REKLAMI GEÇ

PAÜ El Sanatları Kongresi başladı

PAÜ El Sanatları Kongresi başladı

Pamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler MYO (DTBMYO), Denizli Ticaret Odası (DTO) ve Denizli El Sanatları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen, Denizli’ye ait geleneksel el sanatları kültürünün ve zanaatkârlığının yaşatılmasının yanında, gelecek kuşaklara aktarılmasının amaçlandığı Denizli 2. El Sanatları Kongresi PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Mayıs 2018 Cumartesi, 15:46

Bu yıl ikincisi düzenlenen kongrenin açılış törenine; PAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan ve Prof. Dr. Arzu Yaren, DTBMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Odabaşoğlu, DTO Yönetim Kurulu Üyesi Melek Sözkesen, Denizli El Sanatları Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Habibe Kahvecioğlu Sarı, dekanlar, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Pamukkale Üniversitesi DTBMYO Öğretim Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Velittin Kalınkara, Denizli’de kongre katılımcılarını ikinci kez ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi, kongreden elde edilen sonuçların Denizli’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması konusunda önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Denizli El Sanatları Başkanı öğretim üyesi Habibe Kahvecioğlu Sarı ise dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi, üç gün sürecek kongrede geleneksel el sanatları adına verimli sonuçlar elde edilmesi temenni etti.

DTBMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Odabaşoğlu da, Türk el sanatlarının Anadolu coğrafyasına ait binlerce yıllık bir kültürel miras olduğuna değindi, toplumu maziye bağlayan köprülerden biri olduğunu ifade etti. Odabaşoğlu, “Toplum olarak varlığımızın sürdürülebilmesi ve bu kültürü gelecek kuşaklara aktarımı konusunda el sanatları önemli bir yapı taşı. Kongreye katılan akademisyenlere ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Melek Sözkesen ise, el sanatlarının 4 bin yıllık tekstil geçmişi olan Denizli için ayrıca önem taşıdığına değinerek, el sanatlarının zanaatkârın ruhunu yansıttığına değindi.

Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yaren de, kültürel miraslarımızdan biri olan el sanatlarının, gelecek nesillere aktarılması konusunda Pamukkale Üniversitesi’nin öncülük ettiği ve ev sahipliği yaptığı ‘Denizli 2. El Sanatları Kongresi’ne katılanlara teşekkür etti. Prof. Dr. Yaren, el sanatlarının Orta Asya’dan Anadolu’ya farklı medeniyetler kuran Türkler için bir kültür mozaiği oluşturduğunu vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından kongre, Eğitim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Bekir İnce’nin yaptığı fotoğraf slayt sunumu, Denizli El Sanatları Tanıtım klibi ve halk oyunları gösterisi ile devam etti.

Kongrenin ardından, PAÜ Kongre Kültür Sergi Salonu’nda düzenlenen yöresel kıyafetlerden takı tasarımlarına birçok el sanatları çalışmalarının yer aldığı serginin açılışı yapıldı.

Üç gün sürecek kongrede, 43 sözel tebliğ, 3 konferans, sözlü sunumların yanı sıra karma sergi ve 4 atölye çalışması gerçekleştirilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı