REKLAMI GEÇ

Üzüm çekirdeği tozundan lokum

Üzüm çekirdeği tozundan lokum

Üzüm çekirdeği üzerine araştırmalar yapan Mehmet Ökti, üzüm çekirdeği tozunu bal ve pekmezle karıştırıp lokum yaptı.

/ DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2008 Cuma, 00:00

Denizli’de üzüm çekirdeği üzerinde araştırmalar yapan Öktiler Ticaret Sahibi Mehmet Ökti, AR- GE çalışmaları sonucu, üzüm çekirdeği tozu, doğal bal ve pekmezden yapılan bir lokum üretti. Tamamen doğal maddelerden yapılan ve ‘Cari’ adını taşıyan lokum, ilk etapta 200 gramlık özel kutular içinde 500 kutu hazırlandı. Doğal lokum, toptancılar ve müşterilere tanıtım için gönderildi. Tanıtım kampanyasının tamamlanmasının ardından gelecek siparişlere göre lokumun seri üretimi yapılacak.

Doğal lokumun yapımında kullanılan üzüm çekirdeklerini ve pekmezi, Çal ve Bekilli İlçeleri’nden, balı da Çameli İlçesi’nin dağ köylerinden temin ettiklerini anlatan Ökti, “Üzüm çekirdeği ile ilgili olarak yıllardır araştırma yapıyorum. Üzüm çekirdeğinden bugüne kadar, kuvvet macunu, üzüm çekirdeği kahvesi, üzüm çekirdeği tozundan da simit, pasta, yaş pasta ve son olarak ta lokum yaptık. Üzüm çekirdeği damar yozlaşmasını önler ve damarlarınızı sağlamlaştırır. Hipertansiyon, kalp krizi ve felç olasılığını en aza indirir. Diabetli ve varisli kişilere son derece yararlıdır. Gözü maküler dejenerasyon ve kataraktan korur. Üzüm çekirdeği sürekli bilgisayarın başında olan kişilerin göz sağlığının korunmasında da önemlidir. Üzüm çekirdeği DNA hasarını azaltarak kanser oluşum riskini de en alt seviyeye indirir. Üzüm çekirdeği, cildin bağ dokusunda bulunan kollajeni sağlamlaştırır. Deriyi dinçleştirdiği için kozmetik sanayinde merhem olarak da kullanılır. Üzüm çekirdeği damarların kollajen dokusunu da sağlamlaştırdığı için damar sertliği ve damar sertliği ile ilgili çok sayıda hastalığı önler. Üzüm çekirdeği histamin salgısını azaltarak alerjiyi önler. Üzüm çekirdeği; romatizmal hastalıklar, ağrı ve endometrioz gibi durumlarda yararlı olur” dedi.

Ekonomiye kazandırılacak

Denizli’nin ilçelerinde yoğun olarak bağcılığın yapıldığını, buralarda üretilen üzümlerin çekirdeklerinin de kurulacak tesis sayesinde işlenerek ekonomiye kazandırılacağını hatırlatan Ökti, “İlimizde üretilen üzümler işlemlerden geçirildikten sonra bana göre içindeki en değerli yeri olan çekirdeği posatalarla birlikte atılıyordu. Biz geçen yıl ilçelerden 60 tona yakın üzüm çekirdeği toplamayı başardık. Üzüm çekirdeğinin faydasını tüm dünya çok iyi biliyor. Sağlık dergileri mucize ürün üzüm çekirdeğinden sık sık bahsediyor. Ben de bir tesis kurup, bu muhteşem ürünü insanlarımıza sunmak istedim. Üzüm çekirdeğinden ürettiğim lokumla, üzüm üreticilerimize yeni bir gelir kapısı açılacak” diye konuştu.

Turizm bölgelerine gönderilecek

Avrupa ülkelerinde üzüm çekirdeğine ve doğal ürünlere ilginin çok fazla olduğunu anlatan üzüm çekirdeği lokumunun imalatçısı Ömeroğlu Şekerleme Sanayi Ticaret Şirketi’nin sahiplerinden Tamer Çelik, “Şirket olarak 23 yıldır şekerleme işi ile uğraşıyoruz. Müşterilerimizden ve özellikle turizmin yoğun yaşandığı bölgelerden tamamen doğal ürün siparişleri gelmeye başlayınca, üzüm çekirdeği tozundan lokum yapmaya karar verdik. Normal lokumlarda toz şeker kullanıyor. ‘Cari’ ismini verdiğimiz lokumda ise tamamen doğal pekmez, üzüm çekirdeği tozu ve süzme çam balı kullanılıyor. Bu ürünlerin hepsini ilimizden temin ediyoruz. İlimiz de yapıp çevre illere, turizm bölgelerine pazarlayacağız. İlk etapta deneme üretimi yaptık. 200 gramlık, 500 kutu lokumu, müşterilerimize ve toptancılarımıza dağıttık. Özellikle turizm bölgelerinde bulunan toptancılardan çok olumlu tepkiler aldık. 2008 turizm sezonu için hazırlıklarımızı tamamladık. Gelecek taleplere göre seri üretime geçerek ürünü piyasaya sunacağız. Doğal ürünlere ilgisi çok fazla olan turistlerin üzüm çekirdeği lokumunu çok seveceğini düşünüyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı