REKLAMI GEÇ

Gazeteciler, 24 Temmuz Basın Bayramı’nı buruk kutluyor

Gazeteciler, 24 Temmuz Basın Bayramı’nı buruk kutluyor

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Osman Nuri Boyacı, olumsuzluklar nedeniyle Basın Bayramı’nı buruk kutladıklarını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Temmuz 2017 Pazar, 17:44

Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC)Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Başkan Osman Nuri Boyacı, 24 Temmuz Basın Bayramı’nı buruk kutladıklarını, yaşanan sorunların çözümünü istedi.

İkinci Meşrutiyet’in ardından 1908 yılında Sansürün Kaldırılması ülkemizde 1946 yılından bu yana 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlandığını söyleyen Boyacı, “Sansürün kaldırılışının 109. yıldönümünde  24 Temmuz Gazeteciler Basın Bayramı’nı buruk kutluyoruz. Sansürün kaldırılışının üzerinden 109 yıl geçse de medya kuruluşları bugün bir çok konuda sorunlar ve sıkıntılar yaşamakta, halkın doğru ve tarafsız haber alma hakkını kullanmasında sorunlar yumağına rağmen fedakarca görev yapmaktadır” dedi.

“12 EYLÜL’DE BASKILAR VARDI, GÜNÜMÜZDE KISITLAMALAR VAR”

DGC Başkanı Osman Nuri Boyacı, basın özgürlüğünün demokrasilerde çok seslilik ilkesinin işletilmesi adına çok önemli olgu olduğunu, medya sektörü hem ülkemizde hem de birkaç istisna hariç tüm dünya genelinde özgür olma, bağımsız haber yapabilme mücadelesi verdiğini belirterek, “ Ülkemizde özellikle 12 Eylül döneminde medya kurumları üzerinde büyük baskılar yaşanmıştır. Günümüzde de ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasal kısıtlamalar vardır. Gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanmakta, tutuklanmakta, mahkum olmaktadır. Bu durumun sona erdirilmesi, gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve ülkemizde basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması gerekmektedir” dedi.

“ÇALIŞMA KOŞULLARI OLUMSUZ, SENDİKALAŞMA YOK”

Boyacı,  medya sektöründe yaşanan temel sorunlardan bir diğerinin de, olumsuz çalışma koşulları olduğunu kaydetti. Osman Nuri Boyacı, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Sendikalaşmanın adeta hiç olmadığı medya sektöründe çalışanlar düşük ücret almakta, uzun çalışma saatlerinde zor koşullar altında görev yapmaktadır. Yıpranma hakkından ise, sadece Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartı olanlar yararlanabilmektedir. Ülkemizde medya sektörü, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara ne yazık ki sahip değildir. Eğitimine, birikimine bakılmaksızın Türkiye’de herkes gazeteci-haberci olabilmektedir. Bu nedenle medya sektöründe acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmelidir. Aynı kapsamda, sıradan dernek statüsünde olan basın meslek örgütlerinin sektörde söz sahibi olmalarını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.Medya sektörünü yakından ilgilendiren devlet kurumları Basın İlan Kurumu ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde, Anadolu basınını söz sahibi yapacak düzenlemeye gidilmelidir. Basın İlan Kurumu’nun oluşumunu içeren 195 sayılı kanun yeniden ele alınmalı, çağımız koşullarına göre güncellenmelidir. BYEGM Basın Kartları yönetmeliğinde de düzenleme yapılmalı,  internet haber yayıncılığı da göz önüne alınarak BİK ve BYEGM’de yeniden yapılanmaya gidilmelidir.”

“ŞANTAJCI VE KORSAN İNTERNET SİTELERİ YASALARLA ÖNLENEBİLİR”

DGC Başkanı Boyacı, korsan ve şantajcı internet haber sitelerinin de sektörün önemli sorunlarından olduğunu, bunları yasal düzenlemelerle önlemenin mümkün olduğunu söyledi. Osman Nuri Boyacı, “Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının her noktaya ulaşması ile birlikte, ülkemizde internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Bu nedenle İnternet Yasası bir an önce meslek örgütlerinin de katılımıyla ele alınmalı, daha fazla gecikilmeden çıkarılmalıdır. Çünkü sektörde yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün artmaktadır. İnternet medyasının gerek yayıncılık, gerekse BİK yardımları konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, yerel gazeteler gibi desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da, düzenleme yapılarak basın kartı alabilmelidir. Şantajcı ve korsan internet haber siteleri, sadece yasal düzenleme ile önlenebilir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı