REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’DE MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI NASIL OLACAK?

3 Haziran 2018 Pazar

24 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra milletvekili seçimi de yapılacak. Herkes genel olarak Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendiği için olsa gerek milletin vekilleriyle ilgili çalışmalar ikinci planda kalmış gibi.

Denizli’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çıkan sonuç büyük ölçüde referandum sonuçlar gibi olacaktır. AK Parti, MHP ve BBP’nin desteğiyle birlikte 300 bine yakın oyla Erdoğan’ın seçilmesi için çabasını gösterecektir. Geriye kalan 350 bin civarı oy da Akşener, İnce, Karamollaoğlu, Perinçek ve Demirtaş arasında bölünecektir. Benim cevabını merak ettiğim soru Denizli’yi mecliste temsil edecek olan 8 milletvekilinin dağılımının nasıl olacağı.

İktidar partisinden başlayalım. AK Parti, Denizli’deki en önemli gücü olan Nihat Zeybekci’nin listede olmamasının şaşkınlığını kısa sürede üstünden attı. Zeybekci’nin olası Erdoğan kabinesinde önemli görevler alacağı aşikar. Vekil sıralaması ise AK Parti tabanında çok da sindirildi diyemem. Partiye yıllarını vermiş, halkla ilişkileri iyi olan Şahin Tin varken Cahit Özkan’ın 1. sıraya konması biraz garip duruyor açıkçası. 3. sırada yıllarca bürokraside görev yapmış olan Ahmet Yıldız’ın olması da Denizli’de sürpriz olarak nitelendirildi. Nilgün Ök ise kadın kontenjanından listeye girmiş gibi gözüküyor. Bu listeyle 3 milletvekilinin garanti olduğunu söyleyerek CHP’ye geçiyorum.

CHP’de Gülizar Biçer Karaca, Kazım Arslan ilk 2 sırada bekleniyordu. Karaca’nın sivil toplum kuruluşlarından gelen etkinliği ve son dönemde genel merkezdeki görevleri nedeniyle ilk sırada yer alması normal karşılandı. Kazım Arslan’ın enerjisi, halkla olan samimi ilişkileri onun listede 2. sırada yer almasının önünü açtı. Geçmiş yıllarda il başkanlığı görevini yapan Teoman Sancar parti tabanında sürpriz olarak nitelense de Sancar’ın uzun zamandır parti içinde yoğun şekilde çalıştığı biliniyor. CHP’nin de 3 milletvekilinin garanti olduğu tahmininde bulunarak MHP’ye geçiyorum.

Partiler arasında en heyecan duyulmadan beklenen parti belki de MHP’ydi. 2007’den bu yana olduğu gibi Emin Haluk Ayhan yine 1. sırada kendisine yer buldu. MHP tabanında ‘yine mi Emin Haluk Ayhan’ dedirten bu tercihin birçok küskün yarattığı gerçeği var. İYİ Parti dolayısıyla zaten zor günler yaşayan MHP’yi biraz olsun toparlayacak olan isim Ali Keskin gibi dururken, Ali Keskin’in listeye bile alınmaması MHP’de fırtına öncesi sessizliktir bence. Genç işadamı Mehmet Uz, enerjisiyle sahada yoğun çalışsa da ben MHP’nin Denizli’de vekil çıkaramayacağını düşünenlerdenim.

Tam bir kapalı kutu olan İYİ Parti’nin ne yapacağı, ne kadar oy alacağı muamma. Devlet Bahçeli’ye ilk isyan bayrağını açanlardan olan Yasin Öztürk’ün ilk sırada yer alması beklenen bir gelişmeydi. Yasin Öztürk hem genel merkezde hem de parti tabanında sözü en çok geçen isim belki de. 2. sırada yer alan Şule Türkaslan’ın adaylığı genel başkanın kadın olduğu yerde normal karşılandı açıkçası ama Türkaslan’ın etkisinin ne olacağını 24 Haziran akşamı göreceğiz. İYİ Parti’nin de 1 milletvekilliğinin kesin olduğu tahmininde bulunuyorum.

Geriye 1 milletvekilliği kalıyor. Bu ismin hangi partiden olacağı adayların çalışmasına, kararsız seçmenin oylarını yönlendireceği adrese göre değişecek. Ben AK Parti’nin bu vekilliğe en yakın parti olduğunu düşünüyorum. Ancak boşta olan o vekillik kıl payıyla MHP ya da İYİ Parti’ye de gidebilir.

24 Haziran gecesi Denizli’nin yeni vekilleri olarak Cahit Özkan, Şahin Tin, Ahmet Yıldız, Gülizar Biçer Karaca, Kazım Arslan, Teoman Sancar, Yasin Öztürk’ü göreceğimiz kesin. Son vekil adayımız oylarınızı bekliyor!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı