REKLAMI GEÇ

“Çok yüksek, ödeyemeyiz”

“Çok yüksek, ödeyemeyiz”

Yüksek telif ücretleri nedeniyle yerel radyolar kapanma noktasına geldi. Denizli´de yerel yayın yapan radyo sahipleri Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenledikleri basın toplantısında Türkiye genelinde yayın yapan yaklaşık bin 300 radyonun telif ücretleri nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylediler.

/ DENİZLİHABER / 7 Ocak 2008 Pazartesi, 01:00

Radyo Ses Sahibi Süleyman Gündoğdu, Doğuş Radyo Sahibi İskender Doğan, Sarayköy Özel FM Sahibi Bahattin Varol, Dostlar Radyo Sahibi Hasan Karabağ ve Acıpayam Gurbetçi FM Sahibi Şeref Tutkoparan, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı yaptı. Yerel radyoların sahipleri, yerel radyoların müzik eserleri için ödenmesi istenen telif hakkı ücretlerini ödemekte sıkıntı çektiklerini, radyolarını satsalar bile 50 bin YTL’lik telif ücretini ödeyemeyeceklerini belirttiler.

Doğuş Radyo’nun Sahibi Doğan, ‘Meslek yayın kuruluşları MÜYORBİR, MESAM, MSG ve MÜYAP, değişik tarifelerle radyolardan taleplerde bulunuyorlar. Meslek kuruluşları bizim üzerimize geliyor. Radyolarımızı satsak bile 50 bin YTL telif ücretini ödeyemeyiz” dedi. Korsan satışların cezalarını kendilerinin çektiğini vurgulayan Doğan, “Radyo sahipleri sıkıntılı bir süreç yaşıyor. 1300 radyo istasyonu var. Bunlardan 800 tanesi 4 meslek grubu tarafından mahkemeye verilmiş durumda. İstenilen bedel çok yüksek. Dört meslek grubu kendi aralarında protokol yapmış, tek yürek hareket ediyorlar. Radyolardan 50, televizyonlardan ise 200 bin YTL telif hakkı istiyorlar. Bizler meslek grupları ile değil, RTÜK ile muhatap olalım. Korsan satışlardan elde edilen zararın bu şekilde karşılanması hedefleniyor” diye konuştu.

Acıpayam Gurbetçi FM Sahibi Tutkoparan da kendisinin Almanya’dan belli bir sermaye ile geldiğini, fakat buna rağmen telif ücreti nedeniyle çalışamaz durumda olduğunu söyledi.

Yapılan toplantı sonrası Doğuş Radyo Sahibi Doğan telif ücretlerine tepki olarak MÜYORBİR, MESAM, MSG ve MÜYAP üye sanatçıların kasetlerini kırarak yaktı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı