REKLAMI GEÇ

Denizli kebabı turistlerin de gözdesi oldu

Denizli kebabı turistlerin de gözdesi oldu

Denizli yöresine özgü olması ve geleneksel yöntemlerle servis edilmesiyle bilinen “Denizli kebabı” lezzetiyle turistlerin tercihleri arasında yer alıyor. Kebap ustası Gürsel Basmacı, “Şehre gelen yerli ve yabancı turistler kebap yemeden Denizli’den ayrılmaz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Eylül 2018 Çarşamba, 14:16

DENİZLİ (AA) – SEBAHATDİN ZEYREK
Geçmişi yaklaşık 100 yıl öncesine dayanan ve Denizlili ustalar tarafından bugüne kadar getirilen Denizli kebabı, ağırlıklı olarak tarihi Kaleiçi Çarşısı ile Bayramyeri Meydanı arasında yer alan lokantalar ile şehrin birçok bölgesindeki iş yerlerinde müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Bölgede yetişen 1 yaşını geçmemiş erkek kuzu etinden yapılan ve elle yenilen kebaba lezzet veren özelliklerden biri de sakız ağacının kullanıldığı kara fırında pişirilmesi olarak biliniyor.

Önce ikiye ardından da sekiz ya da on parçaya ayrılan kuzu, paslanmaz demirle iki tarafından şişleniyor.

Belli sıcaklığa gelen fırının sağ tarafındaki kalaylı iki bakır tavanın üzerindeki askılara önce kürek ardından fileto daha sonra da ön kol ve kaburga diziliyor.

Fırının sol tarafında yanan ateşle sağ tarafındaki parça etler arasındaki boşluğa ise kuzu kelle bırakılır ve pişirilmeye bırakılıyor.

Denizli kebabının pişirme süresinde bir zamanı belirtilmez ancak bütün maharet ise ustanın deneyimiyle açıklanıyor.

Pişen kebaplar, çift kefeli oturak teraziyle tartıldıktan sonra tahta üzerindeki pidenin üstüne yerleştirilip satırla kesilerek servis tabaklarına özenle yerleştirilir.

Denizli kebabının lezzeti, kuzudaki yağ ve pişirilmesinden gelir ve yanında domates ile kuru soğan ikram ediliyor.

Pamukkale ve çevresindeki tarihi yerleri görmeye gelen yerli ve yabancı turistler lezzeti ün yapmış kebabı tatmadan kentten ayrılmıyor.

Kebapçı ustası Gürsel Basmacı, bu lezzetin, taze kuzu etinin fırın ateşinde pişirilmesiyle oluştuğunu söyledi.

Ustalık becerisinin yanı sıra fırının sıcaklık seviyesi çok önemli olduğunu dile getiren Basmacı, şöyle konuştu:

“Bu tatlı telaşımız, sabah erken saatlerde fırının yakılmasıyla başlar. Her şey bir özen ve süre içerisinde gerçekleştirilir. Kebap ortalama 2,5 saatte pişer ve kıvama gelir. Şu anda 1 kilo kebap 130 liradan satışa sunuluyor. Etin çok önemli olduğunu belirtmek lazım. Denizli kebabının içine katkı girmesi mümkün değil. Kebabımız çatalla servis edilmez. Şehre gelen yerli ve yabancı turistler kebap yemeden Denizli’den ayrılmaz. Son yıllarda bu rağbet arttı.”

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen ise kente gelen yabancı turistlerin rehberler aracılığıyla kebabı yediklerini ve memnun kaldıklarını dile getirdi.

Halil Albaş ise yaklaşık 46 yıldır kebapçılık yaptığını belirterek, kente gelen misafirlerin bu lezzeti yemeden gitmediğini ifade etti.

Kadir Akkaya ise çocukluk yıllarında öğrendiği mesleğini hala devam ettirdiğini ve müşterilerine en iyi tadı vermek için uğraştığını dile getirdi.

İstanbul’dan kebap yemeye gelen Hayri Mutlu, “Etin lezzeti çok güzel. Kebabın yerinde yenmesi de hoş bir duygu” dedi.

Sevgi Mutlu ise Denizli kebabını elle yediklerini vurguladı.

Bursa’dan gelen Ali Akgün ise Denizli kebabının adını çok duyduğunu ve merak ettiği için kente geldiğini ifade ederek, “Bursa’nın da kebabı meşhurdur. Denizli kebabı çok farklı tat. Elle yenmesi daha doğal. Yakınlarıma kesinlikle tavsiye edeceğim” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı