REKLAMI GEÇ

“Nutuk; ulusa hesap verme metni”

PAÜ’de, ‘Nutuk’ üzerine bir söyleşi yapan Yrd. Doç. Dr. Süleyman Tüzün, Atatürk’ün ‘Nutuk’ adlı eserini, ‘Belli bir dönemin hesabını Türk Ulusu’na belgelere dayalı olarak veren bir metin’ olarak nitelendirdiğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 14 Aralık 2007 Cuma, 01:00

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Tüzün’ün sunduğu “Okunuşunun 80. yılında büyük nutuk ve etkileri” konulu konferansta duygu dolu anlar yaşandı. Yrd. Doç. Dr. Tüzün, slaytlar eşliğinde yaptığı konuşmasında Atatürk’ün Nutuk’a hazırlarkenki süreci ve sonrasını bunun ülkede ve dünyada yarattığı etkileri ele aldı. Belgelere dayalı bu değerli eserin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin belli bir dönemine ışık tuttuğunu ve oldukça yoğun bir çalışma temposu içinde hazırlandığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Süleyman Tüzün şunları söyledi:

“1927 yılının ilk yarısı içinde, Atatürk’ün yakın çevresi, O’nun, millî mücadele ve Cumhuriyet tarihine ışık tutacak büyük bir nutuk hazırladığını duyurmuştur. Yoğun çalışma temposundan, günlerce uykusuz kalan, aşırı derecede yorularak büyük bir stres ile ‘Nutuk’ üzerindeki çalışmalarını sürdüren Atatürk, bu yoğun çalışma sonucu, Haziran ayı ortalarında bir kalp krizi geçirmiştir. Bu durum çalışmalarını kesintiye uğratmıştır. Atatürk, 30 Haziran 1927 günü, 16 Mayıs 1919’dan beri, yani sekiz yıldır uzak kaldığı İstanbul’a ilk defa gelmiş ve 30 Eylül’e kadar orada kalarak 500 sayfayı geçen bir eseri kendi el yazısı ile yazarak ve yüzlerce vesikayı da bizzat toplayarak “Büyük Nutuk” adlı eserini tamamlamıştır.”

Ulusa hesap verme metni

Dr. Tüzün bugün ‘Cumhuriyet Müzesi’ olarak kullanılan binada okunan Nutuk’la ilgili olarak şöyle konuştu:

“Ulu Önder Atatürk, Büyük Nutuk’u Meclis’te 15 Ekim 1927’de okumaya başlamış ve Geçliğe Hitabesi ile 20 Ekim1927’de bitirmişti. Toplam 36,5 saat süren konuşmasında ne yazık ki ses ve görüntü kayıtları yok. Ama kısa bir süre sonra basılan ve yabancı dillere de çevrilen Büyük Nutuk hemen hemen herkesin evine girmiştir. Atatürk’e göre Nutuk belli bir dönemin hesabını Türk Ulusu’na veren belgelere dayalı bir metindir. Ve bu çalışmanın orijinal metni bugün titizlikle korunmaktadır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı