REKLAMI GEÇ

ÖĞRETMEN, ÖĞRETMEN, ÖĞRETMEN!

7 Kasım 2018 Çarşamba

Milli Eğitim Bakanlığının açıklamış olduğu vizyon 2023 ile ilgili düşüncelerimizi paylaşmaya devam ediyoruz.

Bu hafta ÖĞRETMEN diyeceğiz.

Vizyon 2023 programında öğretmenlerle ilgili hedefler ve bizim önerilerimiz.

İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ ve YÖNETİMİ

İnsan Kaynağının verimli kullanılması ve hakkaniyetli̇ bir şekilde ödüllendirilmesi̇ sağlanacak.

Sanki bir fabrikada çalışan personelden söz ediliyor gibi. Fabrikada çalışan personel de değerli ancak onlar MAL üretiyor.

Öğretmenler İNSAN yetiştiriyor.

Öğretmen ve okul yöneticilerimizin atanmaları, çalışma şartları, görevde yükselmeleri, özlük hakları ve benzeri diğer hususları dikkate alan öğretmenlik meslek kanunu çıkarılmasına ilişkin hazırlık çalışmaları yürütülecektir.

Öğretmenlik meslek kanunu çıkarılması fikri son derece olumlu bir yaklaşım. Ancak içerik çok önemli. Özellikle öğretmenlerin atanma, görevde yükselme ve özlük hakları ile ilgili olarak kalıcı hususların içerip içermeyeceği önem taşımaktadır. Özellikle öğretmen atamaları ve görevde yükselmeleri hakkaniyetli bir biçimde yürütülmesi anlamında böyle bir yasanın önemli olacağı kesin.

1- Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmenlerimiz ve yöneticilerimiz için teşvik mekanizması kurulacak.

Geçmişte buna benzer çalışmalar yapıldı. Örneğin; doğu ve güney doğuda çalışan öğretmen ve diğer personele olağanüstü hal tazminatı adı altında ek ödeme yapıldı. Ancak eğitimin kalitesine yansıdığını söylemek mümkün değil. Bizce çözüm; elverişsiz koşulların olduğu okulları daha elverişli hale getirmektir.

2- Sözleşmeli öğretmenlerimizin görev sürelerinin kısaltılmasına ilişkin hazırlık çalışmaları yapılacak.

Sayın bakanın hiç zaman kaybetmeden bu konuyu ele alıp sözleşmeli öğretmenlik anlayışını kaldırmalı, bu durumdaki öğretmenlerin kadrolarını verip bu konu kökten çözülmeli. Çünkü gelecek kaygısı taşıyan öğretmenden verim alamazsınız.

3- Ücretli öğretmenlerimizin ücretlerinin iyileştirilmesine ilişkin çalışmalar yürütülecektir.

Ücretli öğretmenlik geçmişte yeterince yetişmiş öğretmenin olmadığı yıllarda başvurulan bir uygulama idi. Artık ülkemizde yetişmiş binlerce öğretmen boşta dururken bu uygulamayı sürdürmek, israftır, öğrenciye yazıktır, atama bekleyen öğretmenlere haksızlıktır.

4- Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine ilişkin sertifika ve diplomalarının özlük haklarına hakkaniyetli yansıtılması sağlanacaktır.

Öğretmenlik meslek kanunu çıkarıldığında sanıyorum böyle bir maddeye ihtiyaç kalmayacaktır.

5- Okul yöneticiliği profesyonel bir uzmanlık alanı olarak düzenlenerek, bir kariyer basamağı olarak yapılandırılacak, özlük hakları iyileştirilecektir.

Bu madde, umarım öğretmen olmayanlarında okullarda idareci olmasının yolunu açmaz. Daha önceki yazılarımızda belirttik. Sınıftan gelmeyen bir idareci başarılı olamaz. Okul yöneticisi nasıl profesyonel olur? Bu durumda Milli Eğitim Müdürü CEO mu olacak. Başarısızlık veya herhangi bir nedenle görevden alınan profesyonel MÜDÜRÜ nerede görevlendireceksiniz. Yeni merkez valilikler mi oluşturulacak.

Sözün özü; okul idarecisi sınıftan gelen öğretmenle olur.

6- Okul yöneticiliği atamada yeterliliklere dayalı yazılı sınav uygulaması ve belirlenecek diğer nesnel ölçütler kullanılacaktır.

Tekrar ediyorum iyi bir öğretmenlik meslek kanunu çıkması halinde bu maddeye gerek kalmayacaktır. Çünkü yeterlilik dediğiniz kavramın ölçütü iktidarlara göre değişecektir.

7- İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürleri Okul Profili Değerlendirme yaklaşımı içinde yer alan ölçütler özelinde, il ve ilçedeki öğretmenlerin desteklenmesi ve Okul Gelişim Planlarının gerçekleşmesi kapsamında yıllık olarak değerlendirilecektir.
Bu değerlendirmeyi kim yapacak merak ediyorum. İktidar partilerinin il başkanı mı?

Sayın bakanın iyi niyetine inanıyoruz ancak, bu çalışmalar da keşke yeterince alandan ÖĞRETMEN olsaydı.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı