REKLAMI GEÇ

Denizli İklim Değişikliğine Ne Kadar Hazır?

Denizli İklim Değişikliğine Ne Kadar Hazır?

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “İklim hareketi için değişime güç ver” projesi için Pamukkale Üniversitesi’ne farkındalık eğitimi kapsamında panel düzenlendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Aralık 2018 Cumartesi, 19:02

İklim değişikliğinin gelecekte insan hayatına vereceği zararı en aza indirmek için “İklim Hareketi İçin Değişime Güç Ver” adlı Avrupa Birliği projesi başlatan Denizli Büyükşehir Belediyesi ile projenin kurumsal paydaşlarından biri olan Pamukkale Üniversitesi’nde konuyla ilgili bir panel düzenlendi.


Küresel iklim değişikliğininetkileri ve bu etkileri en aza indirebilmek için alınabilecek önlemlerin ele alındığı panelde, Denizli özelindeki iklim değişikliği eylem planı konuları ele alındı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan ve Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ali Değirmenci başta olmak üzere Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Rıfat Ünal Sayman, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri ile öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, geçmişten günümüze eskiye göre insanların daha iyi beslendiğini, daha iyi eğitim aldığını ve daha uzun yaşadığına dikkat çekerek, gelinen noktadadoğal kaynakların mevcut tüketim alışkanlıklarımıza yetmediğine değindi.

Dünyada iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik çalışmaların yapılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Kılınçarslan, “Bu çalışmalardan en önemlilerinin mevcut tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik. Bu çalışmaların hayata geçilebilmesi için finansman ve ARGE gibi konularda çalışmaların kararlılıkla devam ettirilmesi gerekiyor. İklim değişikliği ile mücadelenin sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında en zorlu alanlardan birisi. İklim değişikliği ile mücadelenin çevresel boyutlarının yanında sosyal ve ekonomik unsurlarıyla zorlu bir süreçtir” dedi.

Açılışta konuşma yapan Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ali Değirmenci, proje kapsamında iklim değişikliği konusunda Denizli’de birçok kamu kurum ve kuruluşlarla çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Denizli’nin kişi başına düşen yeşil alan miktarı konusunda Avrupa şehirleri ortalamasının üstünde olduğunu hatırlatan Değirmenci, bu miktarı arttırmaya yönelik çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Dünyada İnsan Kaynaklı Bir İklim Değişikliği Var

Diğer taraftan REC Türkiye Direktörü Rıfat Ünal Sayman, geçmişten günümüze iklim değişikliği ve onun neden olduğu etmenleri ele aldığı konuşmasında, “Dünyada ortalama sıcaklıkların ölçülmeye başlandığı ilk yıllardan itibaren günümüze geldiğimizde dünya sıcaklığının 1 derece arttığı görülüyor. Bu artış insan vücudundaki sıcaklık miktarının arttığında ortaya çıkan sorunlara benzer bir sorun ortaya çıkarabilir. Son beş yılda buzulların erime oranı arttı. Sıcaklık değerlerinin yükselmesiyle sel ve doğal afetleri daha fazla yaşamaya başladık” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı