REKLAMI GEÇ

AĞA HAN MİMARLIK ÖDÜLÜ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZİN

11 Mart 2016 Cuma

Şehirlerimizin mimari açıdan durumunun çok sıkıntılı olduğunu hepimiz biliyoruz. Çözümün hiç kolay olmadığını da.

Tekrarlamak gerekli. Çünkü yeterince farkında değiliz.

Doğal güzelliklerin göz ardı edilmediği, yeşil, temiz bir çevre. Yapıların doğru planlanabilmiş kat yüksekliklerinde, dış görünüşte olduğu, cadde ve sokakların mükemmele yakın planlandığı bir bölgede yaşamak önemli bir mutluluk kaynağı.

Bu konuda en önemli adımın toplumsal bilinç olduğunu saptayan Büyükşehir belediyemiz cesur bir kararla 5 yıl önce bir karar aldı.

Şehrin yeni gelişmekte olan bir bölgesinde bir cadde ve bağlı 8 sokağını İMAR AÇISINDAN ÇOK ÖZEL STATÜLÜ BÖLGE ilan etti.

Bir mimar, bir çevreci ve yöremiz tarihini bilen bir sosyolog tarihçiden oluşan heyetle birlikte çalışma yürütüldü.

Genel olarak çok katlı yapılaşmaya izin verilmeyen bu mahalledeki özel bölge için çok özgün fikirler geliştirildi. Bölgedeki 100 kadar arsa sahibiyle birebir temas edildi. Proje onlarla paylaşıldı. Tamamına yakını gönül paydaşı edildi.

Ve şimdilerde cadde ve bağlı sokakları proje kapsamında özgün yapılaşması ve çevre düzenlemesiyle kendini gösterdi. Denizli bugünlerde bu caddeyi, sokaklarını konuşuyor.

Büyükşehir belediyemiz proje kapsamında mahalleyi tanıtım ve deyim yerindeyse Denizli insanımızın gözüne sokma çalışmaları yapıyor.
Yerel TV’lerimiz programlar yapıyorlar, gelecek hafta içinde ulusal TV ve gazeteler için bir basın lansmanı var. Tabiiki bu cadde üzerinde.

Çeşitli oda, dernekler ve hatta bazı özel şirketler yıllık genel kurullarını bu cadde üzerinde yapacaklar. Her seviyede okulların mahalleye, bu bölgeye toplu geziler düzenlemesi öngörülmüş durumda.

Mimarlar odası da her türlü tanıtım için ön almış durumda.

Projenin şehrimizde, ülkemizde imar yaklaşımı ve mimari bakışa katkıları büyük olacak.

Bu konudaki toplumsal bilinç hızla yükselecek. İnşaat ve çevre konusunda karar alıcılar, müteahhid ve mimarlar, çevreciler ve halkımız geneli şimdiden konuya çok daha fazla değer vermeye başladı.

Yıllar içinde çarpık yapılaşmanın yerini, insan yaşamına, mutluluğuna olumlu katkısı çok büyük bir yapılanmaya, çevreye bırakacağına dair, umutlar çok arttı.

Allı morlu, bazen beton bazen başka malzeme, bazen branda, bazen cam balkonlu tuhaf yapılar hiç değilse ömürlerini tamamladıklarında tekrarlanmayacaklar.

Bu proje benzeri uygulamaların yenilerinin daha büyük ölçekte, mahalle bazında hayata geçirilmesi bekleniyor. Kentsel dönüşüm uygulamalarına yeni bir soluk geleceği de kesin.

Bu güzel çalışma Türk İslam tarihine mimari alandaki katkıları da ödüllendirmeyi de amaçlayan ve üç yılda bir verilen AĞA HAN MİMARLIK ÖDÜLÜ’nü kazandı.

Büyükşehir belediyemize ödülü bu ay sonunda yapacağı yıllık basın toplantısında verilecek. Tahmin edebilirsiniz bu yılki basın toplantısı da bu caddemizde.

Başkan’ımızın mesajları merak edilirken her konuda olduğu gibi burada da toplumsal bilinci yükseltmenin çözümün en etkin anahtarı olduğuna vurgu yapması bekleniyor. Yaşanabilir bir şehir, gözümüze gönlümüze iyi gelen yapılaşma ve şehir planlaması için salt eleştirilerle iyi dileklerle yol almanın mümkün olmadığına, örnek uygulamalarla, örnek olmakla çözüme yaklaşılacağına işaret etmesi bekleniyor.

Eminim herkes güzel düşlerde kalmakta, ya da düşlerinin gerçek olmasında çok istekli. Tıpkı benim gibi.

Hayal etmeden gerçeğe yürünemez ki…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı