REKLAMI GEÇ

Uçak kazasında iki ihtimal

Uçak kazasında iki ihtimal

Türkiye, Başaran Holindg’e ait Challenger 604 tipi özel uçağın İran’da düşmesinin şokunu yaşıyor. 11 kişinin hayatını kaybettiği kazanın neden meydana geldiğini analiz eden emekli THY eğitmeni, Kokpit Havacılık Okulu kurucusu Alper Kalelihan, uçağın düşmesinin iki nedeninin olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Mart 2018 Pazartesi, 13:30

Türkiye, Başaran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ve arkadaşlarının içinde bulunduğu Challenger 604 tipi özel uçağın İran’da düşmesinin şokunu yaşıyor.

Mina Başaran ve 7 arkadaşı ile birlikte 11 kişinin hayatını kaybettiği kazanın neden meydana geldiğini değerlendiren Kokpit Havacılık Okulu kurucusu Alper Kalelihan, uçağı düşüren iki nedenin olabileceğini söyledi.

Başaran Holding’e ait Challenger 604 tipi özel uçağın, GMT olarak saat 13.11’de kalktığını ve 14.32’de, 37.000 fitteyken aniden alçalmaya başladığını belirten Kalelihan, ekibin alçalmaya başlamak istediğinin kule konuşmalarından anlaşıldığını ifade etti.

Kalelihan, “Uçağın 37.000 fitte alçalma isteği yapması iki nedenle olabilir. Birinci neden, kabin basıncının düşmesi ve oksijen yetersizliği meydana gelmesi. Bu durumda, Zagros Dağları üzerinde alçalırken dağa çarpma ihtimali var. Kaza inceleme kurulunun yapacağı, FDR incelemesinde, kabin basıncının düşmesinden sonra alçalma istendi ise düşme nedeninin dağa çarpma olduğu ihtimali artar. İkinci neden ise; görgü tanığı olan köylünün beyanı gerçekse, yani uçak düşmeden önce motorundan alevler çıkıyorsa, bu bize motorda iç hasar meydana gelip disklerin dağılması veya pal kopması gibi bir iç hasarı düşündürür. Böyle bir durumda motor kovan haline gelir ve egzozdan alev çıkar. Motora kuş girme ihtimalini 37.000 fitte ulaşmış uçakta mümkün görmüyorum. O irtifada kuş olmaz” dedi.

Tüm bunların kazayla ilgili birer tahmin olduğunu anlatan Kalelihan, “Gerçekler, CVR ve FDR’ın bulunup, içindeki bilgilerin ortaya çıkması ile anlaşılacaktır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı