REKLAMI GEÇ

İl il dolaşıp gaz lambası ve ocağı topluyor

İl il dolaşıp gaz lambası ve ocağı topluyor

Denizlili 65 yaşındaki Yaşar Didin’in gaz lambası merakı, onu koleksiyoncu yaptı. İl il dolaşıp, gaz lambası ve gazla alışan ocaklar toplayan didin, hatırı sayılır bir koleksiyonun sahibi oldu.

Burak Coşkun / DENİZLİHABER / 19 Nisan 2015 Pazar, 11:11

Koleksiyonculuk farklı bir ilgi alanı. Kimi tablo, kimi pul, kimi para, kimi saat, kimi fotoğraf makinesi koleksiyonu oluşturur. İşçi emeklisi Yaşar Didin ise, çocukluk yıllardında ışığıyla ders çalıştığı gaz lambalarına yönelmiş koleksiyon için. Daha sonra bunlara ısıtıcı ve ocakları da eklemiş.

denizli-gaz-lambasi-koleksiyoncusu-ic
Çocukluğunda gaz lambasının saçtığı ışıkla ders çalışan Didin, neredeyle kullanılmayan gaz lambalarını hiç unutmadı. Bulduğu, gördüğü gaz lambasını hemen satın alan Yaşar Didin, 20 yıla yaklaşan bir zaman diliminde 160 dolayında lamba, ocak ve ısıtıcının sahibi oldu.

Eskicilerden gördüğü gaz lambaları ve ocaklarını hiç düşünmeden satın alan Didin’in evinin bir odasını bunlarla doldurduğunu, elinde fitilliden pompalı ve tül alaşımlıya kadar onlarca çeşit bulunduğunu, en yenisinin 30, en eskisinin 150 yıllık olduğunu söyledi.

Türk, Alman, İsveç, Rus ve Kanada yapımı gaz lambaları ile ısıtıcı ve ocakları gözü gibi koruduğunu anlatan Didin, “Çocukluğumuzda her evde elektrik yoktu. Önce gaz lambasıyla aydınlatma sağlanıyordu evimizde. Maddi durumumuz biraz iyileşince, daha çok ışık saçan ve ‘lüks’ diye bilinen bir lambamız oldu. O günleri hiç unutmadım ve gördüğüm lambaları hiç düşünmeden alırım. Bunları söker, bakımını yapar, temizlerim. Bu iş benim için sevda gibi. Bunlar çocuklarıma bırakabileceğim en güzel miras” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı