REKLAMI GEÇ

BARIŞ MANÇO

4 Şubat 2018 Pazar

Türk sanat tarihinin benim için en büyük sanatçısıdır Barış Manço. Söylediği her söz, elleriyle yaptığı her hareket, giydiği her kıyafet bir efsane. Ama en çok şarkı sözleriyle bu milletin gönlünde taht kurdu. Ne diyordu o hepimize ders veren şarkısında hepimizin Barış abisi:

‘Yaz dostum
yoksul görsen besle kaymak bal ile
Yaz dostum
garipleri giydir ipek şal ile
Yaz dostum
öksüz görsen sar kanadın kolunu
Yaz dostum
kimse göçmez bu dünyadan mal ile’

Bir şarkıya bu kadar nasihat nasıl sığdırılır hala anlayabilmiş değilim. Sanki şarkı söylemiyordu da kendisinden 1000 yıl önce yaşamış Yusuf Has Hacip’in Kutadgu Bilig’i gibi nasihatlar veriyordu hepimize. Malın, mülkün, makamın, şöhretin insana katacağı hiçbir şey olmadığını, insanı insan yapanın onun aşkı, sevgisi, saygısı, fakire yaklaşımı olduğunu öğütlüyordu. Hem de bilge bir edayla, hem de bunları notalandırarak… Öyle mal gibi dinlersen bir şey anlamazsın elbette. Her cümlesi üzerine bin defa düşünmen lazım. O zaman varırsın şarkının hikmetine.

‘Sen gülünce güller açar gülpembe
Bülbüller seni söyler biz dinlerdik gülpembe
Sen gelince bahar gelir gülpembe
Dereler seni çağlar sevinirdik gülpembe’

Aşkı, sevdayı, gurbeti, uzaklığı, ayrılığı bundan daha güzel anlatan bir şarkı mı var yeryüzünde? Hadi bu sözleri yazdın, nasıl bir beste yaptın be Barış abi. Sözlerinle zaten kalbimizden vuruluyoruz. Aşkımıza bir kez daha sımsıkı sarılıyoruz. Sevdiğimiz gülünce yüzünde açan pembe gülleri görüyoruz. Sen bir de üstüne tarihin en güzel bestesini yapıp en güzel enstrümanlarıyla bize hitap ediyorsun. E aşk olsun abi.
‘Kara haber tez duyulur, unutsun beni demişsin
Bende kalan resimleri mektupları istemişsin
Üzülme sevdiceğim bir daha çıkmam karşına
Sana son kez yazıyorum hatıralar yeter bana

Unutma ki dünya fani veren Allah alır canı
Ben nasıl unuturum seni can bedenden çıkmayınca’

Ya bu şarkıyı nasıl yorumlayalım Barış abi. Ahmet Yesevi’nin Divan-ı Hikmeti, senden 1000 yıl önce yazılmamış mıydı? Senin sözlerin de en az o kadar hikmetli değil mi? Kendisini unutmasını isteyen sevdiğine bu kadar naif cevap verilir mi? Senden resimleri, mektupları isteyen, beni unut diyen sevdiğine, ‘ Sen üzülme sevdiğim, ben hatıralarınla avunurum’ diyebilmek nasıl yüce bir gönüldür. Facebook’tan aşık olup Twitter’dan ayrılanlar okumalı şarkı sözlerini en çok. Fani dünyada can bedenden çıkmadan sevdiğini unutmayacak var mı hala bu devirde?

Her şarkının sayfalarca açıklaması yazılabilir Barış abi. Aynalı kemer, dağlar dağlar, unutamadım, kol düğmeleri… Giderken bıraktığın miras aşk, sevgi, saygı, vefa. Biz seni uzun saçlarınla, aşağı sarkıttığın bıyıklarınla, el hareketlerine çok ama çok sevdik abi. Hani demiştin ya vefatından önce ‘’İnsanlar toprağın altına girdiklerinde değil, son kez anıldıklarında ölürler” diye. Biz seni anmaktan hiç ama hiç vazgeçmeyeceğiz Barış abi.

Mekanın cennet olsun…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı