REKLAMI GEÇ

İşverenler engellilere iş vermekten kaçıyor

İşverenler engellilere iş vermekten kaçıyor

“Engellilerin Toplumsal Entegrasyonu ve Toplumda Empati Oluşturma” projesinin kapanış çalıştayı gerçekleştirildi. Proje kapsamında engellilerin iyileştirmeye açık yönlerini araştırdıklarını belirten Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, işverenlerin engellilere ön yargı ile yaklaştıklarını belirtti, özellikle masraftan kaçtıklarını ifade etti. Karadeniz, engellilerin istihdamı için belediyelerin ruhsat vermeden önce işyerlerinde uygunluk denetimi yapmaları gerektiğini söyledi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 24 Aralık 2016 Cumartesi, 14:48

19 ocak’ta sözleşmesi imzalanan ve bir yıl sürmesi planlanan “Engellilerin Toplumsal Entegrasyonu ve Toplumda Empati Oluşturma” projesi tamamlandı. Projenin kapanış çalıştayı ise North Point Otel’de gerçekleştirildi.

Çalıştaya, Vali Yardımcısı İsmail Soykan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Süleyman Erdoğan, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Ali Değirmenci, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı, Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Oğuz Karadeniz ve Doç. Dr. Handan Kumaş, engelli dernekleri temsilcileri katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür yardımcısı Kadrise Sözer, “Söz konusu proje ile yerel dinamikleri harekete geçirmek, toplumun engellilik ve engelliler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının artırılması sosyal hayatta engelliliğin topluma entegrasyonunun sağlanarak, toplum üzerinde engellikli bağlamında bir empati oluşturulması hedeflenmekte olup projemizde beklenilen sonuçlar, topluma engelliliğe yönelik farkıdalık kazandırılması, engellilerin yasal haklarını bilerek raporlandırılarak sosyal politika yapıcılara iletilmesidir. Bu amaç çerçevesinde projemiz süresince empati yürüyüşü, bilgilendirme eğitimleri ve son olarak çalıştay gerçekleştirdik. Projemiz tahmin edilen kitlenin çok çok üzerine çıktı” dedi.

Ardından projenin İstihdam Sosyal Güvenlik alanının koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, engellilerin iyileştirilecebilecek yönlerini ela aldıklarını belirterek, “İşverenler ön yargıya sahip, olumsuz deneyimler akıllarına geliyor. İşverenler özellikle masraftan çok kaçıyorlar. İş Kur’un desteklerinden çok habersizler. İlk olarak bu durumun ortadan kalması lazım. Hatta çok sayıda engelliyi istihdam eden işverenlerin ödüllendirilmesi bir takım teşviklere de yol açacaktır” dedi.

Belediyelerin işverenlere işyeri ruhsatı vermeden önce engellilerin çalışabileceği yer için uygun olup olmadığını kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Karadeniz, “İş sağlığı ve güvenliği engellilere göre düzenlemelidir” dedi.

Projenin eğitim alanını araştıran Doç. Dr. Handan Kumaş ise, “Özel çocuklarımız için öğrenmenler sürekli eğitime tutulmalıdırlar. Eğitim fakültelerine zorunlu ya da seçmeli olarak engelli öğrenciler için dersler verilmeli. Özel eğitim veren öğretmenlere yıpranma payı ve ücretlerine yükselme yapılmalı. Okulların fiziki koşulları iyileştirilmesi gerekiyor. Ayrıca birçok veli çocuklarını engelli çocuklarla eğitim görmesini istemiyor. Veliler için ayrıca bilgilendirme yapılması eğitici konferanslar verilmeli. Rehber öğretmenlerin işbirliği ile engelli çocuklar akranlarına kabul ettirilmeli. Ayrıca engelliler için meslek eğitim programları da yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Projenin kapanış toplantısında çok etken bilgilere ulaşıldığını belirten Kent Konseyi Başkanı Ali Değirmenci de, “Projede elde edilen bilgiler çok öğretici. Projedeki bir öneriyi dahi hayata geçirmek yol kat etmektir projede emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” dedi.

Çalıştay değerlendirme ve soru cevap ile devam etti.

Yorumlar

Sezgi Akbaş   -  Bağlantı 18 Şubat 2017, 22:20

Mühim bi konu, evek orda olmalıyım.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı