REKLAMI GEÇ

ÖĞRETMEN!

19 Eylül 2018 Çarşamba

Lafı uzatmadan doğrudan konuya girmek istiyorum. Daha önce eğitimin iyi olması için İYİ ÖĞRETMEN yetiştirmek gerektiğini zaman zaman vurguladık.

Peki, “İYİ ÖĞRETMEN” tanımı nasıl?

Okuldan derece ile mezun olan, yakışıklı, boylu poslu, yolda yürürken çevresinin dikkatini çeken vb.

Hayır. “İYİ ÖĞRETMEN” olmak için bunlara gerek yok. Mezuniyet dereceniz ne olursa olsun öğretmenlikte diğer mesleklere göre farklı özellikler gerekir.

Şöyle ki;
İYİ ÖĞRETMEN; konusuna hakim, öğrencisiyle iletişimi çok iyi, görev bilincine sahip, okulda ve çevresinde sosyal yönü ile ön plana çıkan, öğrenci velileri ile diyalogu olan, kendine güvenen, başta öğrencileri olmak üzere çevresine kılık kıyafet ve davranışıyla örnek olan bir “EĞİTİMCİ”dir.

Bu özellikleri taşıyan bir öğretmen her ortamda ve her koşulda başarılı olur. Karşılaşacağı sorunları mutlaka bir şekilde çözer.

Ülkemiz şartlarında başarılı öğretmenler bir yerde zorlanmaya başlıyor. O da ekonomik olarak sıkıntı. Ne yazık ki geçmişten beri öğretmenler ekonomik güçlüklerle boğuşmaktan kendi mesleğini yeterince yapamamıştır. Ülkemizde birçok öğretmen ikinci bir işle uğraşmak zorunda kalmıştır. Müfettişlik yıllarımızda bu örneklerle çok kez karşılaştık. Çok donanımlı, çok başarılı genç meslektaşlarımızın bu sıkıntıları mesleğine olumsuz yansımıştır.

Eğitimin çok iyi olması için her türlü önlemi de alsanız, öğretmeni de çok iyi yetiştirseniz, ekonomik sıkıntıları çözmediğiniz sürece istenilen verimi alamazsınız.

Gelişmiş ülkelerin öğretmen maaşına baktığımızda ülkenin gelişmişlik düzeyine katkısının ne kadar önemli olduğunu bilerek ödeme yaptıklarını görüyoruz.

Öğretmen maaşının en yüksek olduğu 12 ülkeye baktığımızda

2015 OECD raporuna göre o çarpıcı rakamlar görürüz.

12. ABD
Amerika’da okullar Türkiye’deki gibi özel ve devlet diye ikiye ayrılıyor ve yabancı öğretmenler için değişim programları aracılığıyla pek çok kontenjan bulunuyor.

Ortalama maaş (senelik): 138.000 TL

11. İskoçya
Avrupa’daki en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olan İskoçya’da eğitim kurumları dış denetçiler tarafından kontrol ediliyor. Ortalama maaş (senelik): 141.600 TL

10. Güney Kore
Dünya çapında özellikle teknoloji alanında kendinden söz ettiren Güney Kore, bu ağırlığını eğitim sistemi alanında da gösteriyor. Güney Kore’de öğretmenlik ile ilgili en zor şey ise bu mesleği edinebilmek.
Ortalama maaş (senelik): 142.200 TL

9. Avustralya
Avustralya’da yeni öğretmenlerin maaşları 102,000 TL iken, kıdemli öğretmenlerin maaşları 168,150 TL’ye kadar çıkıyor. Ortalama maaş (senelik): 102.000-168.150 TL

8. Belçika
Belçika’da da öğretmen maaşları Avustralya’daki gibi kıdeme göre yükseliyor.
Ortalama maaş (senelik): 94.000-172.575 TL

7. Danimarka
Danimarka’da okuryazarlık oranı %99. Bu oran bile başlı başına eğitim sistemine ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi. Ortalama maaş (senelik): 156.300 TL

6. İrlanda
Okuryazarlığın %99 gibi bir orana ulaştığı İrlanda’da eğitimi ön plandan tutan Avrupa ülkelerinden biri. 97.350 TL’den başlayan senelik ücretler 162.250 TL’ye kadar çıkıyor.
Ortalama maaş (senelik): 97.350-162.250 TL

5. Kanada
Kanada hem yerli hem de yabancı öğretmenlere geniş olanaklar sunan bir ülke. 104.725 TL’den başlayan öğretmenler maaşları kıdeme göre 167.300 TL’ye kadar çıkıyor.
Ortalama maaş (senelik): 104.725 – 167.300 TL

4. Hollanda
Hollanda yabancı öğretmenler konusunda katı kuralları olan bir ülke. Bu ülkede öğretmenlik yapmak isteyenlerin bazı sertifikaları ve gereklilikleri sağlaması gerekiyor. Hal böyle olunca da senelik maaşlar tabii ki buna göre şekilleniyor.
Ortalama maaş (senelik): 176.850 TL

3. Almanya
Öğretmen maaşlarının yüksek olmasına ek olarak konaklama yardımı gibi yan hakları sunan Almanya da, öğretmenlik mesleğini gayet ciddiye alan ülkelerden biri.
Ortalama maaş (senelik): 189.652 TL

2. İsviçre
“Avrupa’nın kasası” olarak nitelendirilen İsviçre şanına yakışır bir şekilde öğretmen maaşı sunuyor.
Ortalama maaş (senelik): 201,334 TL

1. Lüksemburg
Listemizde ilk sırayı şaşırtıcı bir şekilde Lüksemburg alıyor. Lüksemburg’da öğretmen maaşları senelik 153.280 TL’den başlayıp 288.350 TL’ye çıkıyor.
Ortalama maaş (senelik):153.280-288.530 TL

Ülkemize baktığımızda 20 yıl hizmeti olan bir öğretmenin maaşı 3.800 lira.
Yıllık geliri ise;
3.800×12=45.600 lira.

Ülke gelişmişliği ile öğretmen maaşları paralel mi acaba?

Sayın Milli Eğitim Bakanım “KIYAMETİ KOPARALIM” mı?

Bütün bu değerlendirmelerden sonra bir konuya da dikkat çekmek istiyorum.

Ülkemizdeki meslektaşlarım, başta ekonomik olmak üzere birçok sıkıntıları yaşamasına rağmen sınıfa girdiklerinde öğrencilerini karşında gören bütün öğretmenler olabildiğince sorunlarını unutur ve o çocuklara yeni bir şeyler öğretmek için var gücüyle çalışırlar.

Ülkemin bütün vefakar “ÖĞRETMEN”lerine yeni öğretim yılında tekrar başarılar dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Barış ŞEN   -  Bağlantı 19 Eylül 2018, 21:06

Sayın Bekir Bey; iyi öğretmen ile ilgili tüm yorumlarınıza katılıyorum. Öğretmenlerin ekonomik şartları gerçekten de tüm yaşantısı gibi mesleki yaşantısını da olumsuz yönde etkilemekte. Öğretmenlerin durumuna değindiğiniz için teşekkür ederim.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı