REKLAMI GEÇ

“Sorun, Ermeni meselesi değil”

“Sorun, Ermeni meselesi değil”

Ermeni meselesinin masaya yatırıldığı konferansa katılan konuşmacılar, sorunun bir Ermeni meselesi olmadığını, dünyaya ‘Ermeni meselesi’ olarak sunulan olayın ardında, Türkiye üzerindeki emperyalist hayallerin yattığını vurguladı.

/ DENİZLİHABER / 21 Nisan 2008 Pazartesi, 00:00

Pamukkale Üniversitesi ve Atatürkçü Düşüncü Derneği Denizli Şubesi işbirliği ile düzenlenen, ‘Ana hatlarıyla Ermeni sorunu; başlangıcı ve bugünü’ konulu konferans, PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çarpıcı başlıkların öne çıktığı konferansa yaklaşık 500 kişi katıldı. Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç ve Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şubesi Başkanı Gülizar Biçer Karaca’nın açılış konuşmalarının ardından konferansa geçildi.

İlk konuşmacı Türk Tarih Kurumu Ermeni Masası Başkanı Prof. Dr. Kemal Çiçek “Dünyada pek çok mazlum millet varken neden ermeni sorunu dikkat çekiyor?” diyerek başladığı konuşmasında Ermenilerin Hıristiyan olmasının, çok iyi lobi faaliyeti yürütmesinin ve emperyalist devletlerce kullanıma açık olmalarının bu sorunun 90 yıldır gündemde tutulmasına neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Çiçek şunları söyledi;

“Ermeniler yıllar boyunca Ruslar, Fransızlar, İngilizler ve Amerikalılar tarafından kullanılmıştır. 1895 yılında başlayan Ermeni ayaklanmasının Osmanlı tarafından önemsenmemesi bugün bu sorunun uluslararası gündeme taşınıp bize dayatma haline getirilmesine yol açmıştır. Çünkü bizler bunu ‘Ermeni patırtısı’ olarak adlandırırken, onlar dünya kamuoyuna ‘Ermeniler katlediliyor’ diye servis ettiler. 1905’te Ermeniler Osmanlı padişahına başarısız bir suikast düzenlediler. Bu olayda 15 kişi öldü ve yüzlerce insan yaralandı. Ama bu olayın failleri ne yazık ki serbest kaldı.”

Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Bige SükanAtatürk’ün “Ermeni meselesi denilen ve Ermeni milletinin gerçek çıkarlarından ziyade dünya kapitalistlerinin ekonomik çıkarlarına göre halledilmek istenen bir mesele” olduğunu tespit etmesinin, onun uzak görüşlülüğünün bir örneği olduğunu belirtti. Prof. Dr. Sükan, “Atatürk, Ermeni sorunu denilen bu konunun aslında Ermeni sorunu olmadığını, dünya kapitalistlerinin İngiltere, Rusya, Fransa ve ABD’nin Ermeniler üzerinden coğrafyada çıkar sağlamalarından başka bir şey olmadığını vurgulamıştır” diyerek konunun hassaslığına dikkat çekti.

Kanal B Televizyonu Bekleme Odası Programı Yapımcısı Ve Sunucusu Gürbüz Evren ise Ermenilerin, Türkiye’de “ ‘Evet. Ermeni soykırımı yapılmıştır’ diyecek akademisyenler yaratma peşinde” olduklarına dikkat çekerek şöyle konuştu;

“Adım adım ilerlemeye çalışıyorlar. Neredeyse 90 yıldır özür dilememizi bekliyorlar. 1895’e kadar Türk ve Ermeniler kardeşçe yaşamışlar. Ne zaman ki Ruslar, İngilizler, Fransızlar ve Amerikalılar, Ermenileri kendi kapitalist çıkarları için kullanıp iki kardeş topluluğu birbirine düşürmüş ve onları kışkırtarak 1895’te ayaklanma yaratmışlar, işte sorun burada başlamıştır. Dolayısıyla asıl özrü bu ülkelerin dilemesi gerekir. ‘Sizleri birbirinize düşürdük’ diye. Sorun artık tarih sorunu olmaktan çıkmıştır ve siyasi platforma oturmuştur. Fransa’da daha ilköğretim çağındaki çocuklara dağıtılan yardımcı ansiklopedik yayınlarda Ermeni sayfasını açtığınızda “Ermeniler toprakları Türkler tarafından elinden alınan ve 1905, 1915 ve 1923 yıllarında yine Türkler tarafından bir buçuk milyon kişinin katledildiği millettir” şeklinde ifade yer almaktadır. Ama ne yazık ki bizde bu konuda eğitim sistemimizde bir bilgilendirme yapılmamaktadır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı