REKLAMI GEÇ

OKUL SADECE DÖRT TARAFI DUVARLA ÇEVRİLİ…

23 Eylül 2018 Pazar

Okul nedir? Hababam Sınıfı’nda Mahmut Hoca’nın dediği gibi midir okulun tanımı: ‘Okul sadece dört tarafı duvarla çevrili üstünde damı olan yer değildir. Okul bağdır, bahçedir, ormandır, her yerdir.’

Biz sadece okulda mı öğreniriz, okul bize ne katar mesela.

Okul muhakkak ki gidilmesi gereken, oradaki bilgi sağanağından yararlanmamız gereken yerdir.

Ancak okul tek başına hiçbir şeydir!

Bir anne baba evde çocuğuna edep, ahlak öğretmediyse okul boşunadır!

Eğer anne baba evde çocuğuna sorumluluk bilinci vermek yerine ne dediyse yaptıysa okullar boşunadır!

Eğer mahallenin bakkalı küçük çocuğa daha ilk günden güzel sözü, tatlı dili, sevgiyi, saygıyı göstermediyse okullar boşunadır!

Eğer ailenin en büyüğü olan dede, torununa göstereceği ilgiyi, sevgiyi kahvehanede okey taşlarına ya da cebindeki paraya gösterdiyse okullar boşunadır!

Eğer caminin imamı çocukları camiye ısındırmak için güzel sözler söylemiyorsa, arada bir çikolata almıyorsa, namazı öğrettiği kadar ahlakı, kul hakkını, edebi öğretmiyorsa okul boşunadır!

Eğer mahallenin muhtarı çocukları kötü alışkanlıklardan korumak için onları spora yöneltmiyorsa okul boşunadır!

Eğer şehrin belediye reisi arada bir gelip çocukların, gençlerin fikrini sormuyorsa, onlara yönelik tiyatro, konser, söyleşi yapmıyorsa okullar boşunadır!

Bu listeyi uzatmak mümkün. Okullardan çok şey beklemeyin lütfen. Herkese olduğu kadar sizin çocuğunuza da bir şekilde bilgiler aktarılacak. Önemli olan sizin esnaf olarak, mahalleli olarak, aile büyüğü olarak çocuğa ne verdiğiniz.

Siz çocuğa ahlakı, sevgiyi, saygıyı, güzel bilgileri verirseniz onlar okullarda daha başarılı olacaklar. Daha güzel işler yapmak için kendilerinde güç bulacaklar!

Sahi ne diyordu Mahmut Hoca: ‘Okul sadece dört tarafı duvarla çevrili üstünde damı olan yer değildir. Okul bağdır, bahçedir, ormandır, her yerdir.’

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı