REKLAMI GEÇ

Tarihi Un Pazarı Camisi ayağa kaldırılıyor

Tarihi Un Pazarı Camisi ayağa kaldırılıyor

Denizli’nin 800 yıllık Kaleiçi Çarşısı’nda bulunan ve zemin katının bir dönem karakol olarak kullanıldığı bilinen tarihi Un Pazarı Camisi’nin restorasyon çalışmaları sürüyor. 300 yıllık cami, restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ayağa kaldırılacak.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 28 Kasım 2015 Cumartesi, 09:55

Kaleiçi Çarşısı, 800 yılı aşkın bir geçmişe sahip. Orijinalinde Denizli Kalesi surlarından oluşan çarşının içerisinde yer alan ve Aydın Vakıflar Kurulu tarafından koruma altına alınan camilerin restorasyon çalışması da devam ediyor.

HAZİRAN’DA TAMAMLANACAKTI
Aydın Vakıflar Kurulu tarafından, 2014’ün Ağustos ayında ihalesi yapılan restorasyon çalışmalarının Haziran ayında tamamlanması gerekiyordu. 348 bin 628 liraya mal olacak restorasyon çalışmaları için Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden yeterli ödenek sağlanamadığı için inşaat süresi uzadı. Tarihi caminin yıl sonunda hizmete girmesi bekleniyor.

kaleici_cami_restorasyon_ic

BİR DÖNEM KARAKOL OLARAK KULLANILDI
Un Pazarı Camisi’nin restorasyon çalışmalarıyla ilgilenen Mehmet Kaya, düzenlemelerin yaklaşık bir yıldır sürdüğünü söyledi.

Kaya, “Camiyi özel kılan 300 yıllık olması ve kırma çatıdan oluşması. Ayrıca, bugüne kadar birçok tadilattan geçtiği için bazı özellikleri kaybolmuş. Örneğin dükkan olarak kullanılan zemin kat, bir dönem karakol olarak hizmet vermiş ve fazladan bölümler oluşturulmuş. Sonra yeniden dükkana çevrilmiş. Yani burada alt katta birileri sorgulanırken üst katta da namaz kılınmış” dedi.

kaleici_cami_restorasyon_icc

İNŞAAT ESNAFI BIKTIRDI
Tarihi Un Pazarı Camisi’nin alt katının karakol olarak kullanıldığını Kaleiçi Güzelleştirme ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı İsmail Akçetin de doğruladı. Yaklaşık 50 yıl öncesine kadar caminin alt katının Turan Karakolu olarak hizmet verdiğini belirten Akçetin, uzun süren inşaatın esnafı bıktırdığını söyledi.

Akçetin, “Cami inşaatı olmasa esnaf çoktan isyan etmişti. Haziran ayında bitmesi gerekiyordu, 5 ay geçti tadilat hala tamamlanamadı. Kaleiçi esnafı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden bu inşaatın biran önce bitirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı