REKLAMI GEÇ

LİSEYE GEÇİŞ SINAVI

2 Mayıs 2018 Çarşamba

TEOG yerine getirilen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran 2018 tarihinde yapılacak. Diğer taraftan haziran ayında yine siyasiler açısında oldukça hareketli geçecek.

Siyasiler yetişkin insanlar olduğu için onları fazla dert etmeyelim. Sınava girecek çocuklarımız için daha özenli davranmak, daha az strese girmelerini sağlamak için daha dikkatli olmalıyız.

Her ne kadar olaya iyimser baksak ta sonuçta bir sınav kaygısının olması, çocuklar kadar aileleri de strese sokuyor. İşin sadece sınav ile bitmeyeceğini, sınavda istediği sonucu alamayan çocukların adrese dayalı kayıt sistemindeki karmaşanın endişeleri daha fazla artırdığını görmekteyiz.

İlimizde sınavla öğrenci alacak okullar belirlendi.
Bu okullar ve kontenjanları şöyle;

İlimizde belirlenen bu okullara sınavla toplam 1680 öğrenci girebilecek. Bu sayı ilimizde 8. sınıf öğrencilerinin yaklaşık %10’u. Geriye kalan %90’lık bölümü, yani yaklaşık 15.000 öğrenci adrese dayalı olarak evlerine en yakın okula kayıt yaptırmaya çalışacak.

Asıl sıkıntı burada başlıyor.

Ancak biz buna geçmeden önce seçilen NİTELİKLİ okullara bakalım.
Babadağ’da 1, Çivril’de 1, Tavas’ta 1 okul. Kalan 16 okul Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde. Bu durumda Acıpayam’da öğrenci ne yapacak. Çardak, Bozkurt’taki öğrenci ne yapacak.

Diğer taraftan nitelikli okul derken Denizli’nin en köklü ve başarılı liseleri olan Denizli Anadolu Lisesi namı değer DAL, TEV Anadolu Lisesi, meşhur Denizli Lisesi, bu okullar niteliğini yitirdi mi?

Bu başarılı okulların adını değiştirmek veya yerlerine yeni okullar taşımak eğitime bir katkı sağlamaz. Yapılması gereken; bu köklü ve başarılı okullarımızı korumak, yapabiliyorsak yeni başarılı okullar yaratmak.

Merak ettiğim bir konu da; bu okulların mezunlar dernekleri. Her yıl pilav günleri, keşkek günleri diye etkinlik yapan dernekler, bu okullara niçin sahip çıkmaz?

Sınavla öğrenci alacak liselere baktığımızda en çok Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin olduğunu görüyoruz. Bu da bize Mesleki Eğitime çok önem verildiği izlenimi veriyor. İyi de bu okullarımızda zaten yıllardır kontenjan açığı var.

Kanaatim ilimizde NİTELİKLİ lise olarak seçilen okullarımızdan fen liseleri ile Anadolu liseleri ve sosyal bilimler lisesinin dışındaki okullarda çok tercih olmayacaktır.

Kalan öğrenciler ne yapacak?
Büyük olasılıkla eviniz nitelikli Lisesi´nin yanında olsa da, bu liseye giremezsiniz. Nitelikli Liselere girmenin şartı sınavda başarılı olmaktır.” Bu tarz sınavla girilecek okulların sayısının Türkiye genelinde 600 olup, bunun dışındaki okullara adrese dayalı sistemle girilecek. İlimizde ise yukarıda belirttiğimiz 19 okul. Sınavla Öğrenci Alan Liseler için 2 Haziran´da ilk sınava girecek. Öğrenciler O sınava girmeden önce hangi okullar için sınava gireceğini düşünecek, ona göre ailesiyle birlikte tercihte bulunacak. O okullardan 5 tanesini tercih edecek, bu okullardan birini kazanacak. Ola ki kazanamazsa, o zaman da adrese dayalı sisteme bağlı olarak kendi evine en yakın 5 okuldan birisini tercih edecek.

Bu durumu düşünen birçok öğrenci velisi nitelikli okulların yanında kiralık ev aramaya şimdiden başlamışlar bile.

Sevgili öğrenciler; eğitim sistemimizde sınavlar olmazsa olmazımız. Sizler sorunları kafanıza takamdan kalan son bir ayınızda hazırlıklarınıza odaklanın. Sınav sırasında nasıl davranmanız konusunda öğretmenleriniz size gerekli desteği verecektir. Size söylenen tavsiyelere mutlaka uyun. Sınavda istediğiniz sonucu alamazsanız da fazla üzülmeyin. Adrese dayalı olarak gideceğiniz okulda da çok başarılı olabilirsiniz.

Anne babalar ise; bu sınavları çocukların geleceği, kazanamazsa ne yaparız gibi gereksiz kaygılara girmesin. Hele çocuklara hiç hissettirmesin. Çocukların diğer okullarda da başarılı olabileceklerini unutmasın.

Her şeye rağmen bu çocuklar bizim, bu çocuklar geleceğimiz.

Dileğim; bir gün sınavsız bir sistemde, herkesin istediği ve eşit eğitim ortamlarının olduğu bir TÜRKİYE de uyanırız.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Muhlis   -  Bağlantı 2 Mayıs 2018, 16:24

TEOG bence daha güzeldi çünkü başarılı öğrenciler hak ettikleri yerlere gidebiliyor. Fakat LGS, başarılı ve orta seviyeli öğrencileri bir arada topluyor.

Başarılıların iyi liseye gidebilmesi güç görünüyor. Orta dereceli öğrenciler avantajlı oluyor..

eren20   -  Bağlantı 2 Mayıs 2018, 10:18

İl merkezindeki meslek liseleri ile ilçelerdeki fen liselerine il merkezindeki başarılı öğrencilerden tercih eden olmaz.kontenjan iyice azalacak.bu listeyi hazırlayanlar da iş yok.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı