REKLAMI GEÇ

VİZYON 2023-II

31 Ekim 2018 Çarşamba

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçen hafta açıkladığı vizyon 2023 ile ilgili genel düşüncelerimi sizlerle paylaşmıştım.

Bir hafta boyunca gerek sayın bakanın açıklamaları, gerekse ulaştığımız diğer bilgiler doğrultusunda sizlere vizyon ile ilgili görüşlerimizi aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle rehberlik ve teftiş hizmetleri ile ilgili bölümle başlamak istiyorum. Nedeni ise; on yılı aşkın bir süre ilköğretim müfettişi olarak görev yapmış bir eğitimci olarak bu konuda bir şeyler söyleme hakkını kendimde görüyorum.

Geçmişte Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ilköğretim müfettişi olmak için özel bir eğitim gerekiyordu. Örneğin; yükseköğrenim gören herkes iktidarın uygun görmesi halinde VALİ olarak atanabilir. Vali olarak atanmanın başka bir kıstası yoktur. Son örneğini geçtiğimiz hafta atanan valiler kararnamesinde gördük.

İlköğretim müfettişi olmak için ise; en az 6 yıl başarılı bir şekilde ilkokul öğretmenliği yapanların içerisinden sınavla seçilip 4 yıl eğitim bilimleri eğitimini (PEDAGOJİ) almak gerekiyordu. Bu şekilde kaynağından uzman yetiştirme sistemi başka hiçbir kurumda yoktur. Bu uygulama 1982 yılına kadar sürdü. Her konuda olduğu gibi 12 Eylül diktatörleri ne yazık ki bu seçkin kurumun kaynaklarını kendi istekleri doğrultusunda değiştirmiştir. Burada yapılan yanlış yıllardır teftiş sisteminin yazboz tahtasına dönmesine neden olmuştur. Şimdi de vizyon 2023 de şu şekilde düzeltilmesi planlanmaktadır.

“Kurumsal Rehberlik ve Teftiş Hizmetleri̇ Yapılandırılacak

1. Teftiş sistemimizin kurumsal rehberlik ile inceleme, araştırma ve soruşturma bileşenleri ayrılarak okul gelişimine yönelik kurumsal rehberlik, özel bir uzmanlık olarak yapılandırılacaktır.

2. Teftiş süreci ve müfettişlik rolleri, öğretmen ve okullarımızın ihtiyaç duyduğu rehberlik hizmetlerini sunmak üzere yeniden yapılandırılacaktır. Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri araştırma, inceleme ve soruşturma görevlerinin yanında; yerinde yaptıkları yapılandırılmış gözlemler, paydaşların görüşleri, yapılandırılmış veri toplama araçlarıyla elde ettikleri verilerle oluşturdukları analiz raporlarını doğrudan okula ve Milli Eğitim Bakanlığına sunacaklardır. Bu raporlar gelişim odaklı tüm paydaşlar ve ilgili birimler ile paylaşılacak, sadece hata ve eksiklik tespiti olarak değil, gelişimsel veri olarak da hizmet edecektir.

3. Okul gelişimine yönelik rehberlik bileşeni il ve ilçe düzeyinde de yapılandırılacaktır.

4. Okul ve program türlerine bağlı ihtisaslaşmış Kurumsal Rehberlik ve Teftiş dalları oluşturulacaktır.”

Geçen hafta vizyon 2023 ile ilgili yazımda “biraz akademik hava kokuyor” demiştim. Galiba haklıyım. Yukarıdaki metinde aynı kokuyu seziyorum.

1. madde de belirtilen “rehberlik özel bir uzmanlık olarak yapılandırılacaktır” ifadesi geçmişteki teftiş ve rehberlik sisteminin olmazsa olmazıdır. Okula giden müfettişin en önemli görevi rehberliktir. Teftiş genel bir değerlendirme ve tespitten başka bir şey değildir.

2. madde de belirtilen hususlar bir müfettiş için zorunlu görevlerdir. İnceleme ve soruşturma için kuruma giden bir müfettişin o kurumda farklı bir durumla karşılaşması durumunda “bu benim görevim değil” diyemez. Konu ile ilgili bilgileri genel olarak tespit eder ve kurumuna rapor halinde çözüm önerisi ile birlikte sunar.

Örneğin; soruşturma amacı ile gidilen bir kurumda, kaloriferlerin yakıt yokluğu nedeni ile yanmadığını gören bir müfettiş “bu benim konum değil” diyebilir mi? Yapacağı iş; konu ile ilgili olarak kurum yetkilisinden bilgi alır ve çözüm önerileri ile birlikte ilgili makamı bilgilendirir.

3. madde de belirtilen rehberlik bileşeni il ve ilçe düzeyinde yapılandırılır ifadesi; zaten ilde görev yapan müfettişler il, ilçe ayrımı yapmadan ili bir bütün olarak ele alır, her ilçenin, hatta her okulun özel durumları dikkate alınarak gerekli çalışmalar yapılır.

4. madde de belirtilen “Okul ve program türlerine bağlı ihtisaslaşmış kurumsal rehberlik ve teftiş dalları oluşturulacaktır” ifadesi mevcut sistemde en çok dikkat edilen hususların başında geliyor. Örneğin; kız meslek lisesinde giyim bölümünün rehberlik ve teftişini Türkçe branşında bir müfettiş ile yapamazsınız.

Endüstri meslek lisesinin torna atölyesinde resim branşından gelen bir müfettiş ile rehberlik yapabilir misiniz?

Döner sermayeli bir okulda idarecilik yapmamış bir müfettiş ile meslek liselerinde rehberlik ve teftiş yapabilir misiniz?

Kısacası ben bu vizyon 2023 de Kurumsal Rehberlik ve Teftiş Hizmetleri̇ ile ilgili bir VİZYON göremedim Sayın Bakanım.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı