REKLAMI GEÇ

GERÇEKTEN AÇ MISIN?

19 Ocak 2019 Cumartesi

Sizler de üzüntülü, stresli, heyecanlı veya mutlu olduğunuzda kendinizi yemeklerin ve atıştırmalıkların içinde bulanlardan mısınız?

Bazen karnımız tok olduğu halde yemek yeme ihtiyacımız varmış gibi hissederiz.Ve bu durum bizde sanki acıkmışız gibi bir algı oluşturur.

Oysaki bu durumda siz fiziksel olarak değil de duygusal bir açlık içindesinizdir.

Evet;  açlık hem fiziksel hem de duygusal açlık olmak üzere  ikiye ayrılmaktadır.

Peki nedir bu duygusal açlık?

Duygusal açlık; bireyin gerçekten acıkmadığı halde duygu hallerine bağlı olarak gelişebilen ve özellikle karbonhidrat kaynaklı besinlere yönelik tüketim eğilimini arttıran bir durumdur.

Bu durumda yemek yeme sebebimiz midemizi doyurmak için değil de duygularımızı beslemek içindir.

Fizyolojik açlık ise; yavaş yavaş ortaya çıkan ve ”GRELİN” adını verdiğimiz AÇLIK HORMONUNUN salgılanmasıyla gelişen midedeki boşalma hissidir.

Fizyolojik açlık; gerçek açlık olup, kan şekeri düşmesi, yorgunluk, baş ağrısı gibi bir çok sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.

PEKİ BU FİZYOLOJİK AÇLIK İLE DUYGUSAL AÇLIK
DURUMLARINI NASIL AYIRT EDEBİLİRİZ?

1) Duygusal açlık aniden oluşabilir fakat fiziksel açlık ise yavaş yavaş oluşur.

2) Duygusal yeme genellikle olumsuz duygularla gelişebildiği gibi mutluluk, sevinç gibi olumlu duygularla da ortaya çıkabilmektedir.Fakat fiziksel açlık normal sağlıklı bir bireyde yemek yedikten en az 2 saat sonra gelişir.

3) Duygusal açlık durumunda genellikle kişinin gözünü hiç bir şey görmez ve özellikle de karbonhidrat kaynağı ve basit şeker içeren sağlıksız besinlere yönelir.Yani duygusal durumda gelişen açlıkta kişinin besinlere yönelik seçiciliği artar.Ancak fiziksel açlık durumunda ise bu seçicilik azalır.

4) Duygusal açlık sonrasında yanlış besinlerin fazlaca tüketimi sonucunda birey pişmanlık, suçluluk ve gizli yemek yeme gibi duygulara kapılır.Fiziksel açlık sonrasında ise  birey yeterli ve sağlıklı besin tüketimi yaparsa pişmanlık hissine kapılmaz.

PEKİ BU DURUMLARDA NE YAPILMASI GEREKİR?

1) Öncelikle kendinize ”BEN GERÇEKTEN AÇ MIYIM?” sorusunu sorun.Cevabınız HAYIR ise büyük olasılıkla duygusal bir açlık içindesinizdir.

2) Kendinize o an başka bir iş bulun ve 2 bardak su için.Neden mi? Çünkü bazen açlık ve susuzluk hissi birbirine karışabilmektedir.

3) Besin tüketim günlüğü tutun.

Bir şeyler yeme ihtiyacı hissettiğinizde hangi duygu durumunda olduğunuzu ve o an ne yemek istediğinizi kendinize sorun ve kendinize karşı DÜRÜST olup bunların hepsini bir deftere not edin.Eğer istediğiniz şey sağlıksız şekerli ve yüksek yağlı besinlerden yana ise muhtemelen DUYGUSAL AÇLIK içindesinizdir.

Bu durumda en azından tercihiniz meyvelerden ve sağlıklı ara öğünlerden yana olmalıdır.

Bugünkü yazımı da burada bitirmiş olmaktayım.Umarım sizler için faydalı olmuştur.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

 

 

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı