REKLAMI GEÇ

Serinlemek için girdiğimiz su, kabusunuz olabilir

Serinlemek için girdiğimiz su, kabusunuz olabilir

Havalar ısındı, Büyük Menderes Nehri başta olmak üzere serinlemek isteyenler akarsularda yüzmeye başladı. Uzmanlar ise uyarıyor; “Sular kirli. Serinlemek için girdiğimiz sular kabusunuz olabilir.”

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 25 Haziran 2017 Pazar, 11:45

Okullar tatile girdi, havalar ısındı, başta çocuklar olmak üzere serinlemek isteyenler de akarsularda yüzmeye başladı.

Denizli’de Büyük Menderes Nehri başta olmak üzere Derbent Çayı, Dalaman Çayı, Gökpınar Çayı, Kufi Çayı gibi halkın serinlemek için girdiği akarsulardaki kirliliğe dikkat çeken uzmanlar, bu sularda yüzülmemesi gerektiğini belirtiyor.

Kimyasal atık, kanalizasyon atığı, çevresel atıkların yoğun olarak görüldüğü akarsularda yüzmenin bir çok hastalığa davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, “Doğrudan hastalık nedeni olabileceği gibi bazı hastalıkların yayılımını da kolaylaştırabilen bir kirlilik çeşidi olan su kirliliği başta kanser hastalığı olmak üzere kalp, kronik solunum yolu hastalıkları ve diğer hastalıklara yol açarken, gelişim ve sinir sistemi bozuklukları ile bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına da neden olabiliyor. Kimyasal maddeler akarsulardaki canlı hayatının da sona ermesine sebep olmaktadırlar. Özellikle tarımda kullanılan kimyasal maddelerle kirlenen suda bulunan ‘nitrat’ çocuklarda ciddi hastalıkların görülmesine sebep oluyor.  Lağım suları ile kirlenen sularda bakteri ve virüs oranı artarak tifo, dizanteri, hepatit, kolera ve diğer önemli bulaşıcı hastalıkların bu yolla yayılımına oluyor” diye uyarıyor.

 

BÜYÜK MENDERES ALARM VERİYOR
Kirlilik Işıklı Barajı’nda da yoğun olarak görülüyor. Bu barajdan Büyük Menderes havzasına su veriliyor. Çivril, Çal ve Bekilli istikametinden Adıgazeller Barajı’na dökülen Büyük Menderes’in havzasına çok sayıda mahallenin kanalizasyonu karışıyor. Yetkililer yıllardır bu duruma önlem almıyor. Uzmanlar, bu sularda yüzmenin çok tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı