sponsor olduğu ve Denizli Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin düzenlediği “İnsanlığın savaşı yendiği yer; Çanakkale savaş alanları projesi” kapsamında, Yenişehir’deki Teras Park karşısında kurulan Çanakkale Çadırı, açıldı.

Çanakkale Savaşı ile ilgili dokümanların, kullanılan savaş malzemelerinin sergilendiği ve siperleriyle, toplarıyla, şehitlikleriyle savaşta yaşananların öykülendiği çadır, bir hafta boyunca ziyaretçilere açık olacak.

Yenişehir’de kurulan çadırın açılışı için bir tören düzenlendi. Törene Vali Hasan Canpolat, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, İl Jandarma Komutanı Cemal Temizöz, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, İl Milli Eğitim müdür yardımcıları, DEGDER Başkanı Selahattin Şahin, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Denizli Eğitim Gönüllüleri Derneği (DEGDER) Başkanı Selahattin Şahin, çadırı açmaktaki maksatlarının yeni yetişmekte olan neslin, vatanı kurtarma yönünde milletimizin verdiği mücadeleyi daha iyi anlamalarını sağlamak ve Çanakkale bilincini çocuklara aşılamak olduğunu söyledi.

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer de konuşmasında, Çanakkale zaferinin milletimizin ruhunda silinmeyecek izler bıraktığını ifade ederek, Türklerin kahramanlığını ve insan sevgisini bu zaferle tüm dünyaya duyurduğunu söyledi. Milletlerin tarihlerinin, nesillerin kalplerine, objektif olarak sunulamadığı zaman o milletlerin tarih sahnesinden silinmesinin muhakkak olduğunu sözlerine ekleyen Özer, “Çanakkale Zaferi’ni bilmek, anlamak ve geçmişte bu günler için toprağa düşenleri tanımak zorundayız” dedi.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci de, bu millet için nice anaların yavrularının kurban olduğunu, anaların çocuklarını savaşa gönderirken kına yakarak gönderdiklerini ve onların bir daha geri dönemeyebileceğini bilerek bu şekilde davrandıklarını belirterek, “Çanakkale gibi kutsal destanlarımızı çocuklarımıza çok iyi anlatmalıyız. Gençlerimiz ve çocuklarımız bu savaşı ve savaşta yaşananları çok iyi anlamalılar. Bunu da en iyi yerinde görerek, rehberlerimiz eşliğinde anlayabilirler. Binlerce gencimizi bu savaş alanlarına götürerek bunu sağlamalıyız. Biz Denizli Belediyesi olarak bu çocuklarımızın Çanakkale’ye gidip oraları görmeleri için her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Vali Hasan Canpolat, içinde bulunduğumuz haftanın ‘Şehitler’ haftası olduğunun altını çizerek, Türk Milleti’nin bu topraklarda yerleşmesi ve kök salmasında en büyük etkenlerden birisinin, şahadet mertebesine erişme duygusu olduğunu söyledi. Şehitler Haftası vesilesiyle Türkiye’nin dört bir tarafında Türk Milleti’nin bu güzel hasletini ön plana çıkarma yolunda programlar yapıldığını belirten Vali Canpolat, “Denizli’de de geçen yıllara göre çok daha farklı, çok daha güzel programlar hazırlandı. Bunlardan bir tanesi de DEGDER ve DTO’nun birlikte düzenlediği Çanakkale Çadırı. Burayı gezerken çok duygulandık, Çanakkale ve şahadeti hepimiz içimizde hissettik. Çanakkale, Türk Milleti’nin tarihinde bir şeref sayfasıdır. Orada bütün dünya Türk Milleti’nin vatanına sahip çıkma azmini gördü” dedi.

Şehitler albümü yapılacak

Vali Canpolat, “Valilik olarak vatanımızı korumak noktasında hayatlarını vermiş olan şehitlerimizin yakınlarına yönelik bir çalışma başlattık. Şehit ailelerimizin ihtiyaçlarını tek tek belirleyerek ihtiyaçlarını gidermek, manevi anlamda onlara destek olmak ve hepimizin onların evladı olduğunu onlara bildirmek için kapsamlı bir çalışma başlattık. Onlar bizim baş tacımız ve bizler onların evlatlarıyız. Bunun yanında Denizli’nin şehitler albümü çıkarma çalışmamız da var. Denizli sadece Çanakkale’de 2195 şehit verdi. Bu vatanın korunması noktasında Denizli’nin ne kadar destek verdiğinin bir göstergesi. Çıkartacağımız bu albüm Denizli’ye yakışır bir albüm olacak. Bunun yanında gençlerimizin ve çocuklarımızın Çanakkale Savaşı’nı daha iyi anlamaları ve Çanakkale ruhunu yaşamaları için savaş alanlarını yerinde görme çalışmalarına Valilik olarak biz de her türlü desteği vereceğiz. Gençlerimiz ve çocuklarımız bu vatanın korunması için ne çetin mücadeleler verildiğini ve ne canların feda edildiğini çok iyi anlamalılar” diye konuştu.

Çadırın açılışını gerçekleştiren Vali Canpolat ve protokol üyelerine Koca Seyit’in kahramanlık gösterisi sunuldu. Bütün arkadaşları şehit olduğu için yüzlerce kilo ağırlığındaki top mermisini tek başına topa yerleştirerek İngiliz zırhlısını batıran Koca Seyit’in savaş alanındaki bu kahramanlığı, temsili olarak canlandırıldı. Ayrıca Çanakkale Çadırı’nda sergilenen o zamana ait eşyaları da inceleyen ve temsili şehitliği ziyaret eden protokol üyeleri oldukça duygulu anlar yaşadı. Çadırdaki incelemelerin ardından dışarıda kurulmuş olan kıl çadıra geçen protokol üyeleri, yokluk içerisinde mücadele eden Çanakkale şehitlerinin o günkü yemekleri olan yağlı buğday çorbası ve şekersiz hoşaf yediler.

Son olarak liseler arası resim yarışmasında dereceye girenler Vali Hasan Canpolat tarafından ödüllendirildi. Yarışmada birinci olan Hakkı Dereköylü Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencisi Ceyda Elçi, ikinci olan Anafartalar Lisesi Öğrencisi Özge Sarıkaya ve üçüncü olan Uzunpınar 70. Yıl Lisesi Öğrencisi Feyyaz Türk, ödüllerini Vali Canpolat, Belediye Başkanı Zeybekci ve DEGDER Başkanı Selahattin Şahin’in elinden aldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı