REKLAMI GEÇ

Kurban alırken nelere dikkat edilir?

Denizli Belediyesi, hangi hayvanların kurban edileceğinden ne zaman kesileceğine, kurbanlık alırken nelere dikkat edileceğinden, atıklarına kadar kurban konusunda merak edilenleri bir broşürde topladı.

/ DENİZLİHABER / 17 Aralık 2007 Pazartesi, 01:00

Denizli Belediyesi, hangi hayvanların kurban edileceğinden ne zaman kesileceğine, alırken nelere dikkat edileceğinden atıklarına kadar ‘Kurban’ konusunda merak edilenleri bir broşürde topladı. Broşür Denizli Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı’nda ve kentin farklı yerlerinde halka dağıtıldı. Denizli Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü broşürü, vatandaşların kurbanlık almadan önce, hayvan satıcılarının da satış yapmadan önce mutlaka faydalanması gereken bilgilerden hazırladı.

Broşürde yer alan bilgilerin bazıları şöyle:

HANGİ HAYVANLAR KURBAN EDİLEBİLİR?

-Kurban, koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur.

-Hayvanların erkekleri kurban edilebileceği gibi dişileri de kurban edilebilir.

-Devenin 5, sığır ile mandanın 2, koyun ile keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Koyunlar, 6 ayı tamamladıklarında 1 yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa kurban edilebilir.

-1 koyun veya keçiyi ancak 1 kişi kurban edebilir.

-Sığır, manda ve deve yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilir.

-Kurban, tavuk, horoz, ördek, kaz gibi küçükbaş hayvanlardan kesilemez.

KURBAN KESİMİ

-Kurbanlık hayvanlar kesim için gerekli teknik ve sağlığa uygun şartlarda sahip kesim yerlerinde kesilmelidir.

-Toprak, tozlu, kirli zemin üzerinde akarsuyu olmayan yerlerde kesim yapılmalıdır.

-Açıkta insan sağlığına zarar verecek şekilde olmamalıdır.

-Kesilecek hayvanlar nakil sonrası kışın en az 8 saat yazın en az 12 saat ve normalde 24 saat dinlendirilmelidir.

-Kesinden en az 6-8 saat önce yem verilmemelidir.

-KURBAN KESERKEN !!!

Kurban keserken hayvana acı çektirilmemeli, kanının iyice akması sağlanmalı ve bu işler sağlık ve çevre temizliği kurallarına uygun olarak yapılmalıdır.

Kesim yapacak kişinin ise sağlıklı olup ellerlinde yara vb olumsuzluklar olmamalıdır. Kesim ve yüzme sırasında uygun kıyafet giyilmelidir. Kullanılan bıçak, masat, satır, çengel gibi alet ve ekipmanlar ile eller temiz olmalıdır.Kesim ve yüzme sırasında ete, işkembe ve bağırsak içeriği, dışkı bulaşmış ise yıkanmalı, bu işlemler sırasında sigara içilmemelidir. Kesim yapılan yerde ilk yardım çantası hazır bulundurulmalıdır.

ATIKLARIN UZAKLAŞTIRILMASI

İnsan gıdası olarak tüketilmeyen, deri, kemik, kıllar, kan, boynuz, tırnak, kulak, soluk borusu, testisler hariç üreme organları, böbrekler hariç üriner organlar, safra kesesi, bezler, işkembe ve bağırsak içerikli yoğun kesim ve bayram meşguliyetleri nedeniyle değerlendirilmemelidir. Bunlar, uygunsuz şekilde çevreye atılmamalıdır. Atılması durumunda insan sağlığı açısından tehlike ortaya çıkmaktadır.

Belediyeden bayram önlemleri

Bu arada Denizli Belediyesi, bayramda vatandaşların huzur içinde bayramı geçirmesi için bir dizi önlem aldı. Vatandaşların bayram tatili süresince mağdur olmaması amacıyla nöbetçi birimler oluşturularak 24 saat vatandaşlara hizmet verecek. Vatandaşlar, her türlü problemleri için ALO 153 telefon hattından Denizli Belediyesi’ne ulaşarak ilgili birimlerinden yardım isteyebilecekler. Ayrıca ALO 188 CENAZE, ALO 110 İTFAİYE ve ALO 185 SU ARIZA telefonlarını arayan vatandaşların şikayet ve talepleri de, anında karşılanacak. Zabıta Müdürlüğü ekipleri de nöbetçi birimlerine denetimlerini aralıksız sürdürecek. Böylece, hem vatandaşların talepleri zamanında karşılanacak hem de hizmetler aksamayacak.

Denizli Belediyesi’nin büyük ve küçükbaş hayvan kesim yerleri de şöyle:

Küçükbaş hayvanlar,

Ulu Camii yakınındaki Eski Hal,

Yenişehir Camii Yanı,

Kuşpınar Mahallesi Denizli Erkek Yurdu (Stadyum Yanı),

Bahçelievler Bölge Yatılı Kuran Kursu ile

Sevindik, İncilipınar ve Karaman Mahallesi pazaryerlerinde kesilebilecek.

Büyükbaş hayvanlar, Başkarcı Beldesi Belediye Mezbahası, Korucuk Beldesi Sabanoğlu Mezbahası ve Akkale Beldesi Saycan Mezbahası’nda kesimi yapılabilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı