REKLAMI GEÇ

AMAZON

28 Ağustos 2018 Salı

Dünya elektronik ticaretinin en önde gelen firmalarından olan Amazon, Ebay veAlibaba Türkiye’de perakende sektörüne girerek satışa başlayacaklarmış.

Nitekim Amazon; İstanbul Levent’te ofis tutarak çalışmalarına başlamış bile.

Ancak; ABD ile Türkiye arasında yaşanmakta olan kriz sebebiyle çalışmalarına ara vermişler.

Ülkemizde de; çok sayıda üretici firma ve pazarlama şirketinin kurduğu yerli alışveriş siteleri var ve yüksek cirolar yapıyorlar.

Artık tüm ihtiyaç malzemeleri insanlara sadece bir tık uzaklığında.

İnternet alışverişine açık tutulan bir kredi kartı veya banka havalesi yöntemiyle; istediğiniz malı; fiyatlarını mukayese ede ede alabiliyor, satın aldığınız mal hakkında olumlu/olumsuz yorumlarınızı açıkça yazabiliyorsunuz.

Satın aldığınız ürünle birlikte faturası da geldiği için; (istisnalar hariç) vergi kaçırılması mümkün olmuyor.

Yurt dışı mahreçli e-ticaret sitelerinden alışveriş yaptığınızda ise; kazanç vergisi Türkiye’ye gelmiyor.

Yabancı dil bilen kişi sayısının artması (ve gerek özenti, gerekse zorunlu ihtiyaç malzemesi olmadığı halde; reklamlarla “ihtiyaç”haline getirilen lüks tüketim mallarına olan ilgi dolayısıyla)   Türk insanı da bol miktarda yurt dışı e-ticaret sitelerinden alışveriş ediyor.

Sınırların adeta kalktığı globalleşen dünyada; yukarıda adı geçen sitelerin ülkemizde (webte) dükkan açma istekleri karşısındaki tavrımız ne olmalıdır?

Türk firma ve malları bu dükkanlarda yer alacak mıdır? Ya da almalı mıdır?

Uluslararasındaki ticarette geçerli (convertible) paraların ve ekonominin silah olarak kullanıldığı bir ortamda bu soruların gündeme gelmesi kaçınılmaz oluyor.

Bu esnada; dünya ticaretine hakim olan para(lar) yerine milli para ya da alternatif dijital paralarayönelmenin zamanı geldi de geçiyor bile.

Altın olarak karşılığı bulunmayan, bankerler tarafından basılandolar’ın egemenliğine bir an önce son verilmesi gerekiyor.

Uluslararası Para Fonu IMF’nin G 20 zirvesine sunduğu raporda; ABD’nin Çin’e açtığı ticari savaş, İran’a karşı uyguladığı müeyyideler ve ithal ürünlere tatbik ettiği ilave korumacı vergilerin dönüp dolaşıp, bumerang gibi ABD’yi vurabileceği öngörüsünden bahsediliyor.

Filistin’e yönelik 200 milyon dolarlık yardımın durdurulduğunu açıklayan; Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi peyk ülkelerin ABD bankalarındaki trilyon dolarlarını bloke edebileceği ihtimali olan ABD’nin yaşlı kabadayısı görevinden azledilse bile; gideni aratacak nitelikteki yardımcısı Pence “Tanrı’nın istediği (!)” düzeni kurmak üzere pusuda bekliyor.

Entrikalarının boşa çıkması ve ABD boyunduruğu,zulmü ve baskısı altındaki ülkelerin bir blok oluşturması dileğiyle…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı