REKLAMI GEÇ

SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

10 Haziran 2018 Pazar

Ramazan ayı aylar içinde en güzel olanı. Sahura kalkmak, iftar saatini beklemek, fakire yardım etmek ne güzel. Allah bu duyguları yaşamayı herkese nasip etsin inşallah.

Ben kendi oruç maceramı anlatmak istiyorum. Ben ilk oruç tutmaya başladığımda 7 yaşındaydım. Anneannem bana yarım gün oruç tutturmaya başlamıştı. Sabah kahvaltıdan sonra öğleye kadar bir şey yiyip içmemem gerektiğini söyledi. Nedenini sorduğumda bunun dini bir ibadet olduğunu anlatmıştı bir çocuğun anlayacağı şekilde. 2 gün üst üste öğleye kadar oruç tutunca tam gün oruç tutmuş gibi olduğumu söylüyordu anneannem. Öyle öyle alışmaya başlamıştım…

2 yıl geçti ve ben artık tam gün oruç tutacak hale gelmiştim. (Burada parantez açmakta fayda var. Benim çocukluk dönemimde akşam ezanı 5’te okunuyordu. En fazla 12 saat oruç tutuyorduk. Bu da biraz işimizi kolaylaştırıyordu açıkçası) Sahura kalkmaya başlamıştım ve gecenin bir yarısında kalkıp da bir şeyler yemek çok ama çok hoşuma gidiyordu. Bazen gözlerimi açmaya bile zorlandığım sahurda yemeğimi yiyordum.

Çocuktum. Henüz 8-9 yaşındaydım ve okulda arkadaşlarımın yediği çikolataları, bisküviyi canım çok çekiyordu. Gidip kantinden alıp çantama koyuyordum ve iftardan sonra yiyordum.

Çocuktum. Her çocuğun olduğu kadar benim de bazı zamanlar dayanma gücüm azalıyordu. Tüm gün top peşinde koştuğumuzdan olsa gerek çok susuyordum. Yine o günlerden bir gün susuzluğum dayanılmaz hale gelmişti. Evin arka tarafında çeşme vardı. Çeşmeye usulca yaklaştım. Suyu açtığımda su buz gibi akıyordu. Etrafıma baktım kimse yoktu. Allah da nasılsa görmez burada beni diyordum çocuk aklımla! Ağzımı dayadım musluğa ve kana kana içtim. Orucum bozulmuş muydu diye de hiç düşünmedim. Akşam eve gittim ve iftarımı yaptım!

Çocuktum. Yemenin içmenin orucu bozduğunu elbette biliyordum ama ne kadar bunu algılıyordum orası meçhul.

Ben güzel zamanlarda büyüdüm. Dini bir ibadet olan oruç tutmanın çocuklara en güzel şekilde anlatıldığı ve çocukların oruç tutmak için birbiriyle yarıştığı günlerde… (3 arkadaş en fazla orucu hangimizin tutacağına iddiaya girdiğimiz doğrudur) Zorla hiçbir şey yaptırmadı bize büyüklerimiz. Zorlamadılar orucu tutup tutmama konusunda. Bazen gizliden su içtiğimizi bile biliyorlardı belki ama çocuk yaşta önemli olanın bu ibadeti içselleştirmek olduğunun da farkındaydılar.

Çocuk yaşta, kimsenin bizi görmediğini düşündüğümüz zamanlarda içtiğimiz sular belki orucumuzu bozdu ama eğer o gün o oruçları bazen su içerek dahi olsa tutmasaydık ilerleyen yıllar bizim için bu ibadeti yapmakta zorlanacağımız yıllar olacaktı. Ağaç yaşken eğiliyordu ve bunu yaşayarak görecektik.

Selam olsun o gün bize yarım gün oruç tutturanlara. Selam olsun çocukluğumun o masum günlerine…Selam olsun tatlı dille çocukları iyi şeylere alıştıranlara…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı