REKLAMI GEÇ

PAÜ yetkiyi aldı, Türkiye genelinde uzlaştırmacı eğitimleri verecek

PAÜ yetkiyi aldı, Türkiye genelinde uzlaştırmacı eğitimleri verecek

Pamukkale Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (PAÜSEM), Türkiye genelinde “Uzlaştırmacı Eğitimi” verme yetkisi alan 20 üniversite kurs merkezinden biri oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Ekim 2017 Salı, 14:45

PAÜSEM, Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin öğretim üyelerinden oluşan eğitim kadrosu ile ‘Uzlaştırmacı Eğitimi’ vermek için Türkiye çapında 84 üniversite arasında 19. sırada yer alarak bu hakkı elde etti.

Ege Bölgesi’nde Uzlaştırmacı Eğitimi veren ilk üç üniversiteden biri olan Pamukkale Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (PAÜSEM), 30 kişilik kontenjanı ve 48 saatlik (36 saat teorik + 12 saat uygulama) ders programı ile ilk dönem kayıtlarını almaya başladı.

Konu hakkında bilgi veren PAÜ Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Organ, “CMK’nın 253 ila 255. maddelerinde uzlaştırmaya yer verilmiştir. 24.11.2016 tarih ve 6763 sayılı Kanunla 253 üncü maddenin ilk şeklinde “uzlaşma” olan madde başlığı “uzlaştırma” olarak değiştirilmiş ve müessesenin kapsamı genişletilerek, uzlaştırma usulü yeniden düzenlendi. Uzlaştırma, özel hukuk uyuşmazlıkları yönünden öngörülen “Arabuluculuk Kurumunun” (6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu) ceza yargılamasındaki karşılığını oluşturan, alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Uzlaştırma, kural olarak soruşturma safhasında gerçekleştirilmelidir. Bilindiği üzere, Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği 05.08.2017 tarihli ve 30145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin 51 inci maddesinde, uzlaştırmacı eğitimi verebilecek kurum ve kuruluşlar sayılmaktadır. Bu kuruluşlar arasında hukuk fakülteleri de yer almaktadır. Bu çerçevede Pamukkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak bu eğitimi vermek amacıyla Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’na başvurulmuş, yapılan başvuru neticesinde “Uzlaştırmacı Eğitimi” alanında Pamukkale Üniversitesi Türkiye genelinde yetkilendirilmiştir” dedi.


UZLAŞTIRMACI EĞİTİMİ NEDİR?
Uzlaştırmacı Eğitimi; suça maruz kalarak mağdur konumda bulunan kişi ve şüpheli konumda bulunan sanık ile beraber çalışarak, içinde bulunulan mevcut sorunlu durum alanında çalışma ve adalet sistemi çerçevesinde çözüm oluşturma yoluyla yeterlilik kazandırma eğitimidir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı